Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας


Το μοναδικό Μουσείο για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία βρίσκεται στην Ηλεία!

Μπράβο στον μηχ. μηχανικό Κώστα Κοτσανά, ιδρυτή του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας που βρίσκεται στο Κατάκολο Ηλείας. Ο ίδιος κατασκεύασε όλα τα εκθέματα - ακριβή αντίγραφα 350 αρχαιοελληνικών εφευρέσεων- χωρίς καμία ενίσχυση από δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.
Γιατί είναι local hero: το μουσείο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου, δίνοντας υπεραξία στην περιοχή. Επίσης, η κινητή έκθεση έχει ήδη ταξιδέψει σε πολλά σημεία της Ελλάδας και την Κύπρο.
Στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν αναπαραστάσεις σπουδαίων αρχαιολογικών εφευρέσεων. Από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων μέχρι
το ατμοτηλεβόλο (το πρώτο κανόνι που κατασκευάστηκε) του Αρχιμήδη. Η έκθεση αποσκοπεί στην ανάδειξη της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας, η οποία αποτέλεσε τη βάση ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας.
«Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας», δηλώνει στο GoodNews ο κ. Κώστα Κοτσανάς και συνεχίζει λέγοντας, «Η εξέλιξή σύγχρονης τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την υιοθέτηση της τεχνολογίας των αρχαίων Ελλήνων από τον δυτικό πολιτισμό».

Οι κατηγορίες των εκθεμάτων


Μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα


1) Η Φιλοσοφική Λίθος του Ήρωνος




2) Ο υπολογιστικός μηχανισμός των Αντικυθήρων



3) Η τριήρης


  

4) Ο «από μηχανής» θεός


    

5) Η κιθάρα του Ορφέα



Το μουσείο λειτουργεί από το 2003, με την υποστήριξη του κ. Κώστα Κοτσανά. Η είσοδος και η ξενάγηση στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας είναι ελεύθερη, ενώ τα όποια έσοδα του Μουσείου προκύπτουν αποκλειστικά από τις δωρεές των ξένων επισκεπτών. Δίπλα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στεγάζεται το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων, το οποίο ομοίως περιλαμβάνει δημιουργίες του κ. Κοτσανά.

Διεθνής απήχηση

Η ανταπόκριση του κόσμου σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι αρκετά μεγάλη. Σχολεία εκτός του Δήμου Ηλείας επισκέπτονται καθημερινά το μουσείο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός, ότι σημαντικοί ταξιδιωτικοί οδηγοί περιλαμβάνουν το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στους 10 σημαντικότερους προορισμούς της Πελοποννήσου. Μάλιστα, για την περιοχή της Ηλείας αναφέρονται σε αποκλειστικά 2 προορισμούς, στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Κινητή έκθεση

Παράλληλα με την έκθεση του μουσείου τον τελευταίο 1,5 χρόνο πραγματοποιείται και μία κινητή έκθεση, η οποία παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία. Περίπου 50 εκθέματα του μουσείου έχουν ταξιδέψει σε πολλές περιοχές της χώρας. Η έκθεση αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στο Αίγιο, ενώ προηγούμενος σταθμός ήταν η πόλη των Τρικάλων, όπου την επισκέφθηκαν 50.000 άτομα. Θα πρέπει να αναφερθεί, ότι η έκθεση του Μουσείου Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων βρισκόταν για 3 μήνες στην Αυστραλία.

Ποιος είναι ο δημιουργός του μουσείου

Ο Κώστας Κοτσανάς αποφοίτησε από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών το 1986, ενώ από το 1991 εργάζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Από τα φοιτητικά του χρόνια αφιερώθηκε στη μελέτη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και ιδιαίτερα στο πεδίο της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας. Μάλιστα, πολλές από τις έρευνες και τις ανακατασκευές του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και εκθέσεις με μεγάλη επιτυχία. Ακόμη, έχει εκδώσει 5 βιβλία με θέμα την αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Το 2003 κατάφερε να υλοποιήσει αυτό που οραματιζόταν για πολλά χρόνια, τη δημιουργία του Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Όλα τα εκθέματα είναι προσωπικές του δημιουργίες, με αποκλειστικά δικές του δαπάνες.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κώστας Κοτσανάς στη ραδιοφωνική εκπομπή του GoodNews:
http://www.athina984.gr/node/223406

Περισσότερες πληροφορίες για το μουσείο:
http://www.kotsanas.com/

Τα καλά νέα, από το....goodnews.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου