Σχόλασε ο γάμος
Η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν προχωράει. Η κυβέρνηση υποκύπτει σε ακόμη ένα -πολλοστό- αίτημα της τρόικας. Η... κόκκινη γραμμή που είχαν θέσει για τη συμφωνία των δύο τραπεζών κυβέρνηση και οικονομικό επιτελείο γίνεται σκόνη.
Μέσα σε λιγότερο από δέκα ώρες ο πρωθυπουργός αυτοαναιρέθηκε, καθώς το βράδυ αποδέχθηκε το ναυάγιο, ενώ ο ίδιος, στην πρωινή συνάντησή του με την τρόικα, είχε
ξεκαθαρίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η συγχώνευση θα προχωρήσει, γιατί, διαφορετικά, θα υποστεί πλήγμα η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος της χώρας και της κυβέρνησης.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, με μια λιτή ανακοίνωση αργά το βράδυ, επιβεβαίωσε πως «η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου». Ακολούθησαν παράλληλες, ξεχωριστές, ανακοινώσεις των δύο τραπεζών, που δηλώνουν αδυναμία κάλυψης της ελάχιστης απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής (το περίφημο 10%), με συνέπεια το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την κεφαλαιακή κάλυψη των ομίλων.
Ηδη σε τραπεζικούς κύκλους ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, που ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού, είναι εκτεθειμένος. Σε δυσμενή θέση όμως βρίσκονται και οι Π. Χριστοδούλου, Γ. Ζανιάς.
Την ίδια ώρα, σε γραφεία άλλων τραπεζών, κορυφαία στελέχη... άνοιγαν σαμπάνιες!
Πλέον τα πάντα, από τις ισορροπίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μέχρι τις αναπόφευκτες παρενέργειες σε όλα τα υπόλοιπα μέτωπα, είναι ανοιχτά, ρευστά. Ωστόσο θα πρέπει να βεβαιωθεί κατηγορηματικά πως από τις εξελίξεις δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, ούτε δημιουργείται θέμα ασφάλειας των καταθέσεων. Τουναντίον, οι ενστάσεις της τρόικας εντάθηκαν μετά την εφαρμογή νέου μοντέλου στις διασώσεις τραπεζών, προκειμένου να διασφαλιστεί, ει δυνατόν σε απόλυτο βαθμό, ότι οι ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιούνται δεν θα χρειαστούν περαιτέρω κεφάλαια από αυτά που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ομως το «ναυάγιο» της συμφωνίας ανατρέπει άρδην τις ισορροπίες όχι μόνο στους δύο τραπεζικούς ομίλους, όπου αναπόφευκτα δρομολογούνται εξελίξεις, αλλά γενικότερα στον χρηματοπιστωτικό κλάδο και ευρύτερα στην οικονομία. Παράλληλα, ρίχνει ήδη από χθες το βράδυ «λάδι στη φωτιά» και στο πολιτικό σκηνικό.
Συσκέψεις-θρίλερ
Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις-θρίλερ, με την τελευταία πράξη να παίζεται στη συνάντηση που ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις εννιά το βράδυ, γράφτηκε ο επίλογος ενός... μυστηρίου που δεν έμελλε να τελεστεί. Εξέλιξη που πυροδοτεί ήδη από χθες το βράδυ αλυσιδωτές επενέργειες στον κλάδο, στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κυρίως όμως στα όσα έπονται.
Σε τραπεζικά και επιχειρηματικά γραφεία κυκλοφορούν ήδη φήμες και σενάρια για τις επόμενες απαιτήσεις της τρόικας, που περιλαμβάνουν ολίγη από... Deutsche Bank και Βερολίνο, πολύ από... Finansbank και Αγκυρα, φτάνουν μέχρι την Ντόχα και, γενικά, δίνουν την αίσθηση της παραίτησης. Σε κάθε περίπτωση, από χθες το βράδυ ακούγονται πολλά και φημολογούνται περισσότερα, από τα πιο λογικά μέχρι τα πλέον ακραία σενάρια.
Από σήμερα το πρωί κιόλας «τρέχουν» συσκέψεις στα επιτελεία των τραπεζών, στην ΤτΕ, στο ΤΧΣ, ενώ στη συνέχεια θα αποσαφηνιστεί τι θα γίνει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Proton Bank και τις μικρότερες τράπεζες.
Για την ιστορία, στη χθεσινοβραδινή διευρυμένη συνάντηση με την τρόικα συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο Γ. Στουρνάρας, ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος, και η επικεφαλής του ΤΧΣ, Αν. Σακελλαρίου.
Πάντως, παράγοντες της αγοράς εγείρουν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του ευρύτερου συστήματος, δηλαδή ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος των παχυλότατα αμειβόμενων μελών του δ.σ. του ΤΧΣ, τη στάση της επικεφαλής του Ταμείου, κ. Σακελλαρίου. Επί της ουσίας, οι φορολογούμενοι πληρώνουν στρατιές συμβούλων, επιτρόπων, μεγαλόσχημων παραγόντων και στελεχών που εν τέλει υπακούουν στις προσταγές της τρόικας και συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των δανειστών.
Τέταρτο ναυάγιο
Να θυμίσουμε πως είναι η τέταρτη φορά που «γάμος» δύο ισχυρών τραπεζικών ομίλων χαλάει στο... παρά ένα.
Τις προηγούμενες τρεις φορές, μάλιστα, σε καλύτερη οικονομική συγκυρία απ' ό,τι σήμερα. Κάτι που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος ΕΤΕ-Eurobank, τη δυσκολία υλοποίησής του εν μέσω κατάρρευσης του κλάδου και εντονότατων συγκρούσεων συμφερόντων.
Η πρώτη προσπάθεια έγινε μεταξύ Εθνικής-Alpha Bank («ναυάγησε» αρχές του 2002). Η δεύτερη με τους ίδιους παίκτες (ναυάγησε τον Φεβρουάριο του 2011), ενώ η τρίτη μεταξύ Alpha Bank-Eurobank τον Μάρτιο του 2012.
Πάντως η «Ε» (στις 2/4) αποκάλυπτε πως στην αγορά αποτελούσε κοινό μυστικό εντός και εκτός Ελλάδας ότι πανίσχυρα ποικιλώνυμα συμφέροντα θα εξυπηρετούνταν από ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο» της συμφωνίας.
Εγχώρια συμφέροντα, ακόμη και τραπεζικοί παράγοντες, επιχειρηματικοί κύκλοι, φέρεται να έβλεπαν με... μισό μάτι την προοπτική συγχώνευσης των δύο ομίλων, που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα νέα σχήματα Alpha Bank-Εμπορικής και Πειραιώς-AteBank-Γενικής (και των δικτύων των Κύπρου-CPB στην ελληνική αγορά).
Αλλά και εκτός συνόρων είναι γνωστή εδώ και μήνες η εμμονή τουρκικών (και όχι μόνο) κύκλων να «εκβιαστεί» η ελληνική πλευρά για να υποχρεωθεί να πουλήσει τη Finansbank προκειμένου να καλυφθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής (10%) στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Το συγκεκριμένο θέμα το «άνοιξε» η ίδια η τουρκική πλευρά («Οι Τούρκοι "πουλάνε" τη Finansbank στο Κατάρ» σημείωνε η «Ε» στις 5/2), για να συντηρηθεί έκτοτε από διάφορους κύκλους («Δεν τίθεται θέμα πώλησης της Finansbank», «Ε» στις 2/3), με την κυβέρνηση και τη διοίκηση της Εθνικής να επιμένουν μέχρι και την τελευταία στιγμή πως κάτι τέτοιο αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Αθήνα. Σημειωτέον πως η αποτίμηση της θυγατρικής της ΕΤΕ στην Τουρκία διαμορφώνεται στα 3,8 δισ. ευρώ (όταν της Εθνικής έχει υποχωρήσει στα 637,8 και της Eurobank στα μόλις 82,9 εκατ. ευρώ).
Κατά γενική ομολογία, μετά τη χθεσινή δραματική κατάληξη-ανατροπή, πολλές νέες (αλλά και παλιές) παράμετροι θα ξαναμπούν στο παιχνίδι της αναδιάταξης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Με την εικόνα της κυβέρνησης, του οικονομικού επιτελείου και, προφανώς, της διοίκησης της Εθνικής να έχουν υποστεί ένα στρατηγικό πλήγμα σε μια καίρια και εξαιρετικά ευαίσθητη φάση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου