Διαμαρτυρία των ατόμων με αναπηρία σε όλη τη χώρα

Στους δρόμους βρέθηκαν την Τρίτη τα άτομα με αναπηρία σε όλη την Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), αντιδρώντας στην διακοπή των συντάξεων και επιδομάτων που έχουν υποστεί μέχρι να γίνει επανεξέταση από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπήρων (ΚΕΠΑ).

Στην Αθήνα τα άτομα με αναπηρία συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στις 11 το πρωί, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες 36 πόλεις, έξω από τα ΚΕΠΑ.

Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό που έγραφαν: «Όχι στην κοινωνική ευθανασία των ΑμεΑ», «Και ανάπηρος και φτωχός» και «Όχι στον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων με αναπηρία», τα άτομα με αναπηρία πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης, το πρόβλημα με την επαναξιόλογηση από τα ΚΕΠΑ, αφορά περισσότερα από 70.000 ΑμεΑ, που είναι επί μακρό χρονικό διάστημα στις λίστες αναμονής και των οποίων η σύνταξη και το επίδομα έχει ανασταλεί, μέχρι να γίνει η επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Επίσης, για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση. Ακόμη, ζητούν την ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον η Συνομοσπονδία αιτείται τη θεσμική εκπροσώπησή της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment