Σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, με αναγωγή στον ετήσιο στόχο, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 1,782 δισ ευρώ, ενώ οι δαπάνες υπέρβαση 1,413 δισ ευρώ, με αποτέλεσμα η "τρύπα" να διαμορφώνεται στα 3,2 δισ ευρώ δηλαδή σε περίπου 1,5% του ΑΕΠ.
Και για να αντιληφθεί κανείς τι καλείται να πράξει το οικονομικό επιτελείο έως το τέλος του μήνα για να μη δει τον Προϋπολογισμό να συνθλίβεται στις Συμπληγάδες των εκτός ελέγχου εσόδων και των δαπανών, αρκεί να δει τους στόχους. Στα καθαρά έσοδα, οι βεβαιώσεις φόρων θα πρέπει να φτάσουν στα 8,234 δισ ευρώ, όταν τον Νοέμβριο εισπράχθηκαν μόλις 3,803 δισ ευρώ κι όταν τον περσινό Δεκέμβριο- που ήταν καλός μήνας λόγω και της περαίωσης- είχαν εισπραχθεί 5,825 δισ ευρώ. Συν τοις άλλοις, το που θα φτάσει η ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο μόνο ανεπηρέαστους δεν θα αφήσει τους φόρους στη κατανάλωση. Στις πρωτογενείς δαπάνες (δαπάνες εξαιρουμένων των τόκων του Χρέους), οι πληρωμές δεν θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 5,378 δισ ευρώ και ναι μεν τον Νοέμβριο είχαν περιοριστεί στα 4,846 δισ ευρώ, ωστόσο ο Δεκέμβριος είναι "βαρύς" μήνας αν κρίνει κανείς από πέρσι όπου οι πληρωμές είχαν φτάσει στα 6,606 δισ ευρώ.
Οι αρνητικές δημοσιονομικές εξελίξεις αλλά και το πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα", από το οποίο εν πολλοίς θα κριθούν και οι στόχοι του 2012, αποτέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης Παπαδήμου- Βενιζέλου. Ειδικά όσον αφορά στο PSI, με φόντο τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναμένεται κατ' αρχήν συμφωνία εντός των ημερών, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. "Συνεχίζουμε να έχουμε συνεργασία και επικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τον Αντιπρόεδρο Ε. Βενιζέλο όπως και με άλλους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης" ανέφερε σε ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Τσαρλς Νταλλάρα όπως μετέδωσε το BusinessWeek, μετά από ρεπορτάζ ελληνικού τηλεοπτικού σταθμού, σύμφωνα με το οποίο υπήρχε δυσφορία εκ μέρους του Διεθνούς Ινστιτούτου Τραπεζών για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, αφού το διεθνές περιβάλλον χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ασταθές. Είναι ενδεικτικό ότι όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές της Ευρωζώνης, η Standard & Poors προετοιμάζεται για διπλό "χτύπημα" εντός του Ιανουαρίου. Από τη μια υποβαθμίζοντας μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, αφού θεωρεί ότι τα φτηνά τριετή δάνεια της ΕΚΤ ανακουφίζουν αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα ρευστότητας, από την άλλη με υποβάθμιση ενδεχομένως 15 μελών της Ευρωζώνης, τις οποίες έχει ήδη βάλει σε αρνητικό "προθάλαμο", λόγω των αποφάσεων της 9ης Δεκεμβρίου που θεωρείται ότι δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη κρίση Χρέους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου