Γόνοι της κοσμικής Αθήνας οι συλληφθέντες - τρομοκράτες.

Γόνοι γνωστών οικογενειών που μεγάλωσαν στα σαλόνια της κοσμικής Αθήνας και σπούδασαν στα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία είναι οι τρεις από
τους τέσσερις δράστες που συνελήφθησαν από τις Αρχές για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, αλλά και για συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Πρόκειται για τους Γιάννη Μιχαηλίδη (γνωστός με το παρατσούκλι «Τοξοβόλος»), Νικόλαο Ρωμανό, Ανδρέα Μπουρζούκο και Δημήτρη Πολίτη, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για τις αξιόποινες πράξεις της εγκληματικής οργάνωσης, της ληστείας από κοινού κατά συρροή, της αρπαγής από κοινού, της παράνομης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοφορίας, της διακεκριμένης περίπτωσης φθοράς, της χρήσης πλαστού δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, της αντίστασης από δράστες που οπλοφορούν, της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και της απλής σωματικής βλάβης. Ολοι τους πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη, ενώ στις 4.00 χθες τα ξημερώματα μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από την Κοζάνη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης και ο Δημήτρης Πολίτης στις 5.00 χθες το απόγευμα οδηγήθηκαν και ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εις βάρος τους.

Αίσθηση, ωστόσο, ακόμη και στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. έχει προκαλέσει η σύλληψη του «μικρού» εκ των συλληφθέντων, του Νικόλαου Ρωμανού, του Γεωργίου και της Παυλίνας, ο οποίος ήταν κολλητός φίλος του αδικοχαμένου Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ο 20χρονος είναι γιος της Παυλίνας Νάσιουτζικ, γνωστής συγγραφέας και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του συγγραφέα Γιώργου Ρωμανού. Μάλιστα, ο παππούς του, Θανάσης Νάσιουτζικ, το 1984 είχε προκαλέσει σοκ στο πανελ λλήνιο όταν είχε σκοτώσει τον γνωστό συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

Ο Νικόλαος Ρωμανός ήταν βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση δολοφονίας του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Ο νεαρός ήταν παρών στη δολοφονία του παιδιού, η οποία στάθηκε η αιτία να ξεσπάσουν οι ταραχές και τα σοβαρά επεισόδια τόσο στην Αθήνα όσο και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Το μοιραίο βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008 ο Αλέξης είχε πάει για να γιορτάσουν την ονομαστική εορτή του φίλου του Νίκου Ρωμανού στην περιοχή των Εξαρχείων και βρέθηκαν σε καφέ του πεζοδρομίου της Μεσολογγίου. Οταν οι σφαίρες βρήκαν τον 16χρονο Γρηγορόπουλο, ο Νικόλαος Ρωμανός στεκόταν ακριβώς δίπλα από τον φίλο του. Ετσι, ήταν ο πρώτος που κλήθηκε ως μάρτυρας για την υπόθεση, όμως, όταν αντίκρισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους δύο ειδικούς φρουρούς, φορτίστηκε συναισθηματικά και δεν μπόρεσε να καταθέσει. Εκτοτε δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας της έδρας αποφάσισε τη βίαιη προσαγωγή του, οι αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι του στο Ψυχικό, αλλά δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν. Οπως τους ανέφερε ο πατέρας του, είχε φύγει νύχτα από το σπίτι και η οικογένειά του δεν είχε καμία επαφή μαζί του, καθώς είχε αλλάξει ακόμη και νούμερο στο κινητό του.

Χθες ο συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας εξέδωσε γραπτή δήλωση για τη σύλληψη του Νικολάου Ρωμανού, στην οποία μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «θεωρώ ότι τόσο η υπόθεση Κορκονέα όσο και αυτή της ληστείας στην Κοζάνη είναι ανθρώπινες τραγωδίες» και σημειώνει πως: «δεν θα πάρω θέση».

Σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, αποτυπώματα και γενετικό υλικό του 20χρονου είχαν εντοπιστεί τόσο σε γιάφκα της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα (το συγκεκριμένο σπίτι είχε νοικιάσει ένας εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, ο Δημήτρης Πολίτης), όσο και τη γιάφκα της ίδιας οργάνωσης στην οδό Ελλησπόντου στον Βόλο.


Μόλις λίγα λεπτά διήρκησε η παραμονή του Γιάννη Μιχαηλίδη και του Δημήτρη Πολίτη στο γραφείο του εισαγγελέα Εφετών, όπου και οδηγήθηκαν στις 6.00 χθες το απόγευμα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης που εκκρεμούσαν εις βάρος τους για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».

Σήμερα οι δύο συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό, όπου θα παραστούν και στη δίκη που είναι σε εξέλιξη για τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ οι Νικόλαος Ρωμανός και Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος θα παραμείνουν στη ΓΑΔΑ. Την Τετάρτη όλοι θα μεταφερθούν στον ανακριτή Κοζάνης για την υπόθεση των ληστειών.


Η συγγραφέας που «τάραξε» με τα βιβλία της την κοσμική Αθήνα
Τα μυθιστορήματα, η Μύκονος και τα lifestyle περιοδικά

Η ιστορία επαναλαμβάνεται για τη μητέρα του συλληφθέντος Νικόλαου Ρωμανού. Γνωστή συγγραφέας μυθιστορημάτων και ιστορικών βιβλίων, διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι κόρη του Θανάση Νάσιουτζικ, πρώην προέδρου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο οποίος κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου μέσα στο σπίτι του στο Κολωνάκι, τον Σεπτέμβριο του 1984. Σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, η συγγραφέας των best seller «Μαμάδες βορείων προαστίων» και «Μύκονος μπλουζ» βλέπει τον μοναχογιό της να εξετάζεται για τη συμμετοχή του στους «Πυρήνες της φωτιάς» και να κατηγορείται για βαρύτατα κακουργήματα γύρω από την «υπόθεση Βελβεντό».

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ είναι η συγγραφέας που τα βιβλία της απασχόλησαν τη high society -και όχι μόνο- της Ελλάδας. Τα μυθιστορήματα «Μαμάδες Βορείων Προαστίων» και «Μύκονος Μπλουζ» αναφέρονται στη ζωή των κοσμικών κύκλων και των ευυπόληπτων κυριών, περιγράφουν πικάντικες ροζ ιστορίες που έλαβαν χώρα σε πάρτι στο Νησί των Ανέμων και «ξεσκεπάζουν» τη δυστυχία πίσω από τα «χρυσά κλουβιά» της υψηλής κοινωνίας. Αρκετοί μάλιστα με αφορμή αυτά τα δύο βιβλία της, θεώρησαν πως οι ιστορίες της βασίζονται σε υπαρκτά πρόσωπα που τα ονόματά τους παραποιήθηκαν για να μην προκληθούν... Ρίχτερ στην αθηναϊκή κοινωνία.

Πίσω όμως από τις λαμπερές φωτογραφήσεις και τις συνεντεύξεις σε lifestyle περιοδικά, υπάρχει και μια άλλη, διαφορετική Παυλίνα Νάσιουτζικ: αυτή των δικαστικών θρίλερ και της θλίψης, απόρροια της υπόθεσης για την οποία ο πατέρας της απασχόλησε για πολλά χρόνια την κοινή γνώμη. Σε παλαιότερη συνέντευξή της περιγράφει εκείνη την περίοδο της ζωής της: «Ηταν μια περίοδος με δικαστήρια που κράτησαν δέκα χρόνια... Τρομακτικό επώδυνο, τρομακτικά εξοντωτικό. Οποιος όμως πέρασε μέσα από τέτοια πράγματα, ενδυναμώνει ως χαρακτήρας. Μπορεί μετέπειτα να είναι ευαίσθητος και ευάλωτος μόνο με δικούς του ανθρώπους, όχι με άλλους».

Η Παυλίνα Νάσιουτζικ, γόνος μιας από τις πιο εύπορες οικογένειες της Αθήνας, μεγάλωσε σε περιβάλλον διανοούμενων: «Η κλασική λογοτεχνία είναι ο πιο οξυδερκής κριτής του εαυτού της. Μου έμαθε να κρίνω τον εαυτό μου, τους άλλους, το παιδί μου. Δεν καλύπτω τα πράγματα» δήλωνε η συγγραφέας, η οποία ως μαθήτρια της Σχολής Μωραΐτη συναλλασσόταν με κοσμικούς και εύπορους, αλλά πάντα τους κρατούσε σε μια απόσταση. Κολλητοί της ήταν τα παιδιά των σχολείων της Γκράβας, ενώ στη συνέχεια μέσα από τα έργα της κατακρίνει τον νεοπλουτισμό. Πολίτης του κόσμου, μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ Ευρώπης και Βενεζουέλας και γοητεύεται από την έρευνα της ιστορίας.

Από την περιπέτεια που έζησε με τον πατέρα της αυτό που της έχει μείνει είναι τα επισκεπτήρια στις φυλακές. Η ίδια είχε περιγράψει: «Το σοκαριστικό ήταν να βλέπεις ένα πρόσωπο κομματιασμένο πίσω από τα κάγκελα. Το σοκ μου δεν ήταν πώς βρέθηκα εγώ εδώ με αυτούς τους ανθρώπους, το σοκ μου ήταν οι ιστορίες τους... Οι ποινικοί κρατούμενοι είναι οι επαναστάτες του αύριο... Ολοι όσοι πληρώνουν τη νύφη δεν είναι πάντοτε οι αίτιοι των εγκλημάτων. Ολοι ξέρουν ότι το σύστημα είναι σάπιο».

Οσον αφορά τη σχέση της με τον γιο της, η ίδια εξομολογείται πως όταν τον απέκτησε κατάφερε να αποκαταστήσει τις ισορροπίες στη ζωή της. Εξομολογείται πως βρίσκει την ευτυχία στο πρόσωπό του, ενώ κάθε της μέρα έχει χρώμα πράσινο, όπως η αγαπημένη ομάδα του Νίκου της, ο Παναθηναϊκός. Η ίδια περιγράφει σε παλιές της συνεντεύξεις: «Μέχρι τα πρώτα δέκα χρόνια του παιδιού έχεις τη χαρά ότι διαμορφώνεις έναν άνθρωπο, ότι του δίνεις αρχές που μπορεί να είναι και ενάντια σε ό,τι προηγήθηκε, να είναι κάτι καινούργιο. Μία φορά, που έγραφε ο γιος μου διαγώνισμα στην Ιστορία, μου λέει: “Ελα, μαμά, να διαβάσουμε Ιστορία” και του απαντάω: “Χ... την Ιστορία, θα διαβάσουμε Μάριο Χάκκα”. Μου λέει: “Μαμά, είσαι τρελή;”. Εγώ ήξερα ότι την Ιστορία θα την ξεχάσει, το κείμενο του Χάκκα όμως δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Ο Χάκκας θα του μείνει».

Η συμβουλή που έδινε πάντα στον γιο της: «Η σιωπή είναι θάνατος. Αυτό λέω και στον γιο μου. Ούτε εγώ πολυμιλούσα, ίσως έτσι να ήταν οι αρχές της οικογένειάς μας: δεν μιλάμε, τα ανεχόμαστε όλα σιωπηλά, τα υπομένουμε, δεν επαναστατούμε. Σαφώς διαφοροποιήθηκα», ανέφερε η Παυλίνα Νάσιουτζικ σε συνέντευξή της το 2008.


Το οικογενειακό δράμα και η άγρια δολοφονία του Διαμαντόπουλου

Εγγονός του Θανάση Νάσιουτζικ, ενός από τους πιο αμφιλεγόμενους διανοητές της δεκαετίας του ’80 που κατηγορήθηκε για την άγρια δολοφονία του συγγραφέα Αθανάσιου Διαμαντόπουλου, είναι ο 20χρονος Νίκος Ρωμανός, ο οποίος συνελήφθη για τις ληστείες στο Βελβεντό. Το ημερολόγιο έγραφε 24 Σεπτεμβρίου 1984 όταν είδε το φως της δημοσιότητας η υπόθεση της άγριας δολοφονίας του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου. «Το έγκλημα στο Κολωνάκι», όπως «βάφτισαν» την υπόθεση τα μέσα ενημέρωσης εκείνης της εποχής, συντάραξε την ελληνική κοινωνία και για δέκα περίπου χρόνια αποτέλεσε μαζί με την υπόθεση Κοσκωτά το αγαπημένο δικαστικό θρίλερ των εφημερίδων. Σύμφωνα με τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που μονοπώλησαν τα πρωτοσέλιδα της εποχής, ο 73χρονος συγγραφέας δέχθηκε ενενήντα εφτά χτυπήματα με σφυρί. Τα ενενήντα τέσσερα από αυτά του πολτοποίησαν το κεφάλι. Ηταν τόσο μεγάλη δε η αγριότητα του εγκλήματος και των χτυπημάτων, που ο ιατροδικαστής έφτασε στο σημείο να πει ότι «ήταν σαν να ήθελε ο δράστης να εξαφανίσει τον εγκέφαλο του θύματος»!

Το δεύτερο, μεγαλύτερο σοκ ήρθε λίγες μέρες αργότερα, όταν συνελήφθη για τη δολοφονία του συγγραφέα ο 63χρονος, τότε, Θανάσης Νάσιουτζικ. Κάποιοι είπαν ότι σκότωσε τον φίλο και συνάδελφό του γιατί ζήλευε την ιδιοφυή πένα του. Αλλοι γιατί ο Διαμαντόπουλος τον σαμποτάρισε στις εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο ίδιος ο Νάσιουτζικ αρνήθηκε σε όλες τις δίκες που ακολούθησαν ότι αυτός ήταν ο δράστης της αποτρόπαιης δολοφονίας. Ομως έκανε το λάθος, σύμφωνα με όσα του καταλογίζουν, να δημιουργήσει άλλοθι, ενώ κανείς δεν τον είχε δει να μπαίνει ή να βγαίνει από το διαμέρισμα του θύματος, ούτε καν από τον χώρο της πολυκατοικίας στο Κολωνάκι. Μόλις έγινε το έγκλημα, τηλεφώνησε στη γραμματέα της Ενωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και της είπε: «Γεια σου. Τι κάνεις; Ετσι σε πήρα, δεν σε θέλω κάτι. Τηλεφωνώ από το σπίτι μου». Ομοίως, όταν η αστυνομία πήγε στην Ενωση Λογοτεχνών για να πάρει καταθέσεις, της ζήτησε να πει, σε περίπτωση που ρωτούσαν, ότι εκείνη του τηλεφώνησε στο σπίτι. 

Η δικαστική περιπέτεια του Θανάση Νάζιουτζικ κράτησε περίπου δέκα χρόνια. Στο πρώτο δικαστήριο κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης, δύο φορές κρίθηκε αθώος κατά πλειοψηφία και μετά από παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε ξανά η δίκη, μέχρι που κρίθηκε οριστικά ένοχος το 1993 και του επιβλήθηκε 15ετής κάθειρξη. Μετά από δύο χρόνια, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, αφέθηκε ελεύθερος, ενώ είχε ήδη εκτίσει τα 2/5 της ποινής του.


Χειροπέδες για τον «Τοξοβόλο του Συντάγματος»
Η εμπλοκή των Μιχαηλίδη-Πολίτη στους «Πυρήνες της Φωτιάς» και το «ατίθασο» τέκνο της γιατρού


Γιος του γνωστού μαέστρου και διακεκριμένου μουσικού Χαράλαμπου Μιχαηλίδη και γνωστής ηθοποιού του θεάτρου είναι ο Ιωάννης Μιχαηλίδης ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή του στην ένοπλη ομάδα «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο 25χρονος, που είναι γνωστός ως ο «Τοξοβόλος του Συντάγματος», γεννήθηκε στο Μαρούσι και είναι ο μεγαλύτερος γιος μιας αστικής καλλιτεχνικής οικογένειας των βορείων προαστίων.

Οι γονείς του τον μεγάλωσαν σε ένα ήρεμο και με δόσεις κουλτούρας περιβάλλον, δίνοντάς του όλα τα εφόδια να πετύχει στις σπουδές του. Ωστόσο, ο νεαρός φοιτητής φαίνεται πως είχε άλλες βλέψεις. Ηταν Φεβρουάριος του 2011 όταν η ει κόνα του «Τοξοβόλου του Συντάγματος» έκανε τον γύρο του κόσμου. Ο Γιάννης Μιχαηλίδης κυκλοφορούσε με άνεση ανάμεσα στους διαδηλωτές κρατώντας τόξο στα χέρια του. Κάποια στιγμή έβγαλε ένα βέλος από τη φαρέτρα και σημάδεψε τη Βουλή.
Το στιγμιότυπο κατέγραψαν κάμερες και φωτογραφικοί φακοί και οι εικόνες με τον «Τοξοβόλο της Πλατείας Συντάγματος» έκαναν τον γύρο του κόσμου. Σε βάρος του είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Στη συνέχεια παραπέμφθηκε για απολογία και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Μάλιστα, αφού αφέθηκε ελεύθερος, ανάρτησε στις 28 Φεβρουαρίου 2011 κείμενο στον ιστότοπο Indymedia στο οποίο ανέλυε την περιπέτειά του και καταφερόταν κατά της εξουσίας. Ο πατέρας του είχε σημειώσει σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ότι «η η πράξη ήταν καθαρά συμβολική. Σαν την ουτοπία του “Ρομπέν των Δασών”. Αλλωστε, ασχολείται με τη σκοποβολή και την τοξοβολία χρόνια». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που απασχολούσε τις Αρχές. Ο νεαρός είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν: το 2006 για συμμετοχή σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και το 2007 για συμμετοχή σε επεισόδια έξω από το Μον Παρνές. Και τις δύο φορές είχε αθωωθεί.

Σε βάρος του είχαν εκδοθεί τρία εντάλματα σύλληψης για συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ ισάριθμα είχαν εκδοθεί και για τον φίλο του, Δημήτρη Πολίτη. Τον Μάρτιο του 2011, μετά τον εντοπισμό γιάφκας της οργάνωσης στην Καλλιθέα, μέσα στο διαμέρισμα είχαν βρεθεί αποτυπώματα και γενετικό υλικό και των δύο.

Ο επονομαζόμενος «Τοξοβόλος του Συντάγματος» φέρεται από τους αστυνομικούς ως ύποπτος και για τη φονική ληστεία της Πάρου τον Αύγουστο 2012. Ο ίδιος, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με επιστολή που ανάρτησε στο Διαδίκτυο. Επίσης, οι αστυνομικοί θεωρούν ότι συμμετείχε και στη συμπλοκή στην Πεύκη τον Μάιο του 2011, όταν δύο άτομα αντάλλαξαν πυροβολισμούς με άνδρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Τότε είχε συλληφθεί ένα άτομο με την κατηγορία της συμμετοχής στους «Πυρήνες της Φωτιάς». Το δεύτερο άτομο που διέφυγε οι αστυνομικοί θεωρούν ότι ήταν ο επονομαζόμενος «Τοξοβόλος».


Μπλόκα και έφοδοι σε σπίτια για τους τέσσερις συνεργούς

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται τα στελέχη του 12ου ορόφου της ΓΑΔΑ μετά τη σύλληψη των τεσσάρων ατόμων που, μαζί με τέσσερις ασύλληπτους συνεργούς τους, λήστεψαν το πρωί της περασμένης Παρασκευής το υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας διεξάγουν εκτενείς έρευνες από αέρος και ξηράς για τον εντοπισμό των τεσσάρων που κατάφεραν να διαφύγουν με το τζιπ του Κοζανίτη οδοντιάτρου, ενώ χτενίζουν και την ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για τον εντοπισμό πιθανής «γιάφκας» που χρησιμοποιούσαν οι δράστες.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso», οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι οι κακοποιοί είχαν τουλάχιστον δύο «καταφύγια» στη Βόρεια Ελλάδα στα οποία κρύβονταν, ενώ εκεί είχαν και το οπλοστάσιό τους. Νωρίς χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν έφοδοι και σε επτά σπίτια στην Αττική, στα οποία είχαν στοιχεία ότι έμεναν ή σύχναζαν οι συλληφθέντες.

Μετά τη σύλληψή τους στην Κοζάνη, στην κατοχή των Γιάννη Μιχαηλίδη και Δημήτρη Πολίτη βρέθηκαν πλαστά Δελτία Αστυνομικής Ταυτότητας με τα στοιχεία: Γιακουμόπουλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου και της Αναστασίας, γεν. 01-09-1987 στην Αθήνα, δημότης Καλλιθέας και Καλύβας Ελευθέριος του Δήμου και της Αννας, γεν. 08-01-1993 στον Χολαργό, δημότης Αράχωβας Βοιωτίας, αντίστοιχα. Οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα πλαστά δελτία, σε μια προσπάθεια να βρουν τις γιάφκες με τη βοήθεια ιδιοκτητών ακινήτων που ίσως τα είχαν νοικιάσει σε άτομα με αυτά τα στοιχεία.

Στο μεταξύ, στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών έχουν μπει πέντε οχήματα που βρέθηκαν εγκαταλειμμένα στην περιοχή λίγη ώρα μετά τη ληστεία στο ταχυδρομείο και την τράπεζα. Τα οχήματα γίνονται «φύλλο και φτερό» σε μια προσπάθεια να βρεθούν πολύτιμα στοιχεία που θα δείξουν νέα πρόσωπα. Εκτός αυτών, εξετάζεται και το βανάκι που είχαν μετατρέψει σε ασθενοφόρο οι δράστες και μέσα στο οποίο βρέθηκαν τρία Καλάσνικοφ και τρία πιστόλια. Την ίδια ώρα εξετάζονται αποτυπώματα DNA, καθώς και βίντεο από άλλες ληστείες που είχαν σημειωθεί στη Βόρεια Ελλάδα και στην Πάρο, στις οποίες φαίνεται να συμμετείχαν μέλη της «ομάδας των 8» που διέπραξαν τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης.

Τα αποτελέσματα από τη βαλλιστική εξέταση των όπλων που είχαν στην κατοχή τους οι συλληφθέντες έδειξαν ότι δεν είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Ολα ήταν «καθαρά.  Ωστόσο οι αστυνομικοί περιμένουν με αγωνία τι θα βγάλει η έρευνα των αποτυπωμάτων και του DNA των δραστών, προκειμένου να δουν αν ταυτοποιούνται με στοιχεία που ανιχνεύτηκαν σε γιάφκες των «Πυρήνων της φωτιάς», αλλά και σε ληστείες που είχαν «άρωμα» τρομοκρατίας, όπως αυτή που έγινε στην Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλωρίνης τον Νοέμβριο του 2012 με λεία 110.000 ευρώ, αλλά και στη φονική ληστεία στην Πάρο το περασμένο καλοκαίρι.


Ψάχνουν στους ληστές της Κοζάνης τους βομβιστές του «The Mall»


Οι αστυνομικοί ερευνούν ακόμη εάν ανάμεσα στους ληστές στο Βελβεντό είναι και άτομα που συμμετείχαν, πριν από δύο εβδομάδες, στη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο «Mall», αλλά και στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού στο μετρό στις 25 Φεβρουαρίου του 2012. Μάλιστα, εξετάζουν το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εμπορικού κέντρου και το υλικό που είχαν συλλέξει από την Κοζάνη, το μετρό και τη Φλώρινα για να εντοπίσουν κοινά στοιχεία. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής επικρατεί αισιοδοξία πως θα ξετυλίξουν γρήγορα το κουβάρι της υπόθεσης. Και αυτό διότι φαίνεται πως γνωρίζουν την ταυτότητα των τεσσάρων ασύλληπτων δραστών, ανάμεσα στους οποίους φέρεται να είναι και μια  γυναίκα. Το ενδιαφέρον των αστυνομικών έχει επικεντρωθεί στη συγκεκριμένη γυναίκα και αυτό διότι: ο «βομβιστής» στο «Mall» φαίνεται να ήταν γένους θηλυκού, ενώ επίσης γυναίκα συμμετείχε στην αιματηρή ληστεία στην Πάρο και τέλος γυναίκα ήταν μία εκ των τεσσάρων δραστών που είχαν αρπάξει 110.000 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα στον Φιλώτα Φλωρίνης στις 29 Νοεμβρίου του 2012. Μάλιστα, μετά τη ληστεία στο Φιλώτα είχε υπάρξει κινητοποίηση της Αντιτρομοκρατικής, αφού από τα βίντεο είχε διαπιστωθεί ότι οι δράστες της ληστρικής επίθεσης πιθανόν να έχουν σχέση με την απόπειρα εμπρησμού στο μετρό τον Φεβρουάριο του 2012.


Καταγγελίες για βασανισμό απο τους γονείς του Μπουρζούκου

Στα βόρεια προάστια γεννήθηκε και μεγάλωσε και ο 24χρονος Ανδρέας-Δημήτριος Μπουρζούκος, ο οποίος συνελήφθη μετά τη διπλή ληστεία που διέπραξε στην Κοζάνη. Η μητέρα του, Παντελία Βεργοπούλου, που είναι γιατρός στο ΕΚΑΒ και ο πατέρας του, Ιωάννης Μπουρζούκος καταφέρθηκαν με σκληρά λόγια κατά των αστυνομικών, τους οποίους και κατηγορούν για τον άγριο ξυλοδαρμό του γιου της. Χθες κατάφεραν να δουν για λίγα λεπτά τον γιο τους, όπως και οι γονείς των υπόλοιπων συλληφθέντων και όπως λένε, δεν μπορούσαν να τους αναγνωρίσουν από τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί.

Οπως σημείωσαν και οι δύο: «Τον πήγαν στην Ασφάλεια, τον έκλεισαν σε ένα δωμάτιο, του έδεσαν τα χέρια πίσω με χειροπέδες, τον έβαλαν να γονατίσει φορώντας κουκούλα στο κεφάλι και τον χτυπούσαν επί ώρες. Οχι για ανάκριση, αλλά για βασανιστήρια. Ολοι τους κακοποιήθηκαν βάναυσα, με αποτέλεσμα να υποστούν βαριές κακώσεις σε όλο τους το σώμα», ισχυρίστηκαν και πρόσθεσαν: «Ο Δημήτρης έχει αιματουρία, έντονες ζαλάδες, έντονο πονοκέφαλο (κεφαλαλγία), υπνηλία και καταβολή και αρνούνται να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο». Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν χθες ότι θα ζητήσουν τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο και ιατροδικαστική εξέταση, καθώς φέρουν εμφανή σημάδια κακοποίησης, τα οποία, όπως λένε, φαίνονται και στις φωτογραφίες, οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία.

Σύμφωνα πάντως με την αστυνομία: «Οι συλληφθέντες χτυπήθηκαν κατά τη “δυναμική επιχείρηση” που έγινε στο βαν στο οποίο επέβαιναν μετά τη ληστεία, γιατί προέβαλαν αντίσταση».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου