Ματαίωσαν τις εκλογές σε τέσσερα πανεπιστήμια


Φοιτητές και πανεπιστημιακοί που στηρίζονται από αριστερές παρατάξεις παρεμπόδισαν με δυναμικές ενέργειες και καταλήψεις τις εκλογές για την ανάδειξη Συμβουλίων Διοίκησης και στα 4 πανεπιστήμια στα οποία είχαν προσδιοριστεί να διεξαχθούν χθες.
Οι εκλογές αναβλήθηκαν σε όλα τα ιδρύματα - Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Πελοποννήσου και Ιωαννίνων - λόγω των φοιτητικών κινητοποιήσεων και καταλήψεων, οι οποίες μάλιστα είχαν την - επίσημη και δηλωμένη ακόμα και με συνεντεύξεις Τύπου - στήριξη και ορισμένων πανεπιστημιακών από αριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις. Τις προηγούμενες ημέρες είχε κυκλοφορήσει έως και μέιλ από πανεπιστημιακό, ο οποίος καλούσε συναδέλφους του και φοιτητές από άλλες πόλεις να μεταβούν στην Τρίπολη και στη Λάρισα, ώστε να βοηθήσουν στη ματαίωση των εκλογών στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Θεσσαλίας. Μάλιστα οι φοιτητές δήλωναν ότι θα επιχειρήσουν ξανά να παρεμποδίσουν τις εκλογές, οποτεδήποτε και αν επιχειρηθεί να διεξαχθούν. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της φοιτητικής παράταξης Αριστερή Ενότητα του ΑΠΘ που πρωτοστάτησε στην κατάληψη: «Εμείς μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των Συλλόγων μας αποφασίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε αυτός ο νόμος να εφαρμοστεί και αυτό κάνουμε. Το αυτοδιοίκητο, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο είναι δικαίωμα όλων». Για το ζήτημα αυτό δίνουν σήμερα συνέντευξη Τύπου πανεπιστημιακοί του «Παρατηρητηρίου για την Ερευνα και τον Διάλογο στα Πανεπιστήμια», οι οποίοι υποστηρίζουν την εφαρμογή του νέου νόμου - πλαισίου.
Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προειδοποίησε χθες ότι αυτοί που αποφασίζουν ότι δεν θα υλοποιηθεί ο νόμος έχουν τεράστια ευθύνη απέναντι στους φοιτητές τους. «Εφόσον δεν προχωράει η αλλαγή στη διοίκηση δεν θα υπάρχει χρηματοδότηση. Αυτό θα γίνει ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στην ηγεσία του υπουργείου» ξεκαθάρισε - στην τηλεόραση του Σκάι. «Οι πρυτάνεις του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι εναντίον του νόμου και με κάθε ευκαιρία έκαναν γνωστό ότι δεν θα εφαρμοστεί. Δεν θα υπάρξει υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης, ο οποίος για να κάνει το χατίρι σε έναν πρύτανη θα κάνει πίσω σε έναν νόμο που ψήφισαν τα 4/5 της Βουλής» κατέληξε.
Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος είναι και αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κινήθηκε στην ίδια λογική - αν και στις δικές του δηλώσεις δεν αναφέρθηκε σε ευθύνες πρυτάνεων. Τόνισε ότι οι νόμοι πρώτα εφαρμόζονται, στη συνέχεια αξιολογούνται και εάν και όταν κριθεί σκόπιμο βελτιώνονται. Και συμπλήρωσε: «Ο νέος νόμος που ψηφίστηκε από ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία εφαρμόζεται κανονικά, εκτός από το σκέλος που αφορά στη διοίκηση των Ιδρυμάτων. Το γεγονός αυτό επιφέρει δυσλειτουργία στα Ιδρύματα εφόσον, πέραν όλων των άλλων, η χρηματοδότησή τους πραγματοποιείται μερικώς και μόνο για τις υποχρεωτικές δαπάνες τους. Η ματαίωση, η αναβολή και πρωτίστως η παρεμπόδιση με καταλήψεις και παράνομες ενέργειες μειοψηφιών των διαδικασιών εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης διαταράσσει την ομαλότητα που τόσο έχει ανάγκη η πανεπιστημιακή κοινότητα και η ελληνική κοινωνία. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας δεν πρέπει να μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης οργανωμένων συμφερόντων και μειοψηφιών».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου