Το φαινόμενο θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα (1.30 ώρα Ελλάδος) ωστόσο δεν θα είναι αντιληπτό από την χώρα μας καθώς ο φυσικός μας δορυφόρος θα βρίσκεται κάτω από τον ορίζοντά μας. Εντούτοις να και θα έχουμε χάσει την ολική φάση του φαινομένου θα μπορέσουμε να δούμε εύκολα με την ανατολή της, την Σελήνη καλυμμένη με ένα πέπλο από τη γήινη σκιά να χρωματίζεται με αυτό το χαρακτηριστικό κεραμιδί χρώμα.
Το όλο φαινόμενο θα διαρκέσει έως τις 7 και μισή το απόγευμα και αν το επιτρέψει ο καιρός θα είναι ορατό από όλη τη χώρα.Και μπορεί η Σεληνιακή έκλειψη να μην είναι τόσο εντυπωσιακή όσο η Ηλιακή, ωστόσο η ολική έκλειψη Σελήνης είναι και αυτή ένα από τα υπέροχα φαινόμενα που μας χαρίζει ο ουρανός.
Κι αυτό γιατί στη διάρκεια που η Σελήνη βρίσκεται πλήρως στη σκιά της Γης η αντανάκλαση του Ηλιακού φωτός πάνω στον πλανήτη μας φτάνει στη Σελήνη και τη «χρωματίζει» με μια παράξενη κεραμιδί απόχρωση που κάνει τον δορυφόρο μας να μοιάζει σαν «ματωμένος».
«Στη διάρκεια μιας έκλειψης, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο όταν έχουμε πανσέληνος, έχουμε τρεις συνολικά πρωταγωνιστές: τον Ήλιο, τη Σελήνη και τη Γη» εξηγεί ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενίδειου Ιδρύματος και προσθέτει ότι «για να συμβεί όμως μια έκλειψη θα πρέπει τα τρία αυτά σώματα να είναι σε ευθεία γραμμή, γι αυτό και παρόλο που η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη μια σχεδόν φορά κάθε μήνα, δεν έχουμε εκλείψεις κάθε μήνα».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου