Ιδρύεται το Κόμμα Πειρατών και στην Ελλάδα

4/1/2012, 8:49 πμ. Φθάνει και στη χώρα μας η μόδα του κόμματος των Πειρατών που ξεκίνησε από τη Σουηδία και βρίσκει κοινό σε νέους ανθρώπους που ασχολούνται με την τεχνολογία και είναι συνήθως απολιτίκ, με βάση τη καθεστηκυία άποψη για τους πλοιτικοποιημένους.

Με τη φιλοδοξία να καταστεί «το νέο λειτουργικό σύστημα της κοινωνίας μας» καταρτίζεται το πρόγραμμα και αποτυπώνονται στο χαρτί οι αρχές της λειτουργίας ενός νέου κόμματος στην Ελλάδα. Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επισήμως κόμμα πριν το τέλος του Ιανουαρίου 2012.

Στο δικτυακό τόπο στη διεύθυνση pirateparty.gr, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας συστήνεται παρουσιάζοντας αξιοπρόσεκτους αριθμούς για την πορεία των Κομμάτων Πειρατών σε όλο τον κόσμο:

- έχουν ιδρυθεί ήδη 56 κόμματα πειρατών, 21 είναι επίσημα αναγνωρισμένα.

- έχουν εκλεγεί 2 ευρωβουλευτές, 15 βουλευτές και 194 δημοτικοί σύμβουλοι στην Ευρώπη

Οι αρχές και οι ιδέες τους βασίζονται σε εκείνες του Σουηδικού, σύμφωνα με τις οποίες τα κόμματα των πειρατών επιδιώκουν:

- Προστασία της ιδιωτικότητας και των ατομικών δικαιωμάτων από επεμβάσεις κρατών και εταιρειών.

- Μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, με μείωση του χρόνου προστασίας και ελεύθερη χρήση ψηφιακών αντιγράφων για ιδιωτική, μη-εμπορική χρήση.

- Αλλαγές στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις Πατέντες, που οδηγούν σε πανάκριβα φάρμακα, ανθρώπινες απώλειες κι άδικη εκμετάλλευση.

Παράλληλα, γράφεται στο pirateparty.gr, τα Πειρατικά Κόμματα κάθε χώρας εστιάζουν σε επιμέρους προβλήματα των χωρών τους, με βασικές αξίες όπως:

Η ψηφιακή, συμμετοχική, Άμεση Δημοκρατία.
Η Διαφάνεια της Δημόσιας Διοίκησης.
Η ενίσχυση του Διαχωρισμού των Εξουσιών.
Ο Σεβασμός της Ιδιωτικής Ζωής.
Η διάλυση των Ιδιωτικών Μονοπωλίων.
Η χρήση Ανοικτών Προτύπων και Ελεύθερου Λογισμικού.
Η ελεύθερη Πρόσβαση στην Γνώση και τον Πολιτισμό.
Η Προστασία Πληροφοριοδοτών, Δημοσιογράφων και bloggers, όταν δημοσιοποιούν παρανομίες.
Η Ανθρώπινη Ελευθερία.
Η Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.
Ο Πληροφοριακός Αυτοκαθορισμός.
Η συμμετοχή στην Ψηφιακή Ζωή και ο Ψηφιακός Αλφαβητισμός.
Το δικαίωμα Ασφαλούς Ύπαρξης.
Οι δωρεάν και Δημοκρατικά Ελεγχόμενες Τεχνικές Υποδομές.

Τέλος, η ιδρυτική ομάδα, η οποία επιλέγει να μην αποκαλύψει τα ονόματα των μελών της, επισημαίνει ότι «το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας δεν τοποθετείται πάνω στον ξεπερασμένο άξονα αριστερά-κέντρο-δεξιά» και καταλήγει «Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας γεννήθηκε στον 21o αιώνα, για να αποτελέσει το ΝΕΟ Λειτουργικό Σύστημα της Κοινωνίας μας, εξασφαλίζοντας σε κάθε πρόσωπο τη δυνατότητα να εκφράζεται ελεύθερα, να συμμετέχει ψηφιακά, να ζει με αξιοπρέπεια και να αποφασίζει για το κοινό μας μέλλον.»

Πηγή: in.gr
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου