12/12/2011, 8:47 μμ. Το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η σεξουαλική απελευθέρωση, αλλά και η μετάθεση της επιθυμίας του ζευγαριού να τεκνοποιήσει, μετά τα 30 χρόνια τους, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της υπογονιμότητας στην Ελλάδα.
Στη χώρα μας προβλήματα υπογονιμότητας αντιμετωπίζουν περίπου 250.000 ζευγάρια. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπολογίζεται ότι 1 στα 7 ζευγάρια δεν μπορεί να πετύχει σύλληψη, με απλές επαφές. Το ποσοστό αυτό φαίνεται να είναι ίδιο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας. Στόχος της Ιατρικής είναι η υπογονιμότητα να μην οδηγεί το ζευγάρι απευθείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά, αρχικά, στη διάγνωση των αιτιών του προβλήματος και, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, σε σύλληψη με φυσιολογικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση. Στόχος της Ιατρικής είναι η υπογονιμότητα να μην οδηγεί το ζευγάρι απευθείας στην εξωσωματική γονιμοποίηση αλλά, αρχικά, στη διάγνωση των αιτιών του προβλήματος και, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, σε σύλληψη με φυσιολογικές μεθόδους, ανάλογα με την περίπτωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα ζευγάρια ((περίπου το 84/100), που έχουν τακτικές σεξουαλικές επαφές (ως παράδειγμα, κάθε 2 – 3 μέρες), χωρίς να χρησιμοποιούν κάποιο είδος αντισύλληψης, θα πετύχουν εγκυμοσύνη μέσα σε 1 έτος. Αν οι προσπάθειες συνεχισθούν επί 2 έτη, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει, περίπου, στα 92 από τα 100 ζευγάρια. Η γονιμότητα των γυναικών ελαττώνεται σαφώς με την ηλικία. Οι 94 από τις 100 γυναίκες, άνω των 35 ετών, που έχουν τακτικές επαφές, χωρίς αντισύλληψη, θα μείνουν έγκυες μέσα σε 3 έτη. Ωστόσο, μόνον οι 77 από τις 100 γυναίκες, άνω των 38 ετών, θα πετύχουν εγκυμοσύνη. Την ίδια στιγμή, η επίδραση της ηλικίας του άνδρα στη γονιμότητα είναι λιγότερο ξεκάθαρη.
Το πρόβλημα της υπογονιμότητας θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στην επιστημονική διημερίδα με τίτλο : «Πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και διέγερση των ωοθηκών» που διοργανώνει στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, 2011, στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
enet
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου