Καταρρέουν τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου

9:06 πμ. Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και συγκροτηθεί νέα κυβέρνηση, η οποία θα διαπραγματευτεί με την τρόικα την επόμενη δόση.


Με τα ταμειακά διαθέσιμα να επαρκούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, στο υπουργείο καταβάλλονται προσπάθειες «αναστήλωσης» των φορολογικών εσόδων, τα οποία μέρα με την ημέρα καταρρέουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις αρχές Μαΐου καταγράφουν πτώση της τάξης του 25% - 30% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011. Πλέον οι ελπίδες του οικονομικού επιτελείου στηρίζονται στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που γίνονται συνήθως οι πληρωμές φόρων.
Η ηγεσία του υπουργείου βλέποντας τα δημόσια ταμεία να αδειάζουν και τα έσοδα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση, σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα κεφάλαια που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του κράτους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα. Στο ΤΧΣ υπάρχουν αυτή τη στιγμή περί τα 3 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν προγραμματισμένο να διατεθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, για αυτό το σκοπό έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός. Έτσι, τα 3 δισ. ευρώ που έχει το ΤΧΣ θα μπορούσαν να διατεθούν στο Δημόσιο για να καλύψει τις υποχρεώσεις του.
Την ταμειακή στενότητα του Δημοσίου επιτείνει η υστέρηση των εσόδων. «Η εικόνα είναι δραματική», δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Η» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα αφήνει μακριά από τα ταμεία του Δημοσίου τους φορολογουμένους. «Κανένας δεν πληρώνει τις οφειλές του», συμπληρώνει προβλέποντας ότι φέτος η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των εσόδων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Συσκέψεις Οι εξελίξεις έχουν κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών και ήδη από χθες το πρωί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γ. Ζανιάς έχει απανωτές συσκέψεις με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους τόσο για την πορεία των δημοσίων εσόδων όσο και για τις δαπάνες. Σήμερα το πρωί, ο κ. Ζανιάς έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχει ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης και οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου για να αντιμετωπιστεί η κατάρρευση των εσόδων.
Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στις εισπράξεις του ΦΠΑ που καταγράφουν πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο τους έτους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι-εξπρές που διενεργούνται από το γραφείο των φοροελεγκτών, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις ,που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ. Παράλληλα ξεκίνησε η αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
Επίσης στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να παρατείνουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουνίου την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που λήγει κανονικά στις 15 Ιουνίου, ενώ νέα παράταση αναμένεται να δοθεί στην προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, η οποία εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη 31 Μαΐου.
ΡευστότηταΜε τα φορολογικά έσοδα να μη συλλέγονται με το ρυθμό που είχε προϋπολογιστεί, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σειρά σχεδίων για το πώς θα επεκταθεί η ρευστότητα του κράτους, καθώς είναι πλέον δεδομένο ότι τα νέα δάνεια από το Μηχανισμό Στήριξης θα έρθουν στην καλύτερη περίπτωση προς το τέλος Ιουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ μπορεί να εξασφαλίσει τη ρευστότητα του Δημοσίου έως το τέλος του Ιουλίου. Σε κάθε περίπτωση, τα προβλήματα με τα ταμειακά διαθέσιμα θα ξεκινήσουν από τα τέλη Ιουνίου.
Η κατάσταση αυτή εξετάσθηκε και σε σύσκεψη που έγινε χθες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), στην οποία συμμετείχε τόσο ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Ζανιάς, όσο και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, κ. Ηλ. Πλασκοβίτης. Πάντως, από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι πρωταρχικός στόχος είναι να πληρώνονται οι μισθοί και οι δαπάνες. Επίσης, είναι πολύ πιθανό το Δημόσιο να προχωρήσει σε περισσότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων αλλά όπως σημείωνει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών η κίνηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερο χρέος. Ακόμη, εφόσον έρθουν και τα 50 δισ. ευρώ που αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και με την προϋπόθεση ότι μέρος τους να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί (περί τα 2-3 δισ. ευρώ), το ποσό αυτό να αξιοποιηθεί από το κράτος. Αυτό, όμως, είναι κάτι που θα συμβεί όταν θα έρθει η νέα δόση και θα ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Πάνω από 1 δισ. ευρώ η «μαύρη τρύπα»
Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι η πολιτική αβεβαιότητα αφήνει μακριά από τα ταμεία του Δημοσίου τους φορολογουμένους. «Κανένας δεν πληρώνει τις οφειλές του», συμπληρώνει, προβλέποντας ότι φέτος η «μαύρη τρύπα» στο σκέλος των εσόδων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Εισπράξεις ΦΠΑ
Πτώση 13% στο πρώτο τετράμηνο τους έτους καταγράφουν οι εισπράξεις του ΦΠΑ. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι-εξπρές που διενεργούνται από το γραφείο των φοροελεγκτών, προκειμένου να εντοπιστούν οι επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ.
Το ΕΤΑΚ του 2009
Ξεκίνησε η αποστολή των 260.000 σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 για την πληρωμή περίπου 85 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου. Αμέσως μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου θα ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων για την πληρωμή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου