ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ: «Το όνομα των Σκοπίων πρέπει να είναι Βαρντάσκα»

Όταν συναντάς ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας αυτού τόπου, όπως είναι ο Μανώλης Γλέζος, δεν έχεις παρά να ακούσεις κουβέντες, απόψεις και αντιλήψεις που, ανεξάρτητα από το αν συμφωνείς ή διαφωνείς με αυτές, είσαι σίγουρος ότι πηγάζουν καθάριες και ανιδιοτελείς μέσα από την κύτη της σοφίας που είναι αναμεμειγμένη με βιώματα που ταξιδεύουν στον χρόνο και προσγειώνονται σε ένα παράξενο παρόν. Είστε αυτός που κατέβασε τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, κάνοντας υπερήφανο έναν ολόκληρο λαό. Ως εμβληματική παρουσία, σήμερα που λέτε ότι έχουμε μια ιδιότυπη οικονομική και πολιτική κατοχή, ποια θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη θαρραλέα σας ενέργεια; Όλοι οι σύγχρονοι Έλληνες είναι αυτοί που πρέπει να κατεβάσουν τις «σημαίες» των ξένων στη χώρα μας! Ο οχαδερφισμός και η αδιαφορία για συμμετοχή στα κοινά είναι που φέρνει όλα αυτά τα δεινά στη χώρα μας. Είναι ο νεοέλληνας που λέει «δεν βαριέσαι θα τα λύσουν άλλοι τα θέματα, δεν χρειάζεται να ανακατευτώ εγώ». Επιτέλους, οι νεοέλληνες πρέπει να υποστείλουν τη σημαία της υποτέλειας, της εξάρτησης από τους ξένους! Αυτή είναι η μία σημαία. Γιατί υπάρχει και η άλλη που είναι της «νοθευμένης» δημοκρατίας! Όπως υπάρχει και μία τρίτη: της κοινωνικής ανισότητας!

Τι γίνεται με τις διχογνωμίες μέσα στο κόμμα; Ευτυχώς που υπάρχουν διαφορετικές γνώμες και δεν είμαστε ομόγνωμοι. Όταν κληθείτε να διαπραγματευτείτε για το όνομα των Σκοπίων, με ποια γνώμη θα πάτε; Με αυτή που έχει ο Αλέξης Τσίπρας ή με αυτά που λένε η κα Γαϊτάνη και ακόμη πιο ακραία ο κ. Θεωδορίδης; Ο Μανώλης Γλέζος λέει Βαρντάσκα! Εγώ επιμένω στο όνομα αυτό, γιατί αυτό ήταν το όνομα που είχε όταν ήταν στη Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία! Η Αριστερά τού σήμερα τι σχέση έχει με την Αριστερά του ’58; Το 1958 η ΕΔΑ ήρθε και κατέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικοί της στόχοι, μετά τις συνέπειες ενός φοβερού εμφυλίου πολέμου, ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας, η ανεξαρτησία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Σήμερα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, οι ίδιοι στόχοι, δηλαδή η εθνική ανεξαρτησία, η πραγματική δημοκρατία και η κοινωνική δικαιοσύνη, δεν έχουν αλλάξει… Βέβαια, οι συνθήκες είναι άλλες! Διότι, όταν λέγαμε «αποκατάσταση της δημοκρατίας» εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλά προβλήματα που δεν υπάρχουν σήμερα. Για παράδειγμα, τότε δεν είχαν δικαίωμα ψήφου οι γυναίκες, ενώ ευτυχώς σήμερα έχουν!

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εν δυνάμει κυβέρνηση αυτό «γεννά» κάποιους αναγκαίους συμβιβασμούς; Όχι! Κανέναν συμβιβασμό! Στο θέμα της τακτικής πρέπει κάθε φορά να αξιοποιούμε τις συνθήκες, όπως παρουσιάζονται… Αυτό, όμως, δεν σημαίνει παραίτηση από τους βασικούς μας στόχους. Πριν από λίγο καιρό ο Τσίπρας βρέθηκε σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον. Πώς γίνεται ένας αριστερός να αναζητά πολιτικούς και διεθνείς συμμάχους σε φιλελεύθερα «κάστρα» και ειδικά μέσα στη χώρα που γέννησε τον καπιταλισμό; Δεν αναζητήσαμε συμμαχίες! Μιλήσαμε στους ξένους, γνωστοποιήσαμε σε όλους ακριβώς ποιοι είμαστε! Γιατί να περιμένεις να το μεταφέρει άλλος; Ως αξιωματική αντιπολίτευση, παρότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι, γιατί να μην ερχόμαστε σε άμεση επαφή, ώστε να γνωρίζουν και αυτοί με ποιους στο μέλλον θα πρέπει να συνεννοηθούν ως κυβέρνηση; Όπως όταν έρχεται ένας ξένος πρωθυπουργός, ή αρχηγός κόμματος στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένος θεσμικά να συναντηθεί και με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, αλλά και με την αξιωματική αντιπολίτευση, έτσι και εμείς. Άλλο αν οι ξένοι δεν το κάνουν πάντα αυτό… Εμείς, θεσμικά, όταν πάμε στο εξωτερικό είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε με όλους. Από εκεί και πέρα, όσοι βαυκαλίζονται με τις ιδέες του τύπου «άλλαξε απόψεις ο ΣΥΡΙΖΑ» τους απαντώ ότι δεν έχει αλλάξει ούτε μία σταγόνα από τις απόψεις του! Με το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, τι θα κάνετε, τελικά; Δεν ξέρω πώς θα το ερμηνεύσετε εσείς… Εγώ, πάντως, σας το λέω καθαρά: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει με ένα άρθρο το μνημόνιο και όλους τους εφαρμοστικούς νόμους, όπως και όλα τα προεδρικά διατάγματα που έχουν φέρει τον λαό σε αυτή την κατάσταση! Κάντε, εσείς τώρα την ανάλυσή σας και δείτε τα υπόλοιπα… Τη δανειακή σύμβαση, φυσικά, θα την επαναδιαπραγματευθούμε, όπως και θα ζητήσουμε εκ νέου γενναία διαγραφή του χρέους!


Αυτό μπορεί να μας βάλει, κατά μία έννοια ή εξέλιξη, μπροστά στο δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»; Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Το ευρώ τι είναι; Ένα είδος χρήματος, στη ζώνη του οποίου τώρα ανήκουμε. Επειδή πολλοί διαμαρτυρήθηκαν ότι είναι φετίχ το νόμισμα; Ο ρόλος που δίνουν οι άλλοι στο ευρώ με τον ρόλο που δίνουμε εμείς στο νόμισμα δείχνει τη διαφορά μας… Το χρήμα δεν δημιουργεί αξίες! Ο εργαζόμενος δημιουργεί! Το χρήμα είναι μέσον ανταλλαγής αξιών. Τι σημασία έχει αν θα έχουμε δραχμή, δολάριο, γεν ή ευρώ; Τι σημασία έχει όταν εσύ δίνεις στο χρήμα άλλη σημασία από εκείνη που πρέπει να έχει; Γι’ αυτό λέμε ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ. Αυτό, πάντως, σημαίνει ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να φύγουμε από το ευρώ… Δεν είπα κάτι τέτοιο! Το ευρώ μάς προφυλάσσει να διολισθήσουμε στον πληθωρισμό και σήμερα με την κρίση μας υποχρεώνει να ψάξουμε να βρούμε τη σωστή λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Απλώς, αυτό δεν σημαίνει ότι το ευρώ είναι ταμπού… Αν πάει να μας πνίξει, θα συνεχίσουμε να είμαστε στο ευρώ; Θα πρέπει να πνιγούμε εν ονόματι του ευρώ; Παραμένουμε στην Ευρώπη, όπως και να έχει, αλλά δεν δεχόμαστε τον ρόλο του χρήματος που δέχονται οι άλλοι! Ούτε για το ευρώ, ούτε για τη δραχμή, ούτε για το δολάριο, ούτε για κανένα νόμισμα, δεν δεχόμαστε να πνιγούμε! Δεν λέω σώνει και ντε να φύγουμε από το ευρώ… Και, φυσικά, δεν θέτουμε κανένα θέμα εξόδου από την Ευρώπη και την ευρωζώνη εμείς!

Πηγή: www.paraskhnio.gr

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου