Ο πανικός κόστισε 2,5 δισ. ευρώ στους καταθέτες.


Απώλειες που ξεπερνούν σε ύψος τα προσδοκώμενα οφέλη για το Δημόσιο από τα μέτρα περικοπών είχαν όσοι αποταμιευτές φοβήθηκαν τη χρεοκοπία και τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετέφεραν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, τα τοποθέτησαν σε μια θυρίδα ή ακόμη χειρότερα έκρυψαν σε… σεντούκια στο σπίτι τους.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, εκτιμήσεις από τις τράπεζες ανεβάζουν τις απώλειες τόκων που έχουν υποστεί οι καταθέτες από αυτές τις πρακτικές στα περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ, με τους υπολογισμούς να είναι μετριοπαθείς όσον αφορά το επιτόκιο.
Η απόφαση των Ελλήνων καταθετών να αποποιηθούν τόκους 1 δισ. ευρώ περίπου, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού, δεν είναι παρά το ασφάλιστρο κινδύνου που έχουν αναλάβει να καταβάλλουν προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματά τους από το ενδεχόμενο πτώχευσης της χώρας.
Μεγάλος όγκος των χρημάτων, όμως, ο οποίος δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, αλλά εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλός, βρίσκεται ακόμη σε θυρίδες ή ακόμα και στα σπίτια.
Σύμφωνα, πάντως, με τις τράπεζες η εικόνα πλέον έχει αλλάξει και το φαινόμενο της εξαγωγής χρημάτων σε τράπεζες του εξωτερικού έχει πλέον περιοριστεί, με τις εκροές χρημάτων προορίζονται πλέον κατά κύριο λόγο για την κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου