Νόμιμη τώρα η μαριχουάνα


Ακριβώς 79 χρόνια μετά τη νομιμοποίηση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η Αμερική πλέον λέει «ναι» και σε άλλο «πρώην ναρκωτικό», την κάνναβη. Η πολιτεία της Ουάσιγκτον (πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σιάτλ) έγινε τα μεσάνυχτα της
Πέμπτης προς Παρασκευή η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που προχωρά σε νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για λόγους ψυχαγωγικούς (recreational), ενώ σε μια ανάλογη ρύθμιση αναμένεται να προχωρήσει τον Ιανουάριο του 2013 και η πολιτεία του Κολοράντο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία στην Ουάσιγκτον, οι ενήλικοι (όσοι είναι άνω των 21 ετών) επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους ποσότητα έως 28,5 γρ. κάνναβης αποκλειστικά για προσωπική χρήση.

Ωστόσο, αυτό που συνεχίζει να απαγορεύεται είναι η κατανάλωσή της σε δημόσιους χώρους (πρόκειται για παράπτωμα που επισύρει πρόστιμο ύψους 100 δολ.). Για τους θιασώτες της, η εν λόγω νομιμοποίηση πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της φορολογίας (ο ΦΠΑ θα είναι 25% και υπολογίζεται πως θα αποφέρει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον έσοδα ύψους σχεδόν τριών δισ. δολ. σε διάστημα πενταετίας) και να πλήξει το οργανωμένο έγκλημα, στερώντας το από μία από τις βασικές πηγές εσόδων, όπως άλλωστε έγινε και στην περίπτωση του αλκοόλ.

Για τους πολέμιούς της, αντιθέτως, η χρήση κάνναβης υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγικότητας και αύξηση των ατυχημάτων (στους δρόμους, στους χώρους εργασίας κ.α.). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κατάσταση στις ΗΠΑ παραμένει μπερδεμένη κι αυτό διότι στην Ουάσιγκτον η χρήση κάνναβης μπορεί να νομιμοποιήθηκε, αλλά η καλλιέργεια, η παραγωγή και η εμπορία κάνναβης παραμένουν... παράνομες.

Παράλληλα, δε, σε εθνικό/ομοσπονδιακό επίπεδο, η μαριχουάνα εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται από τις αρχές ως σκληρό ναρκωτικό (που ανήκει στην ίδια κατηγορία με το LSD και την ηρωίνη).

Οι παραπάνω ασυμφωνίες δημιουργούν σύγχυση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί για τουλάχιστον άλλο ένα 12μηνο, καθώς τόσο υπολογίζεται πως θα χρειαστεί η πολιτεία της Ουάσιγκτον για να θέσει σε λειτουργία ένα επίσημο σύστημα αδειοδότησης χώρων καλλιέργειας και εμπορίας κάνναβης.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ
10 πρόεδροι έκαναν χρήση

Αν και επισήμως παράνομη για δεκαετίες, η μαριχουάνα υπήρξε δημοφιλής μεταξύ των ίδιων των Αμερικανών πολιτικών. Αρχής γενομένης από την ίδρυση των ΗΠΑ, το 1776, και μέχρι σήμερα συνολικά 49 Αμερικανοί πολιτικοί έχουν παραδεχθεί δημοσίως πως έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Μεταξύ αυτών, μάλιστα, ξεχωρίζουν δέκα πρόεδροι (ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, καθώς και πατέρες του έθνους, όπως οι Τζορτζ Ουάσιγκτον και Τόμας Τζέφερσον), ένας αντιπρόεδρος (ο Αλ Γκορ) κι άλλοι επιφανείς (η Σάρα Πέιλιν, ο Σβαρτσενέγκερ, ο Μπλούμπεργκ κ.ά.). Επιπλέον, 18 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα για λόγους ιατρικούς.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου