Ξέσπασε «πόλεμος» για τις Κυριακές.


Επιμένει η κυβέρνηση στις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ σφοδρή είναι η επίθεση που δέχεται από τους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων και τα κόμματα.
Χθες εκδηλώθηκε και νέο κύμα αντιδράσεων από τις τάξεις των μικρομεσαίων εμπόρων και τα κόμματα για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ η κυβέρνηση επιμένει στις ρυθμίσεις
Μάλιστα οι δύο παρατάξεις της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θέτουν ζήτημα συνεννόησης, σημειώνοντας πως οι υπουργοί δεν τους ενημερώνουν και ούτε συζητούν τις προωθούμενες παρεμβάσεις τους.
Στον «πόλεμο» για την απελευθέρωση του πλαισίου της αγοράς ξεχωρίζουν η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου, ο οποίος δηλώνει αντίθετος, αλλά και η χθεσινή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν κάνει πίσω και συζητά μόνο τις προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν τις συγκεκριμένες διατάξεις για την Κυριακή: «Η κυβέρνηση φυσικά θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα αφήσει εκείνους οι οποίοι απλά και μόνο φοβούνται το καινούργιο, πολλές φορές χωρίς κανέναν λόγο, να κρατήσουν τη χώρα στο παρελθόν. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά. Πρέπει να ξαναζωντανέψουμε τα κέντρα των πόλεων, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες στους καταναλωτές, να δημιουργήσουμε σταδιακά, έστω, νέες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι ξεκάθαρο».
Χθες εκδηλώθηκε και νέο κύμα αντιδράσεων από τις τάξεις των μικρομεσαίων.
Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Παύλος Ραβάνης εξήγησε τη διαφωνία του: «Στην πραγματικότητα η λειτουργία τις Κυριακές δεν θα αυξήσει τον ανύπαρκτο τζίρο των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, αλλά θα τον αναδιανείμει προς όφελος των επιχειρήσεων που έχουν ρευστότητα και μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος».
Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας Γιάννης Ρεκλείτης και ο γεν. γραμματέας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σημειώνουν: «Το μέτρο δεν ικανοποιεί καμία πραγματική ανάγκη της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού. Θα προκαλέσει μόνο την ψευδαίσθηση μιας πρόσκαιρης ανόδου της αγοραστικής κίνησης στα malls τις πρώτες Κυριακές της εφαρμογής του, την οποία είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η απότομη ”προσγείωση” στην πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Γιώργος Κασιμάτης εκτιμά ότι με την απελευθέρωση «τουλάχιστον το 30% των εμπορικών καταστημάτων είναι σίγουρο ότι δεν θα επιβιώσουν από τον ανελέητο ανταγωνισμό τον συνεχών Κυριακών λειτουργίας».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου