Ένας από τους γιους του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης, όπως ανέφεραν τη Δευτέρα ιστότοποι της αντιπολίτευσης και αραβικά ΜΜΕ.
Ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.
Ο Χάμις Καντάφι κατέληξε λόγω των εγκαυμάτων που υπέστη από την επίθεση, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Arabian Business.
Εν τω μεταξύ, επαναλαμβάνονται από το πρωί της Δευτέρας οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γαλλικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρ.
Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν Ντιζιέ (ανατολική Γαλλία) και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.
Από πλευράς του, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σκοπός της διεθνούς συμμαχίας είναι η εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και "σε καμία περίπτωση" δεν έχει στόχο την εξόντωση του Μουαμάρ Καντάφι.
Η Ιταλία, παράλληλα, αρνείται ότι ο συνασπισμός διεξάγει "πόλεμο" εναντίον της Λιβύης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, διευκρινίζοντας ότι θέλει να ελέγξει κατά πόσον οι πρώτοι βομβαρδισμοί ανταποκρίνονται στην απόφαση του ΟΗΕ.
Η Ιταλία "δέχθηκε να συμμετάσχει στην εφαρμογή" της απόφασης που ψηφίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να επιτευχθεί "μια κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι βιαιότητες", υπενθύμισε ο Φρατίνι. Τώρα "θέλουμε να ελέγξουμε ότι όλες οι ενέργειες που ανελήφθησαν είναι σύμφωνες με την απόφαση" του ΟΗΕ, πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.
Ο Φρατίνι ζήτησε να πάρει το ΝΑΤΟ τη σκυτάλη στο συντονισμό της επιχείρησης, ώστε στη Λιβύη να μην δρα πλέον ένας απλός "συνασπισμός εθελοντών".
Εξάλλου, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, δήλωσε ότι οι επικρίσεις που διατύπωσε ο Αραβικός Σύνδεσμος για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη ενισχύουν τις ισχυρές επιφυλάξεις της Γερμανίας να συμμετάσχει στη δράση αυτή του διεθνούς συνασπισμού, όμως διαβεβαίωσε ότι αυτή η γερμανική θέση δεν σημαίνει επ' ουδενί ότι η χώρα του μένει "ουδέτερη" έναντι του καθεστώτος Καντάφι. "Είναι απολύτως σαφές ότι οφείλει να παραιτηθεί", τόνισε ο Βεστερβέλε.
Άλλες χώρες της ΕΕ εξέφρασαν επίσης σκεπτικισμό μετά την έναρξη των βομβαρδισμών του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη. "Ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι να επιλυθεί (η λιβυκή κρίση) με έναν ειρηνικό τρόπο, αυτό έπρεπε να είναι ο στόχος μας, όχι μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων", δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού.
Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και το ΝΑΤΟ, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, δήλωσε πως "η Ευρώπη πρέπει να συνασπιστεί, για να υποστηρίξει την απόφαση του ΟΗΕ και πρέπει να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε το λιβυκό λαό" από το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της φινλανδικής διπλωματίας, Αλεξάντερ Στουμπ, απέρριψε τις επικρίσεις της Γερμανίας και του Αραβικού Συνδέσμου. Η Ισπανίδα ομόλογός του, Τρινιδάδ Χιμένεθ, διαβεβαίωσε επίσης ότι ο διεθνής συνασπισμός σέβεται "απόλυτα" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, "που λέει πως όλα τα μέτρα" μπορούν να ληφθούν, "ώστε να προστατευθεί ο άμαχος πληθυσμός".
Την ίδια ώρα, στο λιβυκό έδαφος, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μεταφέρουν αμάχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους πόλη Μιζουράτα, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες «ασπίδες», όπως δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
Ο ισχυρισμός του δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή και δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο από πλευράς κυβερνητικών αξιωματούχων. Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες στη Μιζουράτα την Κυριακή. Ένας κάτοικος της πόλης είπε ότι οι νεκροί ήταν οκτώ.
Ο κάτοικος είπε ακόμα ότι δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης, 200 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης. Η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και έχει διακοπεί η υδροδότηση.
Ένα διοικητικό κτίριο που βρισκόταν στο σύμπλεγμα κατοικιών του Λίβυου ηγέτη στην Τρίπολη καταστράφηκε από τις επιθέσεις, διότι αποτελούσε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» των λιβυκών δυνάμεων, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος της συμμαχίας.
«Στο πλαίσιο της απόφασης 1973, συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε σε στόχους που αποτελούν άμεση απειλή για το λιβυκό λαό και που εμποδίζουν την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού», πρόσθεσε αυτός ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Το κτίριο, που βρισκόταν περίπου 50 μέτρα από τη σκηνή όπου ο Καντάφι συνήθιζε να δέχεται τους επίσημους προσκεκλημένους του, καταστράφηκε ολοσχερώς από έναν πύραυλο, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του λιβυκού καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ στους ξένους δημοσιογράφους που μεταφέρθηκαν στο σημείο.
Νωρίτερα είχαν ακουστεί στην Τρίπολη δυνατές εκρήξεις, μία από τις οποίες στο σύμπλεγμα κατοικιών του Καντάφι, στην Μπαμπ Αζιζίγια στα νότια της πρωτεύουσας.
Οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στη συμμαχία, στη "μαραθώνια" σύνοδο της Κυριακής στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο, που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που επέβαλλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη όπως ανακοινώθηκε από τον οργανισμό. Διαβάστε περισσότερα για τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ
Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι τίθεται κατά μίας στρατιωτικής επιχείρησης που θα έχει στόχο τον λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.
Οταν ρωτήθηκε για την πιθανότατα ο συμμαχικός στρατός να βάλει στο στόχαστρό του τον Καντάφι αφού καταστρέψει τον στρατιωτικό του μηχανισμό, ο Γκέιτς δήλωσε ότι η συμμαχία πρέπει να σεβαστεί την απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επιτρέπει την προσφυγή στη βία μόνο για την προστασία των αμάχων στη Λιβύη.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου