7:21 μμ Στον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας βγάζουν τα σενάρια για τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου στις εκλογές 2012, καθώς η ΝΔ δεν δείχνει να αποκτά αυτοδυναμία εκτός αν διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και περάσει κατά πολύ το 30%.
Στην περίπτωση που η ΝΔ αγγίξει ποσοστά της τάξης του 27% – 28% και ανεξάρτητα από την είσοδο εννέα ή 10 κομμάτων στη Βουλή, δεν υπάρχει δυνατότητα αυτοδυναμίας.
Μπορεί δηλαδή το μπόνους των 50 εδρών να της δίνει υπερδιπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι στο ΠΑΣΟΚ – έστω και αν η διαφορά τους κινηθεί σε χαμηλό ποσοστό – αλλά θα υπολείπεται κατά πολύ των 151 με τις οποίες θα αποκτούσε οριακή πλειοψηφία, καθώς φαίνεται να συγκεντρώνει 123 έδρες.
Ενδεικτικό είναι πως η ΝΔ με ποσοστά που δεν ξεπερνούν το 30% δεν κερδίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές 2012, ούτε αν η ψαλίδα από το ΠΑΣΟΚ διαμορφωθεί στις 8 μονάδες – αν συγκεντρώσει για παράδειγμα 26% έναντι 18% του ΠΑΣΟΚ – ακόμη και στην περίπτωση όπου το ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή φτάσει παράλληλα το 9%.
Στο σενάριο αυτό – και παρά το γεγονός πως όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων τόσο αυξάνεται ο αριθμός των εδρών του πρώτου κόμματος – η ΝΔ εμφανίζεται με μόλις 114 έδρες.
Αλλά ακόμη και αν τα εκτός Βουλής κόμματα φτάσουν το 15% – κάτι που δεν εμφανίστηκε σε καμία δημοσκόπηση – η ΝΔ με ποσοστό 26% θα έχει 126 έδρες, ενώ αγγίζοντας το 30% και πάλι εμφανίζεται με 138 έδρες.
Η έλλειψη αυτοδυναμίας προκύπτει σε όλα τα πιθανά σενάρια, ανεξάρτητα τόσο από τον αριθμό των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων όσο και από το ποσοστό που συγκεντρώνουν. Δηλαδή, είτε τα υπόλοιπα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή – εκτός ΝΔ και ΠΑΣΟΚ – έχουν ποσοστό 44% είτε 54%, δεν υπάρχει περιθώριο αυτοδυναμίας.
Αντιθέτως, κυβέρνηση συνεργασίας προκύπτει ακόμη και αν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαμορφωθούν αθροιστικά στο 40%. Ετσι, με τη ΝΔ να λαμβάνει 24% και το ΠΑΣΟΚ 16% τα δύο κόμματα κατορθώνουν να έχουν 157 έδρες, κατακτώντας έστω και ισχνή πλειοψηφία. Σε ένα συνολικό ποσοστό της τάξης του 42% θα είχαν 166 έδρες, ενώ με 44% οι έδρες τους θα έφταναν τις 171.
Εκτός από το ποσοστό των κομμάτων που θα καταφέρουν να πιάσουν το 3% στις εκλογές 2012 και να έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, καθοριστικός παράγοντας για το αποτέλεσμα θα είναι πάντως και η αποχή. Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα υψηλά επίπεδα αποχής ευνοούν τα ποσοστά που θα πάρουν τα κόμματα και άρα μπορούν να μεταφραστούν και σε περισσότερες έδρες για το πρώτο κόμμα, ενισχύοντας την πιθανότητα αυτοδυναμίας του.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου