Παρά την έντονη αντίδραση των αρχηγών- οΑντώνης Σαμαράς το έκανε ήδη, το στελεχικό δυναμικό των δύο κομμάτων, προβληματίζεται έντονα με αυτό το ενδεχόμενο. Τον προβληματισμό επιτείνουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν σταθερά ότι η ΝΔ ως πρώτο κόμμα δεν κερδίζει προς το παρόν την αυτοδυναμία. Επιπροσθέτως εδραιώνεται η άποψη ότι πιθανότατα και ο επόμενος πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις, κάτι που θα κάνει με μεγαλύτερη ευκολία αν στηρίζεται από δύο κόμματα.
Τη συζήτηση, εμμέσως πλην σαφώς, πυροδότησε και ο Λουκάς Παπαδήμος, όταν δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα είναι αυτά που θα αποφασίσουν αν θα έχει ρόλο μετά τις εκλογές. Εδώ, η απάντηση είναι εύκολη για τα στελέχη των κομμάτων που σκέφτονται θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές: Ο κ. Παπαδήμος- λένε, δεν θα έχει ρόλο. Η κυβέρνηση συνεργασίας που σκέφτονται, είναι αμιγώς πολιτική. Δεν είναι κυβέρνηση τεχνοκρατών.
Η σκέψη είναι μια κυβέρνηση που θα στελεχωθεί από τα δύο κόμματα, με πρωθυπουργό αυτόν που θα είναι ο νικητής των εκλογών και τον δεύτερο σε διακριτή θέση. Το σενάριο- φημολογείται, έχει και τις ευλογίες των δανειστών μας, οι οποίοι επιθυμούν σταθερή κυβέρνηση με ευρεία πλειοψηφία.
Οι σκέψεις περί συγκυβέρνησης, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: Δεν είναι δυνατόν να γνωστοποιηθούν πριν από τις εκλογές, μιας και δεν συσπειρώνουν τις εκλογικές βάσεις των κομμάτων. Είναι δύσκολο- βλέπετε, να ζητάς από τους πολίτες να σε ψηφίσουν για να συγκυβερνήσεις…
Δυσκολότερο είναι να αποδεχθεί αυτές τις σκέψεις η ηγεσία της ΝΔ. Η Συγγρού πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει την αυτοδυναμία με εκλογικό ποσοστό που θα ξεπερνάει το 37%, θεωρώντας δεδομένο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, άσχετα με την έκβαση που θα έχει η εκλογή νέου αρχηγού.
Θέμης Δαγκλής
Newpost.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου