Προς νέες μειώσεις μισθών την επόμενη διετία.


Νέες μειώσεις μισθών αναμένονται την επόμενη διετία, ώστε το μοναδιαίο κόστος εργασίας να υποχωρήσει κατά 15% μέχρι το 2014.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας θα επιτευχθεί «με πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει, χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα»
Σημειώνεται πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας προκύπτει αν ληφθούν υπόψη η πορεία των μισθών και η παραγωγικότητα της εργασίας.
Με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τη διετία 2010-2012 ο μέσος ονομαστικός μισθός μειώθηκε κατά 6,4% έναντι του 2009, ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας κατά 1,9%. Επομένως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος κατά 4,5%.
Για το δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς η μείωση του μοναδιαίου κόστους προβλέπεται να είναι περίπου 8% εξαιτίας των αλλαγών στην αγορά εργασίας (π.χ. μείωση κατώτατου μισθού, απονέκρωση κλαδικών συμβάσεων). Η «πορεία» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη διετία, καθώς η χώρα μας πρέπει να μειώσει κατά 15% το μοναδιαίο κόστος εργασίας.
Πάντως χθες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έκανε αναφορά στη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, τονίζοντας πως αυτό θα επιτευχθεί «με την πλήρη εφαρμογή των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει» και «χωρίς νέα μέτρα που θα θίγουν τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα».
Το νέο τοπίο
Μελέτες από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ αποκαλύπτουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη χώρα μας. Ενδεικτικά αναφέρεται πως με βάση το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ:
Το ποσοστό φτώχειας των ανέργων στην Ελλάδα αυξήθηκε από 37,9% το 2008 σε 44,2% το 2010. Τέσσερις στους δέκα κατοίκους της Ελλάδος αντιμετωπίζουν συνθήκες διαβίωσης αντίστοιχες με αυτές που αντιμετωπίζει μόλις το 10,5% των φτωχότερων Ολλανδών. Η χώρα μας έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 15 (με την Ισπανία να έχει τη θλιβερή πρωτιά).
Στο μεταξύ, σε έκθεσή του το Διεθνές Γραφείο Εργασίας σημειώνει πως τη διετία 2010-2011 ο μέσος μισθός στη χώρα μας μειώθηκε κατά 15%. Οσον αφορά στον κατώτατο μισθό περιορίστηκε κατά 22%, ενώ ειδικά για τους νέους η περικοπή έφτασε το 32%.
Στο μεταξύ, το 2013 όσοι αμείβονται με την εθνική συλλογική σύμβαση θα έχουν και νέα μείωση 10% σε περίπτωση που είναι παντρεμένοι (καθώς χάνεται το επίδομα γάμου). Οσον αφορά στις κλαδικές συμβάσεις (που παλαιότερα έφταναν τις 200), περιορίστηκαν στις 38 το 2011 και απέμειναν 23 φέτος.
Τέλος πρέπει να σημειωθεί πως για την ενίσχυση της απασχόλησης το υπουργείο Εργασίας προχωρά τον επόμενο μήνα σε ένα νέο πρόγραμμα για την υποστήριξη 55.000 ατόμων που κάνουν το πρώτο βήμα εισόδου στην αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα «πακέτο» δράσεων κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών.
Τρίωρη στάση εργασίας θα κάνει στις 19 του μήνα η ΓΣΕΕ από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου