Ο γυάλινος κόσμος του Μπάμπη Βωβού

Ίσως όχι τυχαία, η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ), που πραγματοποιήθηκε προ ημερών, είχε ιδιαίτερη σημειολογική σημασία: έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο επί της λεωφόρου Κηφισίας, έναν οδικό άξονα που κατά μήκος του συναντώνται ορισμένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια που κατασκεύασε ο Μπάμπης Βωβός, στις παρυφές του Αμαρουσίου, ενός δήμου που συνδέθηκε στενά με την πορεία της εταιρείας του γνωστού κατασκευαστή.

Ωστόσο, η συνάντηση της διοίκησης με τους μετόχους της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) σε τίποτε δεν θύμιζε τις εποχές της ευφορίας που επί μακρόν διήγε η εταιρεία ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων, το χαρτοφυλάκιο της οποίας έφτασε την περίοδο της επίπλαστης ευμάρειας στην Ελλάδα να αποτιμάται σε επίπεδα άνω των 1,35 δισ. ευρώ.

Την παρουσία λιγοστών μετόχων και την αίσθηση διεκπεραίωσης που πλανιόταν στην αίθουσα σχολίασε, με μια δόση πικρίας, ο 79χρονος σήμερα ιδρυτής του ομίλου, τονίζοντας πως «σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την εταιρεία, θα ανέμενα περισσότερη προσέλευση από τους μετόχους...».

ΔέσμιαΠράγματι, η περίοδος για την άλλοτε ηγέτιδα ελληνική εταιρεία του κλάδου είναι εξαιρετικά κρίσιμη, αποτέλεσμα τριών παραγόντων: της εμπλοκής του σχεδίου για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου 70.000 τετραγωνικών μέτρων (από τα μεγαλύτερα της Ν.Α. Ευρώπης την περίοδο που σχεδιάστηκε), της κατάρρευσης της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων και του υψηλού δανεισμού, στοιχεία που περιόρισαν στο ελάχιστο τη δυνατότητα απεμπλοκής.

Σήμερα, η ΜΒΔΤ είναι ουσιαστικά δέσμια των πιστωτών της. Η κεφαλαιακή αναδιάρθρωσή της, ειδικότερα του βραχυπρόθεσμου τραπεζικού δανεισμού της, αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση, κάτι που, όμως, δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τη συναίνεση των τραπεζών, με τις τελευταίες να έχουν δείξει τον δρόμο προς το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Και ο Άρης Βωβός, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, έχει πολλάκις χαρακτηρίσει την υπαγωγή στο άρθρο 99 (η αίτηση εκδικάζεται στις 23 Ιανουαρίου 2013) ως τη μόνη επιλογή, προκειμένου η εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας του πριν από περίπου 38 χρόνια να παραμείνει -έστω και με πολύ λιγότερα περιουσιακά στοιχεία- στη ζωή. «Είτε θα υπάρξει συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με το αίτημα για υπαγωγή στο άρθρο 99, κάτι το οποίο αποτελεί και επιδίωξη της διοίκησης, είτε η εταιρεία θα οδηγηθεί σε πτώχευση», ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε, μιλώντας στους μετόχους, πως οι πιστώτριες τράπεζες, με επιστολή τους, έχουν αποδεχτεί το άνοιγμα της συνδιαλλαγής.

Τι, όμως, πρακτικά σημαίνει αυτό; Εάν, εντέλει, ευοδωθούν τα σχέδια της Μπάμπης Βωβός και ξεκινήσει η διαδικασία της εξυγίανσης, τότε ο δανεισμός της δεν θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» που θα ζητηθεί.

Σύμφωνα με τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2011 (σ.σ.: η εισηγμένη δεν έχει δημοσιοποιήσει λογιστικές καταστάσεις κανένα από τα τρίμηνα του 2012), οι υποχρεώσεις στο τέλος του έτους έφτασαν τα 873 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 222 εκατ. ευρώ αφορούν βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και 506 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμες.

Οι τράπεζες, για να εξασφαλιστούν, ζήτησαν κι έλαβαν από την ΜΒΔΤ να προχωρήσει στην εκχώρηση συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων (υποχρεώσεων και απαιτήσεων).Ήδη έχουν υπογραφεί με εταιρείες του ομίλου της Alpha Bank συμβάσεις εκχώρησης των συμβάσεων leasing που είχαν υπογραφεί με την Alpha Leasing για δύο ακίνητα επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, ένα στο Χαλάνδρι και ακόμα ένα στο Δέλτα Φαλήρου.

Από την πλευρά τους, η Εθνική Leasing και από κοινού οι Εμπορική Leasing και ΑΤΕ Leasing προχώρησαν σε καταγγελίες των συμβάσεων leasing που είχαν υπογραφεί για τα δύο ακίνητα σε Αθήνα και Καλλιθέα.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν βέβαιο πως και άλλα ακίνητα της Βωβός θα περάσουν ή έχουν ήδη περάσει στον έλεγχο των πιστωτών, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της μείωσης των υποχρεώσεων, κάτι που θα αποδυναμώσει περαιτέρω το χαρτοφυλάκιό της. Πλην η εταιρεία συνεχίζει να διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία -συμπεριλαμβανομένης ξενοδοχειακής μονάδας στον Πόρο-, που της επιτρέπει, θεωρητικά, να ελπίζει σε ρευστότητα, εφόσον βρεθούν αγοραστές.

Το στοίχημα του Βοτανικού και οι λογαριασμοί με τη Δικαιοσύνη

Εάν, πάντως, κάτι μπορεί να βελτιώσει τη σημερινή κατάσταση για τον όμιλο, αυτό είναι η αξιοποίηση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό. Η οικογένεια Βωβού, έστω και τώρα, πιστεύει πως υπάρχουν περιθώρια να προχωρήσει το project, εφόσον τελικώς το ΣτΕ γνωμοδοτήσει θετικά επί του σχεδίου του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Εάν εγκριθεί το αναθεωρημένο διάταγμα, η εταιρεία θα προχωρήσει στην έκδοση της οικοδομικής άδειαε, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει η πώλησή του.

Όμως, οι καιροί δεν είναι πια οι ίδιοι και, εάν υπάρξει deal (η διοίκηση κάνει λόγο για ενδιαφέρον από Έλληνα επιχειρηματία, χωρίς να τον κατονομάζει), δεν θα πρέπει να αναμένονται τιμήματα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, το ποσό δηλαδή που είχε συμφωνήσει με ξένο θεσμικό επενδυτή την εποχή που το mall ακόμα βρισκόταν στα μπετά (έχει χτιστεί το 70% του, έχοντας ήδη κλεισμένες συμφωνίες με 170 μισθωτές). Αν, πάντως, πουληθεί τελικά το ακίνητο, ακόμα και με μειωμένο (στο 1,2) συντελεστή, παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως η εταιρεία θα έχει καταφέρει να απεμπλακεί από μια επένδυση που, θεωρητικά, θα γιγάντωνε τα μεγέθη της. Για την οικογένεια Βωβού, η προοπτική αυτή ήταν και ο λόγος πίσω από τα ανυπέρβλητα εμπόδια που συνάντησε...

Και δεν είναι λίγα. Εκτός από το πρόστιμο, συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της μετοχής της εταιρείας, ο Μπάμπης Βωβός πρόσφατα συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, έπειτα από δίωξη που ασκήθηκε για μη καταβολή οφειλών προς το Δημόσιο ύψους 1 εκατ. ευρώ, στην οποία περιλαμβάνεται και μη καταβολή φόρου μισθωτών υπηρεσιών προς το ΙΚΑ σε βαθμό κακουργήματος. Πλέον, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει ακόμα και το φάσμα κατάσχεσης από τις τράπεζες της κατοικίας του στο Παλαιό Ψυχικό, σε οικόπεδο περίπου 1,5 στρέμματος, αξίας 8 εκατ. ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 σχόλια:

  1. .

    Τα μέλη της ΣΠΦ διέκοψαν τη δίκη ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Σάββα Ξηρό και τον Μάρκο Κάμενιτς

    Συνέχεια Νέας δίκης για την ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ ΠΗΡΥΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ 16η συνεδρίαση, Παρασκευή 28.12.12

    ΚΟΝΤΡΑ

    http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=18341&cat_id=70&pos=5

    ΑπάντησηΔιαγραφή