Ρόμπαϊ: «Εκτός θέματος η αναδιάρθρωση»

Η αναδιάθρωση του χρέους δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, είναι εκτός θέματος και ακόμη και η συζήτηση γι' αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα. Η απάντηση αυτή δόθηκε διά χειλέων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, στο ερώτημα αν βλέπει αναδιάρθρωση ή και χρεοκοπία για κάποια από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Χέρμαν βαν ΡόμπαϊΟ κ. Ρόμπαϊ, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του χθες στη χώρα μας, και μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, αλλά και σε ομιλία του σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με έμφαση στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων», ανεξαρτήτως κοινωνικών αντιδράσεων. «Εσείς πρέπει να κάνετε τη δουλειά. Εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ΕΛΙΑΜΕΠ, παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη. Κτίζουμε το μέλλον σε δύσκολους καιρούς».

Υπήρξε πάντως ενθαρρυντικός, τονίζοντας ότι «μπορείτε να πετύχετε το στόχο», ενώ διείδε και κάποιες καλές ενδείξεις, όπως την αύξηση των εξαγωγών.

Παρά ταύτα, τόσο στο ΕΛΙΑΜΕΠ όσο και μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, έσπευσε να τονίσει ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αλλαγές αυτές έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί προ πολλού, ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του, αν και επέδειξε κατανόηση για τις θυσίες του ελληνικού λαού, υποστήριξε πως δεν πρέπει να στοχοποιείται η Ευρώπη για τα μέτρα που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, κατά την άποψή του, η κρίση μετακίνησε την Ε.Ε. προς την κατεύθυνση της στενότερης πολιτικής συνεργασίας, η οποία και θα πρέπει να συνεχιστεί, καθώς «δεν μπορούμε να έχουμε ενιαίο νόμισμα και 27 διαφορετικές πολιτικές».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η Ευρώπη δεν είναι δημοφιλής έννοια αυτή την εποχή, αν και το απέδωσε στην τακτική των κυβερνήσεων να της αποδίδουν τις πολιτικές που εφαρμόζουν.

Στο σημείο αυτό θέλησε να συγχαρεί και να ενθαρρύνει τον Γ. Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας τη στάση του «θαρραλέα». Τον ενέταξε δε ουσιαστικά στους «πρωθυπουργούς που δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές». Ως ενθαρρυντικό παράδειγμα πάντως ανέφερε τον Λετονό πρωθυπουργό, ο οποίος επανεξελέγη έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο.

Εριξε το καρφί του και στις χρηματαγορές, σημειώνοντας ότι «αντιδρούν τώρα με δυσανάλογο τρόπο, είναι ανυπόμονες, ενώ η εκτέλεση των προγραμμάτων δημοσιονομικής σταθερότητας χρειάζεται χρόνο».

Στη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συζητήθηκαν «και τα επόμενα βήματα έως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, ώστε να καταλήξουμε σε λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα στον τρόπο με τον οποίο θα αυξηθεί το πραγματικό διαθέσιμο κεφάλαιο του προσωρινού μηχανισμού και για την προετοιμασία της ιδρυτικής συμφωνίας του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας», προφανώς και μετά το αίτημα της Πορτογαλίας για ένταξη στο μηχανισμό.

Οι δύο άνδρες κουβέντιασαν και για τις εξελίξεις στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ ο κ. Παπανδρέου έθεσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το θέμα των μεταναστευτικών ροών και του βάρους που έχει επωμιστεί η Ελλάδα, τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ».

Επ' αυτού ο κ. Ρόμπαϊ δήλωσε ότι η Ε.Ε. γνωρίζει πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, ροή μεγάλου αριθμού μεταναστών. Και υποστήριξε πως η Ε.Ε. δείχνει την αλληλεγγύη της μέσω της υπηρεσίας Frontex και του νέου γραφείου υποστήριξης ασύλου. *
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου