Ο Άγνωστος Χημικός Πόλεμος


6:51 μ.μ. Ο Άγνωστος Χημικός Πόλεμος και η δημιουργική Αντίσταση στην Εποχή της Κρίσης
Πώς να αντικαταστήσετε τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα του σπιτιού σας με φυσικά και υγιεινά:Βλέπετε τις ειδήσεις κάθε βράδυ και μαυρίζει η ψυχή σας. Κλείνετε την τηλεόραση σας
ενοχλημένοι και αναρωτιέστε αν μπορείτε να κάνετε κάτι για να αλλάξουν τα πράγματα. Είστε έτοιμοι να δράσετε; 
Αλλάξτε τον κόσμο αλλάζοντας τις καταναλωτικές συνήθειες, αλλάξτε επικίνδυνες συνήθειες και προϊόντα ξεκινώντας από το ίδιο σας το σπίτι. Πριν από την οικονομική κρίση ο υπερκαταναλωτισμός μας έκανε να αγοράζουμε ένα σωρό άχρηστα, αλλά κι επικίνδυνα προϊόντα. Πλέον, καθώς η αγοραστική μας ικανότητα έπεσε, είναι σκόπιμο να αγοράζουμε αυτά που μας είναι απαραίτητα και όχι προϊόντα επικίνδυνα για την υγεία μας… (γιατί …Ο μεγαλύτερος εχθρός των μικροβίων είσαι εσύ ο ίδιος. )
Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΣΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ: «Σπίτι χωρίς Χλωρίνη δεν γίνεται», λέει η πεθερά μου, η Χρυσάνθη, κάθε φορά που μάταια ψάχνει το αγαπημένο της καθαριστικό υγρό «πολλαπλών χρήσεων», η σημαντικότερη αποστολή του οποίου είναι να σκοτώνει όλων των ειδών τους μικροοργανισμούς που βρίσκει μπροστά του. Δεν αρκεί που τα  δάχτυλά της είναι φαγωμένα από τη χλωρίνη, δεν αρκούν οι επιστημονικές αποδείξεις… Η συνήθεια είναι πιο δυνατή απ’ όλα! Δεν πάει η χλωρίνη να είναι η πιο επικίνδυνη ουσία που σε κάποιες χώρες της Ευρώπης απαγορεύεται προς ελεύθερη χρήση, στην Ελλάδα μπορείς να την αγοράσεις όπου θέλεις και όσες ποσότητες θέλεις.
…και παρόλο που οι περισσότερες νοικοκυρές έχουν πολλές θεωρητικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, όπως και γενικώς στο θέμα του πόσο βλάπτουν τα απορρυπαντικά, παρά την οικονομική κρίση η κάθε μία έχει δεκάδες μπουκάλια και μπουκαλάκια διαφορετικών απορρυπαντικών, όλων των ειδών, για όλες τις χρήσεις. Ένα για το μπάνιο, άλλο για τα πλακάκια, τρίτο για WC, άλλο ένα ειδικό για μαρμάρινα πατώματα, άλλο ένα για ξύλινα πατώματα, ένα ειδικό για τζάμια και άλλο ένα για μεταλλικές επιφάνειες.
…κι αν πάμε στην κουζίνα, έχει άλλα τόσα διαφορετικά για πλυντήριο πιάτων και ρούχων, άλλα για πλύση στο χέρι, άλλα για καθαρισμό κουζίνας κλπ. Το ερώτημα είναι: μήπως ξέρουν όλες αυτές οι γυναίκες κατά πόσο οι συνδυασμοί όλων αυτών των χημικών είναι επικίνδυνοι για την υγεία τους και των παιδιών τους; Και η αλήθεια είναι ότι πολλά χημικά  απ’ αυτά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, σταδιακά εισχωρούν μέσα στο δέρμα μας ή τα εισπνέουμε. Και σχεδόν όλα είναι καρκινογόνα και ιδιαίτερα βλαβερά για το αναπνευστικό σύστημα στο οποίο είναι συνήθως ευαίσθητα τα παιδιά μας.
Από όλα αυτά τα χημικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα απορρυπαντικά πιάτων με τα οποία κυριολεκτικά αλείφουμε τα πιάτα μας κι έτσι τα εισάγουμε μέσα στο στόμα μας, γιατί όσο και να τα ξεπλένουμε, αυτές οι ουσίες δεν διαλύονται εύκολα ούτε γρήγορα. Υπάρχουν τόσες ποσότητες καρκινογόνων χημικών ουσιών που μπαίνουν καθημερινά ύπουλα στον οργανισμό μας και μάλιστα στο όνομα της υγείας και της καθαριότητας! Εκτός από τα απορρυπαντικά υπάρχουν και άλλα πολλά τοξικά υλικά και υφάσματα που είναι παντού γύρω μας. Μας απειλούν καθημερινά διάφορα σύνθετα υφάσματα που φοράμε πάνω μας, πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούμε, μπιμπερό, μπογιές και τοίχοι που προκαλούν αλλεργίες, αλλά και προβλήματα στειρότητας μέχρι και καρκίνο. Και κανείς δεν ξέρει ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του μεγαλύτερου πειράματος που έχει γίνει ποτέ στην ανθρωπότητα και εφαρμόζεται –άθελα ή όχι;– εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα.
terrapapers-aporipantika (6)
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ «ΧΗΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» : Σύμφωνα με το ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστήμων) «Δημόκριτος», οι κίνδυνοι πίσω από τα προϊόντα της καθημερινής χρήσης είναι οι εξής: τα εντομοκτόνα, κόλλες, διαλυτικά και βερνίκια, περιέχουν επικίνδυνες ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν, με πολύ επαφή και χρήση, ακόμη και καρκίνο. Καθαριστικά, απορρυπαντικά και αποσμητικά χώρου περιέχουν κάποιες επικίνδυνες ενώσεις, όπως οι φαινόλες που βλάπτουν αυτό αναπαραγωγικό σύστημα  και των δύο φύλων –Για αυτό το λόγο, άραγε, η  υπογεννητικότητα στην Ελλάδα έχει φτάσει τόσο ψηλά; Η χλωρίνη και τα άλλα καθαριστικά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και με πολύχρονη χρήση και πολλά άλλα. Αρωματικά τουαλέτας και σκοροκτόνα προκαλούν βλάβες στο συκώτι. Οι ρύποι που προκύπτουν από το κάπνισμα, μαγείρεμα και θέρμανση (οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα) μπορεί να προξενήσουν αναπνευστικά προβλήματα και πνευμονικό οίδημα, ακόμη και καρκίνο!
Το σύγχρονο νοικοκυριό δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα εργαστήριο χημείας. Μετρήσατε ποτέ πόσα διαφορετικά χημικά προϊόντα χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας; Χρειάζονται άραγε όλα αυτά τα διαφορετικά προϊόντα ή έχουμε πέσει όλοι θύματα της επιθετικής διαφήμισης; Πέρα από τη βλάβη που προκαλούν στον εαυτό μας τα απορρυπαντικά προκαλούν και τεράστια οικολογική ρύπανση. Όταν μαζί με τα άλλα απόβλητα καταλήξουν στη θάλασσα, έχουμε την εμφάνιση του ευτροφισμού. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι τα νερά γίνονται πιο πλούσια σε ανόργανα άλατα αλλά πιο φτωχά σε οξυγόνο με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ζωντανοί οργανισμοί, προπαντός ψάρια. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, για να βοηθήσουμε τον εαυτό σας και το περιβάλλον μας; Να προτιμάτε προϊόντα που παρασκευάζονται από φυσικές πρώτες ύλες. Τέτοια  προϊόντα υπάρχουν όλο και περισσότερα σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Μπορούμε επίσης να αποφεύγουμε τα απορρυπαντικά που περιέχουν φωσφορικά άλατα. Η πλειοψηφία των απορρυπαντικών που κυκλοφορούν πλέον στην ελληνική αγορά χρησιμοποιούν ζεόλιθους, αντί των φωσφορικών. Να προτιμήσουμε τα λευκαντικά που έχουν ως βάση οξυγονούχες ενώσεις. Να αποφύγουμε προϊόντα που περιέχουν χλώριο ή ενώσεις του χλωρίου (άρα και τη χλωρίνη). Να αποφύγουμε προϊόντα με «αντιβακτηριακή» δράση. Δεν προσφέρουν τίποτε το ουσιαστικό, αντίθετα μπορεί να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνα «αποστειρωμένο» περιβάλλον στο χώρο μας. Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε όλα τα προϊόντα που έχουν συνθετικά πρόσθετα για ενίσχυση της λαμπρότητας των ρούχων. Να μην χρησιμοποιούμε ναφθαλίνη για τη φύλαξη των ρούχων. Για πολλούς λόγους θα έπρεπε να καταργηθεί η χρήση εντομοκτόνων, αν όχι να αερίζεται συχνά καλά ο χώρος όπου χρησιμοποιείται. Να προτιμάμε πάντα έπιπλα από ξύλο και χωρίς τοξικά βερνίκια. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τελευταία ότι δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο η ποσότητα των χημικών ουσιών στα οποία εκτίθεται ο άνθρωπος όσο ο χρόνος της έκθεσης του…
Δεν είναι επακριβώς γνωστό ποιες επιπτώσεις έχει στον ανθρώπινο οργανισμό η χρόνια έκθεση σ’ αυτό το κοκτέιλ διαφορετικών χημικών, αλλά το σίγουρο είναι ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε να κρατήσουμε το σπίτι μας καθαρό και απαλλαγμένο από τα βακτήρια και μικρόβια –φύσει αδύνατον!– τόσο αυξάνεται ο αριθμός των χημικών από τα οποία κινδυνεύουμε. Ακολουθεί ένας εναλλακτικός-αντικαταναλωτικός κατάλογος προϊόντων για το κάθε νοικοκυριό, που δεν βασίζεται σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.
terrapapers-aporipantika (3)  terrapapers-aporipantika (2)
ΕΝΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΧΗΜΙΚΑ:

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου