Γρ. Πεπόνης: «Καταθέτω υπόμνημα με ονόματα έως την Πέμπτη»

3/1/2012, 3:46 μμ. Ξαναφουντώνει το θέμα που ανέκυψε με τις παραιτήσεις των δύο οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη, που προκάλεσαν πολιτικοδικαστική θύελλα, μετά τις καταγγελίες στην επιστολή παραίτησής τους, για παρεμβάσεις στο έργο τους από οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα του οικονομικού εγκλήματος.

Σε νέο κύκλο δηλώσεών τους χτες άφησαν αιχμές για το εσπευσμένο κλείσιμο της έρευνας και υποστήριξαν ότι, στην πρώτη προφορική κατάθεση στους ανωτέρους τους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για το θέμα των παρεμβάσεων, που όπως υποστηρίζουν δέχτηκαν, έδωσαν και στοιχεία και ονόματα.
Ο κ. Πεπόνης τόνισε στο «Εθνος» ότι τα στοιχεία και τα ονόματα τα οποία έχουν ήδη καταθέσει προφορικώς, θα τα αναφέρουν και εγγράφως στις αναλυτικές γραπτές εξηγήσεις τους, τις οποίες θα έχουν καταθέσει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μέχρι μεθαύριο, οπότε λήγει η πενθήμερη προθεσμία η οποία τους είχε δοθεί από τον αντεισαγγελέα του ΑΠ Φώτη Μακρή.
«Εμείς προφορικώς στους αρμοδίους του Αρείου Πάγου δώσαμε και στοιχεία και ονόματα και δεν αοριστολογήσαμε, ούτε υπεκφύγαμε», είπε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Εχουμε προθεσμία πέντε ημερών, προκειμένου να προσκομίσουμε τις έγγραφες εξηγήσεις μας».

Σύμφωνα με τον κ. Πεπόνη, το γραπτό υπόμνημα που κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα ΑΠ Φ. Μακρή, στο οποίο δεν αναφέρονταν ονόματα, «ήταν ένα πρόχειρο σημείωμα, που δεν είχε την αναλυτικότητα των έγγραφων εξηγήσεων, τις οποίες θα προσκομίσουμε». Είπε ακόμη ο εισαγγελέας: «Ούτε ανακαλέσαμε ούτε αοριστολογήσαμε. Για όλα αυτά, τα οποία υποστηρίξαμε προφορικά, θα προσκομίσουμε και αναλυτικές έγγραφες εξηγήσεις».
Ενοχλημένος από την αυθημερόν αρχειοθέτηση της υπόθεσης φέρεται ο κ. Πεπόνης και κυρίως από αυτό που «μετέδωσε η ειδησεογραφία», όπως είπε χαρακτηριστικά, «ότι η κίνησή τους κρίθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρορμητική». «Αφού καταθέσουμε τις έγγραφες εξηγήσεις μας, ας τις δημοσιοποιήσουν οι αρμόδιοι», προσέθεσε.

Το παρασκήνιο για την υπόθεση των δύο οικονομικών εισαγγελέων έφερε στο φως με αναλυτικό ρεπορτάζ το «Εθνος της Κυριακής»

«Πρόχειρο σημείωμα»
Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις του έτερου οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος είπε στους δημοσιογράφους:
«Πήγαμε το πρωί να πάρουμε το πόρισμα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γιατί αρχειοθέτησαν την υπόθεση; O κ. Μακρής μας έδωσε πέντε ημέρες να προσκομίσουμε στοιχεία. Αυτό που δώσαμε δεν ήταν υπόμνημα, ήταν πρόχειρο σημείωμα. Είχαμε ενημερώσει προφορικά όλους τους προϊσταμένους μας για τα στοιχεία που έχουμε. Εχουμε ενημερώσει προφορικά για ονόματα και στοιχεία. Με ποιο δικαίωμα, με ποιο σκεπτικό είπαν ότι δράσαμε παρορμητικά;».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φ. Μακρής
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Η υπόθεση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανοίξει πάλι
Σε νέα έρευνα θα οδηγηθούν οι καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους, εφόσον αυτή τη φορά δώσουν επισήμως «ονόματα και διευθύνσεις», καθώς στο αρχικό τους υπόμνημα δεν είχαν θελήσει να αναλωθούν σε ονοματολογία.
Πηγές της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου σημείωναν χθες ότι η υπόθεση μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξανανοίξει και να ανασυρθεί από το αρχείο, μόλις οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρ. Πεπονής και Σπ. Μουζακίτης δώσουν περισσότερα στοιχεία για πρόσωπα και υποθέσεις όπου ασκήθηκαν πιέσεις σε βάρος τους.
Το δικαστικοπολιτικό «θρίλερ» αναβιώνει έτσι, με τη Δικαιοσύνη να γίνεται αυτή τη φορά «άνω - κάτω», με εσωτερικές αιχμές και αντιπαραθέσεις, καθώς η πλευρά των οικονομικών εισαγγελέων θεωρεί ότι η υπόθεση έκλεισε γρήγορα και ενώ εκείνοι σκόπευαν να δώσουν στοιχεία μέσα σε προθεσμία 5 ημερών.
Δεν ζήτησαν προθεσμία
Αντίθετα, από την πλευρά της Εισαγγελίας ΑΠ σημειώνεται ότι ουδέποτε ζήτησαν προθεσμία, ούτε επιφυλάχθηκαν να φέρουν άλλα στοιχεία, ενώ στο υπόμνημά τους (που έτσι τιτλοφορείται και όχι πρόχειρο σημείωμα, όπως διατείνονται οι ίδιοι) είναι σαφές ότι δεν σκοπεύουν να μιλήσουν για συγκεκριμένα πρόσωπα, αναφέροντας επί λέξει «δεν θα χαθούμε σε δυσώδεις ατραπούς ονοματολογίας, αναλισκόμενοι σε ενασχόληση με το αυτονόητο και πασίδηλον, δυστυχώς, της νεοελληνικής πραγματικότητας», συμπληρώνοντας: «Δεν έχει νόημα, άλλωστε, να επικεντρωθούμε και εστιάσουμε σε κάτι που ναι μεν συμβαίνει (και είναι γνωστό σε όλους ότι συμβαίνει), ουδόλως όμως μας επηρεάζει στη δικαστική υπηρεσιακή μας αποστολή».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, επιβεβαιώνεται ότι σε άτυπες συζητήσεις που είχαν με ανωτέρους τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς ανέφεραν υποθέσεις όπου συνάντησαν προσκόμματα, αλλά και πρόσωπα (και του δημόσιου βίου) που ενοχλήθηκαν από ενέργειές τους και δυσφόρησαν. Αυτό που δεν έκαναν επίσημα στην πρώτη φάση με το υπόμνημά τους, σκοπεύουν να κάνουν τώρα.
Απορίες
Κύκλοι της Εισαγγελίας ΑΠ διατύπωναν απορίες γιατί δεν το έκαναν από την αρχή και γιατί αφήνουν αιχμές ότι η υπόθεση έκλεισε γρήγορα, παρ' όλο που γνώριζαν την επιθυμία που εξέφρασε και ο πρωθυπουργός να γίνει ταχύτατα η έρευνα, εάν είναι δυνατόν και αυθημερόν. Σημείωναν επίσης ότι οι ίδιοι οι οικονομικοί εισαγγελείς εξερχόμενοι του ΑΠ, αφού κατέθεσαν το υπόμνημά τους, παρέπεμψαν τους δημοσιογράφους (μιλώντας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες) στο απόλυτα διαφωτιστικό περιεχόμενό του -όπως είπαν-, χωρίς να επιφυλαχθούν για υποβολή νέων στοιχείων.
Ο αντεισαγγελέας ΑΠ Φ. Μακρής με βάση το υπόμνημα και τη μη αναφορά ονομάτων έκλεισε την έρευνα, αποδίδοντας την ενέργειά τους σε παρορμητική αντίδραση, υπερβολική ευαισθησία και αφοσίωση στο καθήκον, καθώς ερμήνευσαν την πρωτοβουλία για τη νομοθετική τους κατάργηση ότι είχε προκληθεί επειδή οικονομικοί παράγοντες και αξιωματούχοι είχαν ενοχληθεί από διάφορες ενέργειές τους.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου