Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε σήμερα ότι μια αποτυχία στην εφαρμογή του μνημονίου θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας και προειδοποίησε ότι χωρίς το μνημόνιο θα επιδεινωθούν οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ότι δουλεύει για να επιτύχει του στόχους του μνημονίου.
Η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ανέφερε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή της αργότερα την Τετάρτη με τον Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκαθαριστούν οι όποιες αβεβαιότητες.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει... την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα και η συνάντησή μας σήμερα το βράδυ θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το σημείο», τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πάντως σήμερα σε εφημερίδα του Αμβούργου ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει συναίσθηση της ευθύνης της και θα προχωρήσει με τα μέτρα που συμφωνήσαμε μαζί και ομόφωνα».
Το Βερολίνο προειδοποίησε σήμερα ότι η τελική απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διεθνές επίπεδο τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
«Η δόση δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί τα χρήματα ως τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα «δεν έχει άμεση ανάγκη» από τα χρήματα αυτά πριν από «τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου τότε», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος» αυτός που θα μεσολαβήσει από σήμερα ως τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ο χρόνος (που απομένει) ως το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το ευρώ [EUR=X] », δήλωσε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης...αν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» για να μεταρρυθμιστεί και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να δει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για τη στήριξη της Ελλάδας στις 26 Οκτωβρίου.
«Μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, η Γαλλία είναι αποφασισμένη, μαζί με τους εταίρους της, να εξασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή αυτής της συμφωνίας», είπε ο Φιγιόν σε δημοσιογράφους. Τόνισε επίσης ότι η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου παραμένει ο «οδικός χάρτης» της Γαλλίας.
Ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας» με την προαναγγελία του δημοψηφίσματος, εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας της ΓαλλίαςΜπρινό Λε Μερ, ενώ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί σημείωσε πως το ερώτημα που πρέπει κανονικά να τεθεί στον ελληνικό λαό είναι αν θέλει ή όχι να παραμείνει στο ευρώ.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός άνοιξε ένα κουτί της Πανδώρας που είναι επικίνδυνο για το λαό του, επικίνδυνο για την Ελλάδα και επικίνδυνο για το σύνολο της ζώνης του ευρώ», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι επικρίνουν βάσιμα την ελληνική κυβέρνηση «ότι παίρνει αποφάσεις που επηρεάζουν το σύνολο των άλλων ευρωπαϊκών χωρών χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τις άλλες χώρες μέλη της ευρωζώνης και τις άλλες χώρες μέλη της Ευρώπης».
«Επιδείξαμε αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό, προς την ελληνική κυβέρνηση», όμως «η αλληλεγγύη πρέπει να λειτουργεί προς αμφότερες τις κατευθύνσεις», παρατήρησε ο κ. Λε Μερ.
Με τη σειρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Ζαν Λεονετί, εκτίμησε πως ένα «αποδεκτό ερώτημα» που θα μπορούσε να τεθεί στους Έλληνες πολίτες είναι αν επιθυμούν να παραμείνουν ή όχι στη ζώνη του ευρώ.
«Αυτό που θα πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό είναι ότι αυτό το δημοψήφισμα δεν αφορά το ερώτημα αν «είστε σύμφωνοι με τη συμφωνία που συνήφθη», αλλά το «αν θέλετε ή όχι να παραμείνετε στη ζώνη του ευρώ», τόνισε ο κ. Λεονετί, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι LCI. Επίσης, ο κ. Λεονετί χαρακτήρισε πιο επικίνδυνη για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό μία ενδεχόμενη χρεοκοπία, απ' ότι για τη ζώνη του ευρώ.
Το δημοψήφισμα μπορεί να κερδηθεί, υποστήριξε από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Πασκάλ Λαμί. «Αυτό που μου λένε οι Έλληνες φίλοι μου, είναι ότι το δημοψήφισμα μπορεί να κερδηθεί. Οι Έλληνες είναι πιθανότατα ικανοί να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό ή σε κάτι ακόμα χειρότερο», τόνισε ο Γάλλος σοσιαλιστής μιλώντας στο ραδιοσταθμό France Inter.
Για τον Πασκάλ Λαμί, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και η εγκατάλειψη του ενιαίου νομίσματος θα ήταν «ακόμα πιο επώδυνες» για τους Έλληνες από τα διαδοχικά μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στη χώρα τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο γ.δ. του ΠΟΕ κρίνει φυσιολογικό να αποφανθεί ο λαός, εκτιμώντας πως «δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των πιστωτών η συναλλαγή με μια αποδυναμωμένη κυβέρνηση, η οποία κινδυνεύει να ανατραπεί και να μη κρατήσει τις υποσχέσεις της».
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας και επιδεινούμενης ύφεσης.
Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο διογκώνεται εξαιτίας των δραστικών μέτρων λιτότητας, πλησιάζει το 200% επί του ΑΕΠ, δήλωσε ο κ. Ρουμπινί στους Financial Times, και πρόσθεσε ότι για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί τώρα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.
Γερμανία: Η συμφωνία δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου υπό διαπραγμάτευση
Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες ... όταν είναι λογικοί, δήλωσε αστειευόμενη η καγκελάριος Μέρκελ από το Βερολίνο, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των Καννών.
«Εκτιμάμε όλο τον κόσμο, τους Τούρκους όπως και τους Έλληνες, όταν εμφανίζονται λογικοί», ανέφερε έχοντας δίπλα της τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της 50ής επετείου της γερμανοτουρκικής συμφωνίας για τους γκασταρμπάιτερ.
Οι διαπραγματεύσεις για το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε
«Το όλο πρόγραμμα που αποφασίσαμε μόλις την περασμένη εβδομάδα δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Βεστερβέλε στο περιθώριο συνεδρίου στη Κωνσταντινούπολη για το Αφγανιστάν. «Είμαστε αποφασισμένοι να λύσουμε το πρόβλημα. Για εμάς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα κάνουμε τα πάντα», πρόσθεσε.
«Επιδείξαμε αλληλεγγύη με την ΕΕ αλλά δεχόμαστε ότι κάθε χώρα στην ΕΕ πρέπει να κάνει και τη δουλειά της, που σημαίνει ότι είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις», είπε ο Γερμανός υπουργός.
Αργά χθες ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Κέες Ντε Γιάγκερ προειδοποίησε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα δυσχεραίνει την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη.
Μ. Κέμερ: Ανέφικτο το «κούρεμα» πριν το δημοψήφισμα
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ένωσης γερμανικών τραπεζών, Μίχαελ Κέμερ, ανέφερε σήμερα πως είναι ανέφικτο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους προτού διεξαχθεί το προαναγγελθέν δημοψήφισμα για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας.
«Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορέσει να γίνει ανταλλαγή χρέους προτού διεξαχθεί το δημοψήφισμα», είπε ο Γερμανός τραπεζίτης σε δημοσιογράφους. Οι προετοιμασίες μπορούν να συνεχιστούν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν τελικά βήματα πριν το δημοψήφισμα, διευκρίνισε.
Ο κ. Κέμερ εκτίμησε πάντως ότι το μεγαλύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα τύχει ευρείας αποδοχής από τους ιδιώτες επενδυτές, που ενδεχομένως να είναι αντίστοιχη με τη συμμετοχή 90% στο αρχικό σχέδιο για «κούρεμα» 21%.
Merrill Lynch: Πολλαπλά τα διακυβεύματα του δημοψηφίσματος
Την ανησυχία της σχετικά με τις επιπτώσεις της αναγγελίας δημοψηφίσματος στην Ελλάδα εκφράζει η Merrill Lynch υπογραμμίζοντας ότι «η εν λόγω απόφαση διακυβεύει, εκτός από το ελληνικό πρόγραμμα, τις προοπτικές της ευρωζώνης να αντλήσει κεφάλαια εκτός Ευρώπης, σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα, κάτι αρκετά πιθανό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα», όπως αναφέρει.
«Το δημοψήφισμα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα στις αρχές Noεμβρίου», επισημαίνει στην τελευταία της έκθεση η επενδυτική τράπεζα. Με το να θέτει σε αμφισβήτηση την τελευταία συμφωνία, η Ελλάδα θέτει σε αμφισβήτηση και τη χρηματοδότηση ολόκληρου του προγράμματος. Το ΔΝΤ νομιμοποιείται να μην συνεχίσει ένα πρόγραμμα που δεν χρηματοδοτείται πλήρως, εκτός εάν η ευρωζώνη δεσμευτεί να καλύψει τυχόν κενά, σημειώνει.
Επίσης, η Merrill Lynch διατυπώνει έντονες αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσον η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου δίνει τη λύση στην κρίση χρέους στην ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι ενδεχομένως να χρειαστεί νέα συμφωνία καθώς οι κίνδυνοι εντείνονται και το κόστος της κρίσης αυξάνεται.
Όσον αφορά στη συμφωνία για το ελληνικό χρέος, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δεν θα είναι αρκετά υψηλή, «αλλά ακόμη και να είναι, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου