Κλείστε τον θερμοσίφωνα από το... λάπτοπ σας!

4/1/2012, 5:14 μμ. Η εποχή που ο ηλεκτρικός πίνακας ενός σπιτιού θα μπορεί να αντικατασταθεί από ένα απλό πρόγραμμα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, με κερδισμένο το περιβάλλον αλλά και τον ετήσιο προϋπολογισμό ενός νοικοκυριού για ηλεκτρικό ρεύμα, φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόμαστε σήμερα.
Μάλιστα, το πρόγραμμα -το οποίο, όπως προβλέπεται, θα λάβει την τελική του μορφή μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ρυθμίζοντας τη λειτουργία όλων των ηλεκτρικών συσκευών μιας κατοικίας- ενδεχομένως να έχει ελληνική σφραγίδα. Επιστήμονες του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή ένα καινοτόμο σύστημα που ελέγχει τα κλιματιστικά αλλά και τους εκτυπωτές του κτιρίου, όπου στεγάζεται το ξενόγλωσσο κρατικό ίδρυμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Θεσσαλονίκη.
Σε κάθε συσκευή έχει τοποθετηθεί ένας ειδικός αισθητήρας, ο οποίος μεταβιβάζει τις πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας και την εκπομπή ρύπων σε έναν κεντρικό υπολογιστή. Από τον ίδιο υπολογιστή, οι Ελληνες ερευνητές μπορούν να ρυθμίσουν τη λειτουργία των συσκευών, ανάλογα με την πιο οικονομική και φιλική για το περιβάλλον επιλογή που θα τους υποδείξει το λογισμικό, το οποίο έχουν αναπτύξει.
Περιβαλλοντικά οφέλη
Η φιλοσοφία του συστήματος είναι απλή, η εφαρμογή του, όμως, αποδεικνύεται ήδη εξαιρετικά σημαντική τόσο για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κτιρίου όσο και για την ποιότητα της ζωής όσων σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτό. «Προετοιμάζοντας το έξυπνο δίκτυο, κληθήκαμε να απαντήσουμε σε ένα πολύ απλό ερώτημα που αφορά τη λειτουργία των ηλεκτρικών συσκευών.
Γιατί θα πρέπει τα κλιματιστικά να λειτουργούν όταν η θερμοκρασία του εσωτερικού χώρου είναι η επιθυμητή; Με τον έλεγχο του τρόπου λειτουργίας τους διαπιστώσαμε πως, αν κλείσουμε ταυτόχρονα και για λίγα μόνο λεπτά και τα 20 κλιματιστικά του κτιρίου, η εσωτερική θερμοκρασία δεν θα μεταβληθεί στο παραμικρό. Η διαφορά που θα υπάρξει στα επίπεδα κατανάλωσης του ρεύματος, όμως, θα είναι τεράστια», αναφέρει ο Γιώργος Κουτίτας, καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και ακαδημαϊκός βοηθός του προγράμματος του «έξυπνου δικτύου».
Το σύστημα τέθηκε σε εφαρμογή μόλις τον προηγούμενο μήνα, η ερευνητική του προετοιμασία, όμως, έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Οπως έχουν υπολογίσει οι ερευνητές, το Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί να μειώσει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Στο ίδιο ποσοστό θα ανέλθει και ο περιορισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την ενεργειακή κατανάλωση του κτιρίου.
Μπορεί το ποσοστό εξοικονόμησης να φαίνεται μικρό, στην πραγματικότητα, όμως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο εκτιμώμενός περιορισμός στην ενεργειακή κατανάλωση προκύπτει μόνο από δύο κατηγορίες ηλεκτρονικών συσκευών. Στην πράξη, βέβαια, ο εξορθολογισμός της χρήσης μόνο των κλιματιστικών και των εκτυπωτών μπορεί να αποφέρει πολύ μεγαλύτερες περικοπές στη σπατάλη ενέργειας και στην εκπομπή ατμοσφαιρικών ρύπων.
Οπως επισημαίνει ο Γ. Κουτίτας, το τελικό ποσοστό του ενεργειακού οφέλους από την εφαρμογή του συστήματος θα κριθεί τον επόμενο χρόνο, όταν οι επιστήμονες θα έχουν στα χέρια τους τα δεδομένα από τη λειτουργία του προγράμματος με πραγματικούς όρους.
Αισθητήρες
Αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι τα τεράστια περιθώρια εφαρμογής που έχει το σύστημα. Οι ειδικοί αισθητήρες του ελληνικού πανεπιστημίου μπορούν να εγκατασταθούν στον οποιονδήποτε -μικρό ή μεγάλο- δέκτη ηλεκτρικού ρεύματος: από ένα ψυγείο και μία ηλεκτρική κουζίνα, μέχρι τον ηλεκτρικό λαμπτήρα ενός φωτιστικού!
«Οι αισθητήρες που αναπτύξαμε μπορούν να μετρήσουν συγκεκριμένες περιβαλλοντικές παραμέτρους, όπως η υγρασία, η θερμοκρασία και η φωτεινότητα ενός χώρου, αλλά και να δείξουν άμεσα τα επίπεδα διοξείδιου του άνθρακα που παράγονται από την ενεργειακή κατανάλωση μιας συσκευής», επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη του υπάρχοντος «έξυπνου δικτύου» μπορεί να οδηγήσει σε μικρές ρυθμίσεις με μεγάλο ενεργειακό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο, που θα ελέγχονται από έναν απλό ηλεκτρονικό υπολογιστή. «Αν αναπτύξουμε ένα ευρύ δίκτυο αισθητήρων σε ένα κτίριο, θα έχουμε τη δυνατότητα, μέσω του υπολογιστή, να σβήσουμε μερικούς ηλεκτρικούς λαμπτήρες όταν το φως σε ένα δωμάτιο είναι αρκετό, να προγραμματίσουμε τη λειτουργία του πλυντηρίου τις ώρες που η ενεργειακή κατανάλωση είναι πιο οικονομική, ακόμα και να κλείσουμε τον φούρνο που έχουμε ξεχάσει αναμμένο»...
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου