Ακόμα πληρώνουμε υπέρ ΟΕΚ & ΟΕΕ χωρίς να απολαμβάνουμε τίποτα

8:34 πμ. Oι Οργανισμοί Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας καταργήθηκαν, η περιουσία τους πέρασε στον ΟΑΕΔ και τα κοινωνικά προγράμματα που εφάρμοζαν και που αυτή τη περίοδο ήταν πιο αναγκαία από ποτέ, καταργήθηκαν και αυτά. Εκείνο όμως που δεν καταργήθηκε είναι οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, οι οποίες εξακολουθούν να εισπράττονται κανονικά από το ΙΚΑ. Και όχι μόνο δεν καταργήθηκαν οι εισφορές,

 αλλά μέσα στη θύελλα των εκατοντάδων τροπολογιών και διατάξεων που πέρασαν από τη Βουλή τη Μεγάλη Εβδομάδα, λίγο πριν κλείσει για τις εκλογές, πέρασε και διάταξη που επεκτείνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων την επιβολή ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, που καταργήθηκαν. Στο μεταξύ οι δανειολήπτες του ΟΕΚ βρίσκονται σε δεινή θέση, καθώς δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση των δανείων τους, αφού έτσι χάνουν την επιδότηση του επιτοκίου.

Οι εργαζόμενοι κατέβαλλαν εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, οι οποίες κατά μέσο όρο ήταν 1,75% επί των αποδοχών τους για τον ΟΕΚ και 0,70% για τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας. Αυτές οι εισφορές είχαν ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού καταβάλλοντάς τες ο εργαζόμενος μπορούσε να συμμετέχει στα διάφορα προγράμματα. Να ενταχθεί υπό προϋποθέσεις στα δανειοδοτικά προγράμματα του ΟΕΚ, να πάρει δελτία κοινωνικού τουρισμού από την Εργατική Εστία, να πάρει εισιτήρια θεάτρου, δελτία βιβλίων…

Με το μνημόνιο 2 οι δυο Οργανισμοί καταργήθηκαν και απορροφήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, όπως και το προσωπικό τους. Όμως ο ΟΑΕΔ όπως σαφώς ορίζεται δεν πρόκειται να συνεχίσει να υλοποιεί προγράμματα των δυο Οργανισμών. Παρ’ όλα αυτά το ΙΚΑ συνεχίζει να εισπράττει ασφαλιστικές εισφορές και υπέρ των δυο Οργανισμών που έχουν καταργηθεί. Επιπλέον στο νομοσχέδιο – σκούπα που ψηφίστηκε άρον – άρον τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή συμπεριλήφθηκε διάταξη, που αντί να καταργεί τις εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ, τις διευρύνει και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Ειδικότερα επιβάλλει εισφορές υπέρ των δυο καταργηθέντων Οργανισμών στους εργαζόμενους που ενώ είχαν σύμβαση έργου ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Αυτοί κατέβαλαν εισφορές μόνο για σύνταξη και ασθένεια. Από την ισχύ του νόμου και μετά καταβάλλουν εισφορές και υπέρ ΟΑΕΔ και υπέρ ΟΕΚ και υπέρ ΟΕΕ.

Επίσης επιβάλλει εισφορές υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ και στη κατηγορία των εργαζομένων που είναι συγγενείς α’ και β΄ βαθμού, που δουλεύουν στις επιχειρήσεις τους και δεν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο Ταμείο, οι οποίοι ασφαλίζονταν επίσης μόνο για σύνταξη και ασθένεια.

Δάνεια που εκκρεμούν  
Μια μεγάλη κατηγορία δικαιούχων του ΟΕΚ που είχαν πάρει έγκριση δανείου, αλλά δεν είχαν προλάβει να κάνουν χρήση της, δηλαδή να υπογράψουν δανειακή σύμβαση με τις τράπεζες, με τη κατάργηση του Οργανισμού, έμειναν στον αέρα. Δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να πάρουν το δάνειο και να αγοράσουν σπίτι.
Υπάρχει όμως και μια άλλη κατηγορία δικαιούχων, που για αυτούς τα πράγματα είναι διαφορετικά. Συγκεκριμένα όσοι πήραν έγκριση δανείου από τον ΟΕΚ για την ανέγερση κατοικίας και είχαν προλάβει και είχαν υπογράψει με τη τράπεζα δανειακή σύμβαση, δεν χάνουν το δάνειο.
Υπάρχει για παράδειγμα περίπτωση υπαλλήλου που του εγκρίθηκε δάνειο για ανέγερση κατοικίας. Υπέγραψε δανειακή σύμβαση με τη τράπεζα και το δάνειο θα το έπαιρνε σε δόσεις με βάση την πρόοδο των εργασιών κατασκευής. Πήρε λοιπόν τη πρώτη δόση, ξεκίνησε η κατασκευή, πήρε και τη δεύτερη δόση, αλλά μετά καταργήθηκε ο ΟΕΚ. 

Απευθυνθήκαμε στο τοπικό γραφείο του ΟΕΚ που παραμένει ανοιχτό για λίγο διάστημα ακόμα για να χειριστεί εκκρεμείς υποθέσεις και μας είπαν πως εφόσον ο δικαιούχος έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση δεν χάνει το δάνειο. Όσοι έχουν ακόμα δόσεις να λαμβάνουν, όπως στη παραπάνω περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν στο γραφείο του ΟΕΚ για να γίνουν οι διαδικασίες και να πάρει και τις υπόλοιπες δόσεις του δανείου.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου