Ο πόνος σαν έννοια είναι σίγουρα υποκειμενικός. Διαφορετικά νιώθει και αντιλαμβάνεται κάποιος τον πόνο στο δόντι για παράδειγμα και διαφορετικά τον βιώνει κάποιος άλλος. Τον ίδιο πόνο για το ίδιο δόντι και ενδεχομένως με την ίδια ένταση. Γιατί όμως όλοι οι άνθρωποι δεν πονάμε το ίδιο; Γιατί
δεν είμαστε το ίδιο ευαίσθητοι; Γιατί βιώνουμε τον ίδιο πόνο διαφορετικά; Μήπως είναι θέμα κληρονομικότητας; Διαβάστε και θα δείτε...
Σε ένα πρόσφατο τεύχος του Journal of Anesthesia and Analgesia, η ιατρός Chantal Mamie από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης, δημοσίευσε μια μελέτη που αποδεικνύει ότι η ευαισθησία στον πόνο εξαρτάται από κάποια γονίδια και είναι κληρονομική.
Μελέτησε τις αλγεινές αντιδράσεις 168 παιδιών που είχαν υποστεί κάποια χειρουργική επέμβαση σε σχέση με το γονιδιακό προφίλ τους και βρήκε ότι τα παιδιά με πολυμορφισμούς στα γονίδια ΑBCB1 και OPRM είχαν πολύ μεγαλύτερη ευαισθησία στον πόνο από τα τα παιδιά που δεν διέθεταν τους αντίστοιχους πολυμορφισμούς.
Το ABCB1 γονίδιο έχει σχέση με την μεταφορά των οπιοειδών στο κεντρικό νευρικό σύστημα και το OPRM γονίδιο έχει σχέση με τον υποδοχέα των οπιοειδών στα όργανα.
Παρόλα αυτά στο editorial που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος, οι Drs Debra Schwinn και Ruth Landau από το Πανεπιστήμιο της Washington, Seattle, τονίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Πιστεύουν ότι ναι μεν το γονιδιακό υπόβαθρο κάθε ανθρώπου παίζει κάποιο ρόλο αλλά δεν είναι αυτό που καθορίζει την ευαισθησία στον πόνο, υπάρχουν και άλλες παράμετροι που σχετίζονται κυρίως με το περιβάλλον, προηγούμενη έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν πόνο και ψυχολογικοί παράγοντες.
Δρ Αχιλλέας Γεωργιάδης
Ρευματολόγος
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου