Σε περιορισμένη χρεοκοπία η Ελλάδα

Σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) ανακοίνωσε πως θέτει την Ελλάδα ο διεθνής οίκος Fitch.

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία αναφέρει ότι η σύνοδος της ΕΕ για την Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη.

Σημειώνει ότι η νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα τεθεί στα χαμηλά επίπεδα της κερδοσκοπικής βαθμίδας και τονίζει ότι θα επαναθέσει αξιολογήσεις μετά-χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όταν "θεραπευθεί" η πιστωτική χρεοκοπία.

Προσθέτει ακόμα ότι η μείωση των επιτοκίων και οι παρατάσεις στις λήξεις των ομολόγων, αποτελούν μια πιθανή ευκαιρία για επανάκτηση του ελληνικού αξιόχρεου.

Η Fitch τονίζει ότι το "δεδικασμένο" του αποτελέσματος της συνόδου με συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (private sector involvement-PSI) θα εφαρμοστεί και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, παρά τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών περί του αντιθέτου.

Στο μεταξύ, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η χρεοκοπία δεν θα έχει μεγάλη επίπτωση στην αγορά, γιατί θα γίνει μόνο σε προσωρινή βάση. Τόσο η Fitch όσο και η Standard & Poor's και η Moody's πιθανότατα θα αναβαθμίσουν την αξιολόγηση της χώρας σε τριπλό C όταν γίνει η ανταλλαγή, η μετακύλιση ή η επαναγορά από μέρους των ιδιωτών επενδυτών και δοθεί το κίνητρο για άλλη αντιμετώπιση των Αθηνών, με μειωμένο πλέον δανειακό βάρος.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποδέχεται ως ενέχυρα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες ομόλογα χωρών που έχουν υποβαθμιστεί στην κατηγορία της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" από τους οίκους αξιολόγησης, εφόσον υπάρξουν επιπλέον εγγυήσεις, φέρεται να δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.

Η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, την Πέμπτη, για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα "έχει ήδη οδηγήσει σε μία αξιοσημείωτη ηρεμία" στις αγορές, φέρεται να είπε ακόμα ο κ. Νοβότνι.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης είχε προκαλέσει σάλο την περασμένη Τρίτη, όταν είχε δηλώσει ότι μία λύση στην ελληνική κρίση χρέους θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ενδεχόμενο της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" χωρίς σοβαρές συνέπειες, αλλά στη συνέχεια διόρθωσε τη δήλωση του, λέγοντας ότι βρίσκεται σε "απόλυτη συμφωνία" με τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου