Μάθετε τα σημάδια της καρδιακής προσβολής

Με τον Φεβρουάριο να είναι για τους Αμερικανούς, ο μήνας προστασίας της καρδιάς, μάλλον είναι η καλύτερη στιγμή να θυμηθούμε τα συμπτώματα της καρδιακή προσβολής, προκειμένου να κρατήσουμε και εμάς, αλλά και τα μέλη της
οικογενείας μας ασφαλή.

Η άγνοια για τα συμπτώματα που προειδοποιούν για επικείμενη καρδιακή προσβολή, μπορεί να αποβεί επικίνδυνη. Συχνά οι άνθρωποι που βιώνουν ένα τέτοιο επεισόδιο, είναι ανυποψίαστοι και αφήνουν να περάσουν πολλές ώρες προτού απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό. 

Αν όμως κανείς μάθει να αναγνωρίζει τα σημάδια της καρδιακής προσβολής, μπορεί να σώσει τη ζωή ενός φίλου, ενός μέλους της οικογένειάς του ή ακόμα και τη δική του. 

Η αλήθεια είναι πως, δεν αισθάνονται ξαφνικό και βασανιστικό πόνο όλοι οι άνθρωποι που βιώνουν μια καρδιακή προσβολή. Ενώ σε κάποιους το επεισόδιο εμφανίζεται με βίαιο και απροσδόκητο τρόπο, για τους περισσότερους τα συμπτώματα είναι ήπια, σταδιακά και με λίγο πόνο. 

Σύμφωνα με την ομάδα καρδιολογίας του Νοσοκομείου Nyack, τα ποιο «αποκαλυπτικά» σημάδια της καρδιακής προσβολής είναι:

- Δυσφορία που εντοπίζεται στο κέντρο του στήθους, η οποία διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά ή που φεύγει και κατόπιν επιστρέφει.

- Ενόχληση ή πόνος σε άλλα μέρη του άνω μέρους του σώματος, όπως είναι το ένα ή και τα δύο χέρια, το στομάχι, το σαγόνι, ο λαιμός ή η πλάτη.

- Δύσπνοια, με ή χωρίς πόνο στο στήθος.

- Κρύος ιδρώτας, ναυτία ή ζαλάδα.


Όσο περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα έχει κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να βρίσκεται αντιμέτωπος με μια καρδιακής προσβολή. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αισθανθούν πόνο στο σαγόνι, δύσπνοια ή ναυτία και εμετό, σε σχέση με τους άνδρες, ενώ κάποιες δεν νοιώθουν καθόλου πόνο στο στήθος, με αποτέλεσμα πολλές φορές να παρερμηνεύουν τα συμπτώματα και να τα μπερδεύουν με λιγότερο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι η γρίπη ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.  

Παρόλα αυτά, εάν για οποιονδήποτε λόγο νοιώσει κανείς ότι ξεκινάει ένα τέτοιο επεισόδιο (ακόμα και όταν δεν υπάρχει βεβαιότητα γι αυτό), είναι πολύ σημαντικό να μην περιμένει καθόλου προτού καλέσει το 166, μια και το κάθε λεπτό μετράει σε μια τέτοια περίπτωση. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, δεν πρέπει επ’ ουδενί να οδηγήσει ο ασθενής, αλλά κάποιος άλλος να τον βοηθήσει να πάει σε ένα νοσοκομείο άμεσα. 

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να αφουγκραστεί κανείς το σώμα του και να μην αγνοήσει τα σήματα κινδύνου που αυτό εκπέμπει. Η άμεση λήψη βοήθειας από τους αρμόδιους έχει αποδειχθεί σωτήρια.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου