"Δημοτικά δάνεια με... ζωγραφιές": Άλλη μια περίπτωση ατιμωρησίας

Η αδυναμία αποπληρωμής ενός δανείου του Δήμου Ζωγράφου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο ως "μη νόμιμο" και η μη πληρωμή των δόσεων ενός ακόμα δανείου του Δήμου Αχαρνών, ύψους 35 εκ. ευρώ, απείλησαν να "τινάξουν" στον αέρα την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ την περασμένη Παρασκευή.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου προκειμένου να βρεθεί λύση και να αποδεσμευτεί το ποσό της 5ης δόσης. Τα δύο δάνεια που έχουν χορηγηθεί στους δήμους από ξένες τράπεζες την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ (2004-2009), εάν δεν αποπληρωθούν από τους ΟΤΑ θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος της χώρας.
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών επισπεύδει τις διαδικασίες προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης των "κόκκινων δήμων" που προβλέπει ο "Καλλικράτης" προς αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων στο μέλλον.


Οι δύο δανειακές συμβάσεις υπογράφηκαν μεταξύ των δήμων και ξένων τραπεζών χωρίς να γίνουν αυστηροί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές, υπό την ανοχή της τότε κυβέρνησης της ΝΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ξένα τραπεζικά συγκροτήματα και στις δύο περιπτώσεις δεν ζήτησαν εμπράγματες εγγυήσεις από τους δήμους με τους οποίους υπέγραψαν τις συμβάσεις.

Ο πρώην δήμαρχος Ζωγράφου κ. Γ. Καζάκος, το 2007, προχώρησε σε συμφωνία με την οικογένεια Ζωγράφου για την αγορά του 50% της Βίλας Ζωγράφου, έκτασης 11 στρεμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συμφωνία δινόταν η δυνατότητα στην οικογένεια Ζωγράφου να αξιοποιήσει την υπόλοιπη έκταση με την κατασκευή κτιρίων και πάρκινγκ προς εμπορική αξιοποίηση. Η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου συμφώνησε στην πρόταση του πρώην δημάρχου να πάρει δάνειο ο δήμος για τον συγκεκριμένο σκοπό, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση, χωρίς να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, υπέγραψε συμφωνία με την αυστριακή τράπεζα Communal Credit International Bank LTD, η οποία διατηρούσε υποκατάστημα και στην Κύπρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δανειακή σύμβαση η τράπεζα δεν απαιτούσε καμία εμπράγματη εγγύηση από τον δήμο.

Στο ΕλεγκτικόΟ πρώην δήμαρχος δεν απέστειλε τη σύμβαση για έλεγχο -ως όφειλε- στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Τα ταμεία του δήμου έλαβαν τα ποσά του δανείου εκ των οποίων κατέβαλαν 19,5 εκατ. ευρώ στην οικογένεια Ζωγράφου.

Οταν ήρθε η ώρα πληρωμής της πρώτης δόσης, ύψους 580.000 ευρώ, οι υπηρεσίες του δήμου αρνήθηκαν να καταβάλουν τα χρήματα με την αιτιολογία ότι δεν είχαν έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο πρώην δήμαρχος κ. Γ. Καζάκος ανέλαβε την ευθύνη και με προσωπική του εντολή καταβλήθηκε το ποσό της δόσης στην τράπεζα, γεγονός για το οποίο μπορεί να του επιβληθεί καταλογισμός των ποσών ακόμα και έκπτωση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου.

Η αυστριακή τράπεζα που αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα κρατικοποιήθηκε και η νέα διοίκηση διεκδίκησε την καταβολή των δόσεων από τη νέα διοίκηση του δήμου υπό τον Κ. Καλλίρη.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κ. Καλλίρης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την κυβέρνηση προς εξεύρεση λύσης για τη Βίλα Ζωγράφου και την αποπληρωμή της δανειακής σύμβασης.

"ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"
Σύσταση Λογαριασμού Εξυγίανσης
Στην άμεση σύσταση του Λογαριασμού Εξυγίανσης των υπερχρεωμένων ΟΤΑ, που προβλέπει ο "Καλλικράτης", θα προχωρήσει μέχρι τα τέλη Ιουλίου το υπουργείο Εσωτερικών. Ο αρμόδιος υπουργός κ. Χ. Καστανίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους την προηγούμενη εβδομάδα, είχε δηλώσει ότι θα προβλεφθεί επιμήκυνση των δανείων που έχουν συνάψει οι δήμοι με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Παράλληλα το Ταμείο θα αναλάβει τον ρόλο τεχνικού συμβούλου που θα παρέχει τεχνογνωσία στους ΟΤΑ για την αντιμετώπιση του χρέους τους. Η κυβέρνηση θα θέσει συγκεκριμένους όρους και κριτήρια, βάσει των οποίων θα ενταχθούν οι ΟΤΑ στο πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης χαρακτήρισε σημαντικό εργαλείο τη λειτουργία της βάσης οικονομικών δεδομένων των ΟΤΑ, με την οποία η κυβέρνηση έχει πλήρη και σαφή εικόνα των υποχρεώσεων και των εσόδων που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου