Τέσσερα εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζει στη ΔΕΗ η απεργία!

Μεγάλη οικονομική ζημιά, η οποία πιθανόνατα θα αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερη, προκύπτει για τηΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ. Ταυτόχρονα, απίστευτη ταλαιπωρία περιμένει εκ νέου σήμερα τους καταναλωτές καθώς η ΔΕΗ έχει προειδοποιήσει για νέες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω των πρώτων πραγματικά θερμών ημερών του καλοκαιριού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες εκτινάχθηκε στα ύψη η Οριακή Τιμή του Συστήματος (πρόκειται για την τιμή του ρεύματος στη «χονδρική»), εξαιτίας της απεργίας που άφησε εκτός λειτουργίας περί τα 3.850-3.900 μεγαβάτ. Η εφαρμογή του κανόνα της προσφοράς και της ζήτησης οδήγησε την τιμή ακόμη και στα επίπεδα των 125 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν μόλις λίγες ημέρες πριν οι μέγιστες τιμές δεν ξεπερνούσαν τα 60 ευρώ, ενώ κάποιες ημέρες βρίσκονταν στα επίπεδα των 40 ευρώ η μεγαβατώρα. Είναι ενδεικτικό ότι για σήμερα ο ΔΕΣΜΗΕ, στον προγραμματισμό του, έχει κάνει πρόβλεψη για οριακή τιμή του συστήματος πάνω από τα 104 ευρώ η μεγαβατώρα για το διάστημα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδι. Μόνο για χθες το επιπλέον κόστος που προέκυψε για τη ΔΕΗ εξαιτίας της απεργίας της ΓΕΝΟΠ φτάνει τα 4 εκατ. ευρώ.

Ενώ λοιπόν η αρχική εκτίμηση ήταν ότι το φορτίο στο μέγιστο θα έφτανε τα 7500 MW, η ζήτηση ήταν μεγαλύτερη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί έλλειμμα ισχύος 2500 MW που καλύφθηκε με 1700MW υδροηλεκτρικά, εισαγωγές και παραγωγή από ΑΠΕ. Και πάλι όμως προέκυψε έλλειμμα της τάξης των 200- 250MW για το οποίο χρειάστηκαν οι χθεσινές περικοπές φορτίου. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα χρειάστηκε να δουλέψουν στο φουλ οι 5 ιδιωτικές μονάδες των ομίλων Μυτιληναίου, ΤΕΡΝΑ, και Elpedison (συνολικής ισχύος 1.600-1700 μεγαβάτ), και να γίνουν εισαγωγές 500-600 μεγαβάτ. Χωρίς αυτή τη συνεισφορά και με δεδομένο ότι χθες η ζήτηση είχε αυξηθεί κατακόρυφα, το σύστημα θα είχε καταρρεύσει, ή αλλιώς θα είχαμε γενικό μπλακ άουτ.


Νέες διακοπές ρεύματος την Τρίτη


Λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ αλλά και λόγω προγραμματισμένων συντηρήσεων ή βλαβών έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας 16 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, καταβλήθηκε προσπάθεια να αποφευχθούν περικοπές σε περιοχές με έντονη πληθυσμιακή πυκνότητα, πολύ μεγάλη τουριστική ή εμπορική δραστηριότητα κλπ. Παράλληλα γίνεται συνεννόηση με τους μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες προκειμένου να περιορίσουν την ζήτηση ενέργειας, ώστε να διευκολύνουν την κάλυψη των λοιπών αναγκών.

Πάντως, η επιχείρηση σημειώνει ότι τα προγράμματα των εκ περιτροπής περικοπών ρεύματος είναι απολύτως ενδεικτικά ως προς τις περιοχές, την έκταση και τη χρονική διάρκειά τους. Αυτό σημαίνει ότι αν υπάρξει ανάγκη οι διακοπές θα επεκταθούν σε περισσότερες περιοχές της χώρας ή/ και θα διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα από μία ώρα.
Ανοιχτό παραμένει, στο μεταξύ, το ενδεχόμενο νέας συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου με τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ τα επόμενα 24ωρα, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εκοφίν στο Λουξεμβούργο.

Συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ανέφεραν ότι είναι πιθανό να γίνει νέα συνάντηση αύριο ή την Πέμπτη, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί ραντεβού. Αίτημα της απεργίας είναι να μην προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που περιλαμβάνεται στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο.

Πρακτικές συμβουλές από τη ΔΕΗ


Για την αποφυγή κινδύνων από ηλεκτροπληξία οι καταναλωτές να θεωρούν ότι το δίκτυο είναι συνεχώς υπό τάση (δηλαδή έχει ηλεκτρικό ρεύμα), επειδή η ηλεκτροδότηση μπορεί να αποκατασταθεί ανά πάσα στιγμή.

Συνιστάται η αποφυγή της χρήσης ανελκυστήρων, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εγκλωβισμού.

Για την αποτελεσματική προστασία ηλεκτρικών συσκευών, λόγω ενδεχόμενων μεταβολών της τάσης είναι ασφαλέστερο να παραμείνουν κλειστές ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές στη διάρκεια των προγραμματισμένων περικοπών.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, υπερήλικες κλπ, ώστε να αποφευχθεί η έκθεσή τους σε κινδύνους λόγω των διακοπών ρεύματος.

Για τα άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη οι οικείοι τους θα πρέπει: 1) Να επικοινωνήσουν αμέσως τηλεφωνικά με τις βλάβες της περιοχής τους στον αριθμό τηλεφώνου που αναγράφεται στο λογαριασμό τους. 2) Να γίνει μετακίνηση του ασθενούς σε νοσοκομείο στο οποίο υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα (όλα τα νοσοκομεία τροφοδοτούνται με δικές τους γεννήτριες).

Η ΔΕΗ επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, τονίζοντας ότι ο αυτοπεριορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στο ελάχιστο δυνατό και ιδιαίτερα της χρήσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών συμβάλλει στη μείωση των περικοπών.


Πηγή: capital/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου