Η χωματερή που έγινε παράδεισος


Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά στο δυσάρεστο θέαμα ενός φυσικού τοπίου που έχει καταστραφεί από τα σκουπίδια του ανθρώπου… Κάποιες φορές, όμως, η δύναμη της Φύσης αποδεικνύεται τόσο δυνατή που μπορεί να νικήσει και τον άνθρωπο!
Αυτό συμβαίνει στην Glass Beach 
(Παραλία των Γυαλιών), μια ξεχασμένη παραλία στην τοποθεσία Φορτ Μπραγκς στην Καλιφόρνια, που εξελίσσεται σ’ έναν δημοφιλέστατο τουριστικό προορισμό για το απαράμιλλο θέαμα που προσφέρει.
Είναι απίστευτο ότι τουρίστες προσελκύονται στην παραλία για να θαυμάσουν πώς η φύση μεταμόρφωσε μια… χωματερή! Διότι περί χωματερής πρόκειται. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν είχαν πού αλλού να πετάξουν τα σκουπίδια τους και κατέληξαν να τα πετούν ομαδικά από την άκρη ενός γκρεμού στη συγκεκριμένη παραλία, στην οποία δεν υπάρχει πρόσβαση από εδάφους.
Η συγκεκριμένη διαδικασία, μάλιστα, εξελίχθηκε σε… παιχνίδι για τα μικρά παιδιά, που συναγωνίζονταν για το ποιο θα εκσφενδονίσει πιο μακριά από το γκρεμό τις σακούλες με τα απορρίμματα. Με τον καιρό συγκεντρώθηκαν εκεί και μπάζα, και παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι και παλιά… αυτοκίνητα που έπεφταν στο γκρεμό! Η περιοχή απέκτησε ένα νέο όνομα, The Dumps (Οι Χωματερές).
Η κατάσταση άλλαξε από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Οι αρχές της πόλης και το τοπικό συμβούλιο δημιούργησαν ένα νέο χώρο ρίψης απορριμμάτων και χαρακτήρισαν παράνομη τη ρίψη σκουπιδιών στην παραλία. Ακολούθησε μια μεγάλη προσπάθεια καθαρισμού της παραλίας από τα τοξικά σκουπίδια. Οι καθαριστές, όμως, δεν απομάκρυναν τα εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια γυαλιού από τα σπασμένα μπουκάλια.
Η Φύση είχε κάνει το θαύμα της: Τα κύματα είχαν σπάσει τα γυαλιά και τα είχαν μετατρέψει σε εκατομμύρια λεία και στρογγυλεμένα κομματάκια. Ένα απίστευτο θέαμα αν το δεις από ψηλά, το οποίο προσελκύουν Οι επισκέπτες συρρέουν κατά εκατοντάδες με την επιθυμία να πάρουν κάποια κομμάτια γυαλιού μαζί τους. Η ειρωνεία, βέβαια, είναι ότι αυτά τα γυαλιά που κάποτε ήταν παράνομο να τα πετάξεις σ’αυτή την παραλία, είναι πλέον παράνομο να τα απομακρύνεις απ’αυτήν!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου