Οι «πειρατές» του Διαδικτύου κάνουν κόμμα και στην Ελλάδα!

3/1/2012, 3:33 μμ. Στο πνεύμα της ηλεκτρονικής εποχής και του σημαντικού ρόλου του Διαδικτύου στην καθημερινή μας ζωή, όπως φυσικά και της έντονης αποδοκιμασίας των παραδοσιακών αστικών κομμάτων, ήρθε και η σειρά της Ελλάδας να αποκτήσει κόμμα... Πειρατών, ακολουθώντας κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες! 

Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του, «δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά» και «γεννήθηκε στον 21o αιώνα, για να αποτελέσει το νέο Λειτουργικό Σύστημα της Κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον».

Το κόμμα, όπως αναφέρουν οι ιδρυτές του, οι οποίοι δεν δημοδιοποιούν τα ονόματά τους, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επίσημη αναγνώρισή του ως πολιτικό κόμμα και στην Ελλάδα, με το καταστατικό και την ιδρυτική του διακήρυξη να έχουν φτάσει στην τελική τους μορφή. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πριν τα τέλη του Ιανουαρίου 2012.

Τι υποστηρίζουν οι «Πειρατές»

Τα 56 ιδρυμένα και τα 21 επισήμως αναγνωρισμένα Κόμματα Πειρατών σε όλο τον κόσμο, με εκλεγμένους 2 ευρωβουλευτές15 Βουλευτές και 194 Δημοτικούς Συμβούλους σε όλη την Ευρώπη, στοχεύουν στην προώθηση των αρχών και των ιδεών που ξεκίνησαν πριν έξι χρόνια στη Σουηδία (κόμμα Piratpartiet) για:

-Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.
-Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.
-Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, σε πλαίσιο μεταξύ τους ανεξαρτησίας, έχοντας βασικές αξίες όπως:

-Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
-Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
-Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
-Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
-Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
-Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
-Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
-Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
-Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
-Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
-Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
-Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
-Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
-Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

Από αστείο σε εκλογικές επιτυχίες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σουηδικό «Κόμμα Πειρατών» εξασφάλισε για πρώτη φορά έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις ευρωεκλογές του 2009.

Εμφανίστηκε αρχικά ως «αστείο» με αφορμή την υπεράσπιση του ιστοτόπου ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay, αλλά φαίνεται πως αποκτά πολιτική δυναμική, αποκτώντας «παραρτήματα» σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για το περιοδικό Stern στη Γερμανία, το Κόμμα των Πειρατών κατέγραψε αύξηση 2%, στο 9%, με το FDP (ήσσονα εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ) να συγκεντρώνει με το ζόρι 2%!


Β.Β.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου