Σκληρό παζάρι στην ενοικίαση ακινήτων


Σε απόγνωση βρίσκονται σήμερα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που βλέπουν ότι τα ακίνητά τους όχι μόνον δεν πωλούνται αλλά και δεν νοικιάζονται.
“Κατά την ενοικίαση των ακινήτων, μισθωτής και ιδιοκτήτης πλέον παίζουν επί ίσοις όροις”, δηλώνει στο site toxrima.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος Γιάννης Ρεβύθης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιοκτήτης προκειμένου να μην του μένουν  ξενοίκιαστα τα ακίνητά του  επί μακρόν -μέχρι και 8 μήνες- ρίχνει τα μισθώματα πλησιάζοντας έτσι και τις απαιτήσεις του εκάστοτε ενοικιαστή.
Στην Αττική ζητιούνται τα καινούργια
 Όσον αφορά στο λεκανοπέδιο Αττικής, αναφέρει ο ίδιος, η μεγαλύτερη ζήτηση επικεντρώνεται στα καινούργια σπίτια, καθώς πλέον οι τιμές τους έχουν πέσει σημαντικά.
Χαρακτηριστικά για ένα ακίνητο 100 τ.μ. στους Αμπελόκηπους το μίσθωμα κυμαίνεται στα 55ο ευρώ, ενώ για ένα παλιό ανάλογων τετραγωνικών μέτρων είναι 350  ευρώ. Αυτά που δεν έχουν καθόλου ζήτηση σημειώνει ο ίδιος είναι τα ακίνητα με παλαιότητα άνω των 35 ετών.
Αλλαγές καταγράφονται και ως προς την ζήτηση των επαγγελματικών ακινήτων. Όπως τονίζει οι επιχειρήσεις προκειμένου να περικόψουν τα λειτουργικά τους κόστη ξενοικιάζουν τα μεγάλα καταστήματα και τους χώρους που μίσθωναν και επιλέγουν μικρότερα σημεία πετυχαίνοντας έτσι και μειωμένα μισθώματα σε ποσοστό ακόμη έως και 25%.
Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούν τα ακίνητα με αέριο
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Parthenon Kώστας Γεωργάκος.
Όπως επισημαίνει στο site toxrima.gr εκτός του ότι η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για τα καινούργια, προαπαιτούμενο από τον ενοικιαστή είναι το διαμέρισμα να διαθέτει φυσικό αέριο για τους ευνόητους λόγους.
Πάντως, τα μισθώματα έχουν πέσει σημαντικά και στην συμπρωτεύουσα. Για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. που προ διετίας το μίσθωμα ήταν 550 ευρώ  σήμερα μπορεί και να έχει πέσει και κάτω από τα 400 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης δεν έχει πλέον σκοπό το κέρδος αλλά θέλει να είναι σίγουρος ότι θα παίρνει κανονικά τα ενοίκιά του, τα οποία και θα χρησιμοποιήσει για να πληρώσει τους φόρους του. Υπάρχουν, κατά τον ίδιο, περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητάνε το ΑΦΜ του ενδιαφερόμενου ενοικιαστή, προκειμένου να πάρουν κάποιες πληροφορίες για αυτόν από τη τράπεζα.
Φόροι και αντικειμενικές μπλοκάρουν την αγορά ακινήτου
Το θέμα είναι όπως λέει ο Κώστας Γεωργάκος, ότι η αγορά του ακινήτου βάλλεται σήμερα από παντού και ιδίως τα επαγγελματικά ακίνητα καταθέτοντας το πιο πρόσφατο περιστατικό που του συνέβη.
“Κάποια κυρία ήθελε να πουλήσει το ακίνητό της στη Θεσσαλονίκη. Είναι 850 τ.μ. και αφορά πάρκινγκ ενώ ζητούσε 200.000 ευρώ. Υπήρξε τελικά ενδιαφερόμενος, ο οποίος όταν έμαθε ότι η αντικειμενική του αξία είναι 650.000 ευρώ έφυγε. Και ο λόγος είναι απλός. Μόνο τα έξοδα προς την Εφορία ήταν 60.000 ευρώ και αν σε αυτά προσθέσουμε την αμοιβή του μεσίτη, του συμβολαιογράφου και του υποθηκοφυλακείου τότε φθάνουν τις 90.000 ευρώ.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου