Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

Η χρήση αιθέριων ελαίων για θεραπευτικούς σκοπούς έχει τις ρίζες της στα βάθη των αιώνων, αφού είχε ευρεία εφαρμογή στην καθημερινή ζωή σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Ωστόσο, η σύγχρονη αρωματοθεραπεία αναπτύχθηκε το 1928 από το Γάλλο χημικό Rene Maurice Gattefosse, ο οποίος κατά τη διενέργεια ενός πειράματος υπέστη έγκαυμα στο χέρι και ανακάλυψε ότι με αιθέριο έλαιο λεβάντας το έγκαυμα υποχώρησε γρηγορότερα και χωρίς να αφήσει ουλή. Άρχισε έτσι να ερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες των αιθέριων ελαίων και θεωρείται από πολλούς πατέρας της Αρωματοθεραπείας.

Σαν ολιστικό σύστημα θεραπείας επιδρά στο μυαλό, το σώμα και την ψυχή και φέρνει μια αίσθηση συνολικής ευεξίας. Θεωρείται ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε παθήσεις όπως η βρογχίτιδα, ρευματικές παθήσεις, και προβλήματα του γεννητικού και ουροποιητικού. Επίσης μπορούν να αντιμετωπιστούν πόνοι στην πλάτη, πονοκέφαλοι, αϋπνία, νευραλγίες ακόμα και συναισθηματικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Όταν συνδυάζεται με μασάζ βελτιώνει την κατάσταση της επιδερμίδας, αντιμετωπίζει δυσλειτουργίες του μυοσκελετικού και προκαλεί βαθιά χαλάρωση και ευεξία.

Τα αιθέρια έλαια είναι οι ουσίες που λαμβάνονται από τα λουλούδια, τα φύλλα, τον φλοιό, τους μίσχους, τις ρίζες και τους σαρκώδεις καρπούς, με διάφορες μεθόδους απόσταξης και εκχύλισης. Χρησιμοποιούνται πάντα υπό διάλυση σε ποσοστό περίπου 15% σε φυτικά λάδια, σε διαλύτες και σε νερό και δεν πρέπει να εφαρμόζονται αδιάλυτα απευθείας στο δέρμα, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς.

Η δημοφιλέστερη χρήση της αρωματοθεραπείας είναι ο συνδυασμός της με μασάζ. Τα αιθέρια έλαια απορροφώνται γρήγορα από την επιδερμίδα και περνούν στο αίμα, καταλήγοντας σε όλο τον οργανισμό και αυξάνοντας τα οφέλη του μασάζ.

Εκτός από το μασάζ, άλλος τρόπος χρησιμοποίησης των αιθέριων ελαίων είναι η εισπνοή υδρατμών. Τα αρωματικά μόρια εισπνέονται και φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω οσφρητικής οδού. Οι οσμές των αιθέριων ελαίων επηρεάζουν την έκκριση ορμονών και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και με αυτό τον τρόπο επιδρούν στον ψυχισμό μας. Επίσης είναι δυνατή η προσθήκη τους σε κρέμες και λοσιόν σώματος, σε σπρέι κ.α. ή μπορούν να προστεθούν μερικές σταγόνες στο λουτρό ή ακόμα και σε επιθέματα.

Συγκεκριμένα αιθέρια έλαια μπορούν να διεγείρουν συγκεκριμένα συστήματα του σώματος. Για να μπορέσουμε να βρούμε ποιο αιθέριο έλαιο είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου μικροοργανισμού έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε αρωματόγραμμα.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment