Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα με το Μεσοπρόθεσμο δεν είναι τόσο εάν θα ψηφισθεί όσο εάν θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Αφυδατώνοντας μία ήδη στεγνή αγορά, θα βυθίσει περαιτέρω την πραγματική οικονομία στην ύφεση, θα πολλαπλασιάσει τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια και κατ’ επέκταση θα συρρικνώσει τα έσοδα. Αυτό, όμως, είναι το καλό σενάριο. Το κακό και διόλου απίθανο σενάριο είναι να προκύψει κάποιου είδους κοινωνική ανάφλεξη ή να εκδηλωθεί ένα κίνημα φορολογικής ανυπακοής. Οταν ένας τόσο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ο πέλεκυς των προστίμων για μη εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων δεν είναι επαρκές φόβητρο.
Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ξορκίζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι έχει αρχίσει δειλά να εισχωρεί ένας προβληματισμός για το εάν το Μεσοπρόθεσμο θα επιφέρει στην οικονομία περισσότερα οφέλη από τις ζημιές που θα της προκαλέσει. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένοι βουλευτές αρχίζουν να αμφισβητούν και το εάν η παροχή του νέου δανείου συνιστά διέξοδο από την κρίση.
Θα επιτρέψει, βεβαίως, στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2014 να εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα και να πληρώνει τους τόκους, αλλά δεν εξασφαλίζει την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας.
Επειδή, όμως, η ζωή δεν τελειώνει το 2014, οι ίδιοι λίγοι βουλευτές σκέπτονται και το μετά. Αναρωτιούνται πού θα βρει η Ελλάδα τα δεκάδες δισεκατομμύρια ετησίως για να εξοφλεί τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα. Η διόγκωση του χρέους το καθιστά ακόμα περισσότερο μη εξυπηρετήσιμο και ως εκ τούτου καθιστά αδύνατη την επιστροφή στις αγορές. […]» -διαβάστε ολόκληρο το κείμενο
Ακόμα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, αναγκάζεται να ομολογήσει «ότι η δημοσιονομική προσαρμογή έως τώρα έχει στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό σε φορολογικά μέτρα, ενώ και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δεν δίνει επαρκή έμφαση στον περιορισμό των δαπανών. Ωστόσο, ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι τα έσοδα πρέπει να ενισχυθούν μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, καθώς κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα ενίσχυε το αίσθημα δικαιοσύνης και τη συναίνεση στο πρόγραμμα προσαρμογής…» (βεβαίως, αφού πρώτα προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις» και αφού κατακρίνει (και πολύ σωστά) τη ΝΔ για την ανευθυνότητα της στάσης της)
Από τα λόγια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, καταλαβαίνουμε για πολλοστή φορά ότι τα άδικα μέτρα είναι αποκλειστικά ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η τρόικα ζητά μόνο αριθμούς, η εξειδίκευση είναι δουλειά της κυβέρνησης, κι όταν αυτή η… απάνθρωπη εξειδίκευση δει το φως της δημοσιότητας, κι όταν επίσης δεν υπάρχει χρόνος αλλαγής πολιτικής πλεύσης (αφού τόσους μήνες η κυβέρνηση βρισκόταν σε νιρβάνα), δεν μπορεί η τρόικα δημοσίως να μην υποστηρίξει επίσημες κυβερνητικές επιλογές…
Μετά λοιπόν το Μεσοπρόθεσμο (που θα περάσει), οι εκλογές είναι επιτακτική ανάγκη, και βλέπουμε, χειρότεροι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου