Τι είναι η "τεχνική Alexander"

18/2/2012, 8:55 πμ. Η τεχνική Alexanderείναι μια αποτελεσματική, απλή και πρακτική μέθοδος με την οποία βοηθούμε και προάγουμε τον εαυτό μας. Ενθαρρύνοντας δημιουργικές σκέψεις - ενσυνείδητα - στην καθημερινή μας ζωή και στις κινήσεις του σώματός μας, μπορούμε να αντιληφθούμε τι κάνουμε λάθος στη ζωή και αναπόφευκτα οδηγούμαστε σε προβλήματα που σχετίζονται με τη σωματική μας στάση, και σε μια γενικότερη ασθενική κατάσταση.

F.Μ. Alexander(Ο άνθρωπος)Στις αρχές του 1890 ένας αυστραλός ηθοποιός, ο Frederick Mathias Alexander έδινε παραστάσεις (one-man show). Ο Shakespeare ήταν η ειδικότητά του. Κάποια στιγμή άρχιζε να αντιμετωπίζει προβλήματα στο λαιμό του και στις φωνητικές του χορδές. Η ξεκούραση και η ιατρική αγωγή που ακολουθούσε είχαν αποτέλεσμα μόνο μέχρι τη στιγμή που επέστρεφε στη σκηνή, όπου η βραχνάδα επέστρεφε.

Κατάλαβε ότι έπρεπε να είναι κάτι που έκανε κατά την απαγγελία και που προκαλούσε τα προβλήματα. Αποφάσισε λοιπόν να το ανακαλύψει μόνος. Στάθηκε μπροστά από ένα σετ από καθρέφτες και παρατηρούσε τον εαυτό του τόσο σε στάσεις απαγγελίας όσο και σε στάση κανονικής ομιλίας. Παρατήρησε ότι σήκωνε τον ώμο του, έσκυβε τη μέση του και άλλαζε τον άξονα του κεφαλιού του, ανυψώνοντας το πηγούνι του και περιστρέφοντας το κεφάλι του πίσω-μπρος. Με αυτό τον τρόπο αναπόφευκτα επιβάρυνε το λάρυγγά του και όλο του το αναπνευστικό σύστημα. Ο F.M.Alexander τελειοποίησε τις μεθόδους του παρατηρώντας τον εαυτό του μπροστά από καθρέφτες για πολλά χρόνια.

Η ανακάλυψη του AlexanderO Alexander πίστευε ότι αν σταματήσεις να κάνεις τις λανθασμένες κινήσεις, η σωστή στάση θα έρθει από μόνη της. Μάλιστα χρησιμοποιούσε την εξής έκφραση: «Δώστε στη φύση την ευκαιρία της». Συχνά παρατηρώ τα πρόσωπα των ανθρώπων που χαμογελούν στις συνεδρίες μου (ομαδικές ή ατομικές) όταν αναφέρω ότι είναι η μοναδική τεχνική που μας διδάσκει όχι τι να κάνουμε, αλλά τι να ΜΗΝ κάνουμε.

Η ανακάλυψη του Alexander ήταν ότι υπάρχει στον άνθρωπο, όπως και σε κάθε άλλο σπονδυλωτό οργανισμό, ένας βασικός έλεγχος που ρυθμίζει τη σωστή χρήση όλου του οργανισμού. Όταν το κεφάλι βρίσκεται σε μια σωστή-αρμονική σχέση με τον κορμό, τότε ολόκληρος ο ψυχο-σωματικός οργανισμός λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν όμως αυτή η σχέση για οποιοδήποτε ρόλο διαταράσσεται ο οργανισμός δε λειτουργεί σωστά (πάλι σε ψυχοσωματικό επίπεδο).
Πώς διδάσκεται
Μπορείτε να διδαχτείτε την τεχνική Alexander με ιδιαίτερα μαθήματα από εξειδικευμένο δάσκαλο. Με αυτό τον τρόπο μπορούν τα μαθήματα να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά.
Ο αριθμός των μαθημάτων θα εξαρτηθεί από τις προσωπικές σας ανάγκες και του συγκεκριμένους στόχους σας. Η μάθηση της τεχνικής αφορά την αλλαγή των συνηθειών μας στο τρόπο που καθόμαστε, επομένως η πρόοδος εξαρτάται από τη προσωπική σας συμμετοχή. Μια σειρά 20-30 μαθημάτων μπορούν να θέσουν καλές βάσεις για την προσωπική ανακάλυψη των σωστών στάσεων για τους περισσότερους ανθρώπους.
Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
Ο δάσκαλος θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τη χαμένη σας ισορροπία και άνεση-απελευθέρωση της έντασης. Θα ξεκινήσετε δουλεύοντας με απλές κινήσεις και στάσεις - όπως η καθιστή - το περπάτημα ή το λύγισμα -πράγματα που είναι βασικά σε όλες μας τις δραστηριότητες. Μέσω της εμπειρίας και της παρατήρησης μαθαίνετε να συντονίζεστε, μαθαίνετε τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείτε ένταση και φυσικά τον τρόπο απαλλαγής από αυτή.

Αυτή η συνειδητοποίηση σας βοηθάει να αλλάξετε τις συνήθειες χρόνων και να λειτουργείτε περισσότερο αποτελεσματικά. Με τον καιρό και μετά από εξάσκηση θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις καινούργιες σας γνώσεις σε πιο πολύπλοκες και απαιτητικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Μπορείτε να φέρετε την αυτοκυριαρχία στη ζωή σας σε οτιδήποτε κάνετε.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου