Υποβάθμιση της Ουγγαρίας από τον οίκο Moody΄s

25/11/2011, 9:29 πμ. Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας κατά μία βαθμίδα, από Baa3 σε Βa1, με αρνητική προοπτική, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody΄s. Η υποβάθμιση στην κατηγορία «junk» (σκουπίδια) ξεσήκωσε αντιδράσεις στην Ουγγαρία που θεώρησε την υποβάθμιση «επίθεση» στα οικονομικά της χώρας.

H Moody΄s στην σχετική ανακοίνωσή της επικαλείται την αυξανόμενη αβεβαιότητα όσον αφορά την ικανότητα της Ουγγαρίας να ανταποκριθεί στους μεσοπρόθεσμους στόχους της για δημοσιονομική εξυγίανση και περιορισμό του δημοσίου χρέους, δεδομένων των περιορισμένων προοπτικών ανάπτυξης.

Αποδίδει ακόμη την κίνησή της αυτή στους κινδύνους που απορρέουν από το υψηλό χρέος της κυβέρνησης, τη μεγάλη εξάρτηση από εξωτερικούς επενδυτές και τις μεγάλες ανάγκες χρηματοδότησης, καθώς η χώρα εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας των αγορών.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Ουγγαρία απηύθυνε επίσημο αίτημα οικονομικής αρωγής προς το ΔΝΤ και την Κομισιόν, καθώς τα οικονομικά της στοιχεία είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κίνηση της Ουγγαρίας οφείλεται αφενός στην ασύνηθη εκτίναξη του εθνικού νομίσματος σε ύψη ρεκόρ (ισοτιμία ευρώ προς φιορίνι, αντί της συνήθους διακύμανσης των 260-280, στο 317), αφετέρου στις προηγούμενες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Παράλληλα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα η ουγγρική Κεντρική Τράπεζα για την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τα οποία υπήρξε αύξηση του δημόσιου χρέους από το 76,7% του ΑΕΠ στο 82%.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουγγαρίας χαρακτήρισε την υποβάθμιση από τον αμερικανικό Οίκο «αδικαιολόγητη επίθεση» στα οικονομικά της χώρας του, τα οποία, όπως υποστηρίζει, έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους 18 μήνες.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου