Fokas: Άδοξο τέλος για το... καμάρι της Θεσσαλονίκης


Τέλος εποχής σήμανε για ένα από τα πλέον ιστορικά εμπορικά σήματα της ελληνικής αγοράς, καθώς η αίτηση υπαγωγής του Ομίλου Fokas στο -περιβόητο πλέον- άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, σηματοδοτεί τον τερματισμό μίας υπερεβδομηκονταετούς πορείας τόσο στο λιανικό εμπόριο της Θεσσαλονίκης αρχικά όσο και στα επιχειρηματικά δρώμενα της χώρας αργότερα, θολώνοντας οριστικά τη λάμψη του παρελθόντος.

Αυτή η εξέλιξη πιστοποιεί, με τον πιο εμφατικό τρόπο, ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα, όπως τη γνωρίζαμε, ολοκλήρωσε, με βιαιότητα, τον ιστορικό κύκλο της. Ο εκκωφαντικός ήχος από τα διαδοχικά «κανόνια που βαράνε» στην αγορά κάποια στιγμή θα σιγάσει, έχοντας όμως καταστήσει εξαιρετικά «σκοτεινή» τη διαδρομή του «επιχειρείν» προς την έξοδο από το τούνελ της ύφεσης.

Η πορεία προς την καταξίωση

Ξεκινώντας τη διαδρομή του το 1936 -ως «Βεργόπουλος» τότε-  μ’ ένα κατάστημα στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ο Όμιλος, το 1974 εγκαινίασε το πολυκατάστημα της Τσιμισκή, ενώ το 1999 «κατέβηκε» στην Αθήνα, όπου και στεγάστηκε στην οδό Ερμού. Είχε προηγηθεί η παρουσία στο Βόλο το 1998. Έκτοτε, στη δεκαετία που ακολούθησε, κτηριακά ο Fokas επεκτάθηκε στην Αθήνα, κάνοντας ακολούθως αισθητή την παρουσία του στη Λάρισα, το Ηράκλειο, την Κέρκυρα και την Ξάνθη.

Στο απόγειο της δόξας του και προς πιστοποίηση της ισχύος του, ο Όμιλος απέκτησε ένα σύγχρονο συγκρότημα ολοκληρωμένης διαχείρισης εμπορευμάτων και γραφείων, 12.000 τ.μ., στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης. Στην κορύφωση της δραστηριότητάς της, η εταιρεία απασχολούσε περίπου 1.500 εργαζόμενους. Εφαρμόζοντας από τη δεκαετία του ’80 καινοτόμες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρηματικές πρακτικές, αλλά και υιοθετώντας νεωτερικές ιδέες από το εξωτερικό, προσαρμόζοντάς τις λειτουργικά στο ελληνικό περιβάλλον, ο Fokas γνώρισε ημέρες εξαιρετικής ευημερίας.

Το φιλανθρωπικό έργο

Την περίοδο της ακμής, η Εταιρεία πρωτοστάτησε στην κοινωνική προσφορά με δράσεις όπως οι ακόλουθες:

  •     H κατασκευή του συγκροτήματος Γυμνασίου και Λυκείου «Φωκά» στο Δήμου Συκεών Θεσσαλονίκης
  •     Η κατασκευή και επιχορήγηση Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη
  •     Η κατασκευή του Κέντρου Αναπτυξιακής Παιδιατρικής «Απόστολος Φωκάς» αφιερωμένο στα παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς και η μόνιμη προμήθεια του αναγκαίου ιατρικού εξοπλισμού του
  •     Η κατασκευή ενός σπιτιού στο Παιδικό Χωριό SOS Βορείου Ελλάδος, στο Φίλυρο της Θεσσαλονίκης
  •     Η κατασκευή πάρκων και παιδικών χαρών σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης
  •     Η κατασκευή τετραώροφης οικοδομής στο Δήμο Ευόσμου, η οποία σήμερα στεγάζει δραστηριότητες για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών προνηπιακής ηλικίας

Η πτώση

Την άνοδο την εποχή της πιστωτικής επέκτασης και της καταναλωτικής «έκρηξης» ακολούθησε η πτώση την περίοδο της βαθειάς ύφεσης. Όταν η κατάσταση κρίθηκε ως «μη αναστρέψιμη», δεδομένης της δραματικής έλλειψης ρευστότητας, κατόπιν και του «αδιεξόδου» στις επαφές με τον Κώστα Λαμπρόπουλο και τους επιτελείς των Αττικών Πολυκαταστημάτων, από τον Όμιλο κατατέθηκε, μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του Ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του Ν.4013/2011 και συμπληρώθηκαν με τις διατάξεις του Ν.4072/2012.

Εν τω μεταξύ, στις δικαστικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης κρίθηκε η τύχη της αίτησης έκδοσης προσωρινής διαταγής, ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα αποτροπής υλοποίησης αναγκαστικής εκτέλεσης έως την εκδίκαση -εντός διμήνου- της αίτησης υπαγωγής.  
Βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η κινητή και ακίνητη περιουσία του ομίλου τελεί υπό προστασία και η ρευστοποίησή της είναι δυνατή μόνο για εταιρικούς σκοπούς. Πάντως, οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να κινηθούν δικαστικά εναντίον του ομίλου, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Το «αδιέξοδο»

Στο άρθρο 99 οδήγησε η σώρευση δυσεπίλυτων προβλημάτων. Οι υποχρεώσεις προς τα πιστωτικά ιδρύματα, που συνολικά υπερβαίνουν τα 80 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και ο μη βιώσιμος  χαρακτήρας συνεργασιών με διεθνείς προμηθευτές, ώθησαν τη διευθύνουσα σύμβουλο, Βασιλική Φωκά -που για μεγάλο διάστημα επεδίωκε, από κοινού με τον πατέρα της Λέανδρο και τον αδελφό της Ανέστη, να εξασφαλίσει πρόσβαση σε «ζεστό χρήμα», χωρίς αποτελέσματα όμως εξαιτίας της κατάστασης στον τραπεζικό χώρο- να καταφύγει στο έσχατο μέσο, το άρθρο 99. Η σταδιακή συρρίκνωση του δικτύου, καθώς και οι μειώσεις στους μισθούς δεν κατάφεραν να επιφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ακόμη δεν είναι γνωστό ποιες ακριβώς θα είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, εν τούτοις η ανησυχία έχει κορυφωθεί, αφού ήδη έχουν αθροιστεί οφειλές μεγαλύτερες των τριών μηνών προς το προσωπικό, με συνέπεια τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων περί στάσεων εργασίας, απεργιακών κινητοποιήσεων, έως και επίσχεσης εργασίας.

Ο Fokas και ο… Άκης

Μεταξύ άλλων, ο Όμιλος, «βέρος»… Θεσσαλονικιός άλλωστε, βρέθηκε κοντά στο περιβάλλον του Άκη Τσοχατζόπουλου, που για χρόνια υπήρξε παντοδύναμο και με πλήθος κοινωνικών δικτυώσεων στη συμπρωτεύουσα. Ο τρόπος που συνέβη αυτό είναι ο εξής: Η Βασιλική Φωκά υπήρξε σύζυγος του Αστέριου Οικονομίδη, του αρχιτέκτονα-μηχανικού και ιδιοκτήτη της άλλοτε κραταιής Arcon Constructions, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στη φυλακή καθώς φέρεται να εμπλέκεται στην «υπόθεση Τσοχατζόπουλου». Ακόμη, η διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου «Fokas» ήταν κουμπάρα του επίσης προφυλακισμένου για την ίδια υπόθεση, εξαδέλφου του πρώην υπουργού, Νικόλαου Ζήγρα, στο γάμο αυτού με την οδοντίατρο Σώνα Λεοντοπούλου (πλέον και αυτό το ζευγάρι είναι χωρισμένο).


Παναγιώτης Σκευοφύλακας
ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου