Εξοργισμένοι οι εργολάβοι με το Δημόσιο

Εξοργισμένοι είναι οι κατασκευαστές με την άτυπη στάση πληρωμών στα δημόσια έργα που εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια εφαρμόζει το ελληνικό δημόσιο και η οποία έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν όλες οι μικρομεσαίες τεχνικές εταιρίες να βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν το λουκέτο – όσες τουλάχιστον δεν έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους.
Η ασφυξία που προκαλεί στον κλάδο η μη καταβολή οφειλών ύψους 1,8 δις. ευρώ του ευρύτερου δημοσίου τομέα για έργα που έχουν εκτελεστεί, η απαίτηση που έχει το κράτος από τις εργοληπτικές επιχειρήσεις να είναι συνεπείς στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις ακόμη και για τις συμβάσεις για τις οποίες δεν έχουν εξοφληθεί, καθώς και η συρρίκνωση του Προγράμματος Δημοσίων Έργων οδήγησαν τους κατασκευαστές στην απόφαση να απέχουν από τις επικείμενες δημοπρασίες. Ήδη, το έπραξαν την Τρίτη και δεν αποκλείεται να το επαναλάβουν και το επόμενο διάστημα.
Μάλιστα, μέλη των πέντε εργοληπτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να αποκλείσουν την είσοδό του, χωρίς όμως να τελικά να το πραγματοποιήσουν καθώς τα προεδρεία τους εξασφάλισαν συνάντηση με τον υφυπουργό Δημήτρη Κουσελά.
Πάντως, από τη συζήτηση που έγινε με τον υφυπουργό δεν υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού αυτός παρέπεμψε το μεν ζήτημα της καταβολής των οφειλομένων στο υπουργείο Οικονομίας, το δε αίτημα για άμεση χρηματοδότηση του κλάδου από το τραπεζικό σύστημα στο υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης - Ανταγωνιστικότητας.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει τον συμψηφισμό οφειλών του στενού δημοσίου τομέα με υποχρεώσεις επιχειρήσεων προς το κράτος (καταβολή ΦΠΑ κ.α.), αίτημα που είχαν υποβάλλει εδώ και καιρό οι εργοληπτικές οργανώσεις προς την κυβέρνηση και που αν τελικά εφαρμοστεί θα ελαφρύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές ζητούν να υπάρξει συμψηφισμός και σε ότι αφορά τις οφειλές του ευρύτερου δημοσίου τομέα και ειδικά των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμοι, περιφέρειες) που επίσης αρνούνται να πληρώσουν για έργα που έχουν εκτελεστεί.
Μάλιστα, το ΤΕΕ θα προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών να λειτουργήσει μηχανισμό συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών μέσω των εφοριών, οι οποίες θα παρακρατούν στη συνέχεια μέρος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης των δήμων.


Πηγη-Αντεννα
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου