Περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα, φοροαπαλλαγές και φόρους υπέρ τρίτων, ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων και αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου εντάσσονται στο πακέτο μέτρων τού υπό κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής ύψους 22 δισ. ευρώ της περιόδου 2012 -2015.
Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος βλέπει την έξοδο από την κρίση «πιο γρήγορα από 3 χρόνια» θα φέρει -εκτός απροόπτου- στο υπουργικό συμβούλιο, που συνέρχεται αύριο ή μεθαύριο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να θέσει υπόψη και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου. Δεν αποκλείεται στο συμβούλιο να συζητηθούν και τα πρώτα σχέδια για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015.
Τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας θα χρησιμοποιηθούν είτε για απευθείας μείωση του χρέους είτε για την επαναγορά του. Το «κούρεμα» του χρέους είναι ένα από τα αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης, που παραμένει ανοιχτό έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ημερίδα στο υπουργείο Οικονομικών
Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, που αποτελεί αντικείμενο της ημερίδας που διοργανώνει αύριο το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετέχουν Γκ. Χαρδούβελης (Eurobank), Ηλ. Μόσιαλος (ΙΣΤΑΜΕ), Μιράντα Ξαφά, (IJPa-rtners), Π. Τσακλόγλου (σύμβουλος του πρωθυπουργού για κοινωνική πολιτική) κ.ά., θα περιλαμβάνει:
1Συνολικό πακέτο μέτρων τουλάχιστον 22 δισ. ευρώ -δεν αποκλείεται να ξεπεράσει και τα 24 δισ. ευρώ, δεδομένων των αποκλίσεων με τις οποίες φαίνεται να κλείνει το έλλειμμα του 2010 και της ύφεσης του 4,5%. Σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, το έλλειμμα που κλείνει στο 9,7% με 9,8% θα κοινοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Eurostat από την ΕΛΣΤΑΤ.
2 Οι αποκρατικοποιήσεις ξεκινούν από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της Εγνατίας οδού, των συμβάσεων παραχώρησης των κρατικών λαχείων και τη διάθεση μετοχών της ΔΕΠΑ, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών σε συνεντεύξεις του το Σαββατοκύριακο. Μεταξύ των πολιτικών, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων, όπως τα διόδια από αυτοκινητόδρομους.
3Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου περιλαμβάνει πωλήσεις μικρότερων ακινήτων ακόμη και από χορηγίες ή δημεύσεις περιουσιών οφειλετών του Δημοσίου, μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης με διατήρηση της ιδιοκτησίας εκτάσεων και υποδομών από το Δημόσιο, καθώς και δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου, το Εθνικό Αναπτυξιακό Ταμείο Ακινήτων, με καθαρά ακίνητα, συγκεκριμένους όρους χρήσης και αξιοποίησης για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς χρηματαγορές.
4Περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και χορήγηση με εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ο υπουργός δεν αποκλείει και την αύξηση κάποιων επιδομάτων σε έχοντες χαμηλά εισοδήματα.
5Με εισοδηματικά κριτήρια θα γίνει η χορήγηση των 980 φοροαπαλλαγών. Δαπάνες όπως ιατρικά έξοδα, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων, ασφαλιστικές εισφορές, φροντιστήρια κ.λπ. θα κοπούν για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων, καθώς το οικονομικό επιτελείο και η τρόικα βλέπουν εξοικονόμηση 3-5 δισ. ευρώ από αυτά. Ο υπουργός προσδιόρισε στα 60.000 με 70.000 ευρώ το ετήσιο εισόδημαπάνω από το οποίο ετοιμάζουν την περικοπή των φοροαπαλλαγών και στα 20.000 με 30.000 ευρώ τα εισοδήματα για τα οποία θα αυξηθούν.
6Εισοδηματικά κριτήρια και για την επιδότηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με σύστημα αντισταθμιστικής πληρωμής, που θα ισχύσει από τον Οκτώβριο του 2011.
7 Κατάργηση περίπου 400 φόρων υπέρ τρίτων που βαρύνουν τις επιχειρήσεις, αλλά αποτελούν έσοδο για κάποιους φορείς ή ασφαλιστικά ταμεία.
8Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, που θα οδηγήσει στον ανώτατο συντελεστή 23% σχεδόν το σύνολο -αν όχι όλων- των προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο υπουργός διαψεύδει το ενδεχόμενο επιβολής νέας έκτακτης εισφοράς και υπόσχεται πληρωμή όλων των οφειλών του 2010 εντός του πρώτου τριμήνου του έτους.
* Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την έκτακτη συνεδρίαση του Ecofin, που εξετάζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ στα 10 έτη, της μείωσης του βασικού επιτοκίου στο 4,2% από 5,2% και της αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά. *
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου