Στη δίωξη που άσκησε χτες η Εισαγγελία Πρωτοδικών -μετά από παραγγελία του Οικονομικού Εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη- κατά του Γιάννη Καπελέρη και της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, η κατηγορία είναι απιστία και αφορά την μη είσραξη προστίμων για λαθρεμπορία καυσίμων και παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης από περίπου 3.500 βενζινάδικα, όπως είχε καταγγείλει ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδης Σπινέλλης μερικούς μήνες πριν.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, από τα δημοσιεύματα του Τύπου τότε, τα πρόστιμα είχαν επιβληθεί στις επιχειρήσεις, αλλά δεν εισπράχθησαν ποτέ μετά από «εξαιρετικά επείγουσα» εγκύκλιο του Γιάννη Καπελέρη, τον περασμένο Αύγουστο (26/08), στην οποία ζητούσε «την μη έκδοση αποφάσεων επιβολής προστίμων καθώς και τη μη κοινοποίηση προστίμων, ακόμα και αν έχουν συνταχθεί οι εκθέσεις ελέγχου», επικαλούμενος «επικείμενη νομοθετική ρύθμισή» όπως είχε καταγγείλει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Διώκεται για κακούργημα - Ποινές ως και ισόβια
Η κατηγορία που αντιμετωπίζει ο κ. Καπελέρης, που είχε διατελέσει και επικεφαλής του ΣΔΟΕ, είναι κακουργηματικού χαρακτήρα και, όπως αναφέρει ο κ. Πεπόνης στην παραγγελία του, επιβαρύνεται λόγω της μεγάλης αξίας της πράξης κατά του ελληνικού δημοσίου σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί καταχραστών 1608/50, ο οποίος προβλέπει ποινές ακόμή και ισόβια, αλλά και προφυλάκιση.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του αναπληρωτή Οικονομικού Εισαγγελέα, Σπύρου Μουζακίτη, ο οποίος έκανε την έρευνα μετά τις καταγγελίες Σπινέλλη, ότι το ύψος της ζημίας για το ελληνικό δημόσιο είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς ανέρχεται τουλάχιστον στα 15 εκατομμύρια ευρώ.
Την ανάκριση από εδώ και πέρα θα αναλάβει τακτικός ανακριτής, ο οποίος καλείται να διερευνήσει και την ύπαρξη ηθικών αυτουργών. Αν στην πορεία της έρευνας του βρει ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων, τότε θα διαβιβάσει την δικογραφία στη Βουλή. Μάλιστα, λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας έχουν την δυνατότητα να διατάξουν αν κρίνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την τέλεση της πράξης.
Το χρονικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι η προκαταρκτική έρευνα ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου από τον κ. Μουζακίτη ύστερα από δημοσιεύματα, με αφορμή την παραίτηση του Διομήδη Σπινέλλη από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ο κ. Σπινέλλης είχε υποστηρίξει τότε, καταθέτοντας στοιχεία στον Οικονομικό Εισαγγελέα, ότι υπάρχει «παραμηχανισμός» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών που ουσιαστικά «κουκούλωνε» την είσπραξη προστίμων, τα οποία είχαν επιβληθεί μέσω του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ για λαθρεμπόριο καυσίμων.
Στη συνέχεια, ο κ. Μουζακίτης κάλεσε τον κ. Καπελέρη να καταθέσει ως ύποπτος. Εκεί ο πρώην ισχυρός άνδρας του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε οποιαδήποτε ποινική του ευθύνη επικαλούμενος προβληματική διαδικασία του συστήματος ΗΦΑΙΣΤΟΣ. Ειδικότερα, ο κ. Καπελέρης είχε πει ότι τα επίμαχα πρόστιμα ήταν εκπρόθεσμες εγγραφές, που αφορούσαν χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έκλειναν αν προχωρούσε η διαδικασία. Υποστήριξε δε ότι το πρόβλημα ήταν γνωστό στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ότι αναμενόταν νομοθετική ρύθμιση για την επίλυση του ζητήματος.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Καπελέρης υπέβαλε χτες την παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Υποθέσεων μετά από απαίτηση του προϊσταμένου του υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου προκειμένου να διευκολύνει την πορεία της ανάκρισης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου