4/11/2011, 10:34 μμ. Λίγες ώρες απομένουν μέχρι την κρίσιμηονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τηνπαροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.Από την ομιλία του πρωθυπουργού αρκετοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καθορίσουν τη στάση τους κατά την ψηφοφορία μεταξύ των οποίων οι Βάσω Παπανδρέου, η Λούκα Κατσέλη, ο Δημήτρης Λιντζέρης, η Σοφία Γιαννακά και η Εύα Καϊλή.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Να δώσουν «Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση» κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι «Θα προτείνω στον πρωθυπουργό μετά και την 7η δόση τον Φεβρουάριο να πάμε σε εκλογές». Προηγουμένως δήλωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση στην οποία δεν θα μετέχουν κατά μεγάλη πλειοψηφία πολιτικά πρόσωπα.
Ψήφο εμπιστοσύνης «χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς προϋποθέσεις» δίνει ο Κώστας Σκανδαλίδης και ζητά από τον πρωθυπουργό να προσδιορίσει «από τώρα το χρόνο των εκλογών». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «η εμπιστοσύνη δεν μπαίνει σε ζυγαριές» και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να δώσει «τέλος στο σημερινο αδιέξοδο, στην τραγωδία που πλήττει θεσμούς. Να δώσει τέλος στην απόγνωση των Ελλήνων».
«Μετά τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ξεκίνησε η συνειδητή προσπάθεια κατεδάφισής της από όλο το πολιτικό σύστημα με αρωγό τα ΜΜΕ», τόνισε από βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίοδο που, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα μετεξελιχθεί για να μπορέσει να υπάρχει ένα διαφορετικό σχήμα ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων για να στηρίξει μια συμφωνία. Για αυτή την πορεία η κυβέρνηση ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επίσης από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «Η ιστορική κρίση θα δικαιώσει τον Παπανδρέου, ως έναν άνθρωπο που έσωσε τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της».
Την ανάγκη συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων που θα σώσει, όπως είπε, την πατρίδα, θα βάλει πίσω της την ανασφάλεια και το φόβο και θα φέρει την ελπίδα επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης. Ο κ. Λαμπρινίδης έκανε λόγο για τις πιο κρίσιμες ώρες που περνάει η Ελλάδα, έδωσε έμφαση στην ψήφιση της δανειακής σύμβασης που θα επιτρέψει, είπε, την ανάπτυξη και την ελπίδα, ενώ επικρότησε τη δέσμευση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει την ψήφισή της.
Θετικός στον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ευθύνης εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης τονίζοντας πάντως ότι αυτή θα πρέπει να είναι « μία κυβέρνηση ευθυνών και υποχρεώσεων, κυβέρνηση δράσης που θα ανλάβει μεγάλο βάρος». Ο κύριος Κουτρουμάνης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για τουλάχιτσον έξι μήνες ακόμη».
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
«Η αποψινή ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ψήφος για εντολή σχηματισμού άμεσα κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας», δήλωσε προσερχόμενη στην Βουλή η Βάσω Παπανδρέου, δήλωση που ερμηνεύεται ως προαναγγελία ότι θα ψηφίσει "ναι" στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα.
Ο Μίμης Ανδρουλάκης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι δεν θα μετάσχει στην αποψινή ψηφοφορία. O βουλευτής Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ διευκρίνισε ότι «αν έστω στο παρά πέντε οι βασικοί πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δεν σταματήσουν τις αξιοθρήνητες μπλόφες και δεν αποσαφηνίσουν ρητά και κατηγορηματικά τις προθέσεις τους δεν πρόκειται να μετάσχω σε μια ψηφοφορία η οποία στη συνέχεια μπορεί να αποδειχθεί παρωδία».
Εκλογές ζητά και η Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Βουλής και καλεί τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια για να «παρουσιάσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα ώστε να δρομολογήσει τις εξελίξεις και να προκηρύξει άμεσα εκλογές». Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη η κυβέρνηση ακόμη κι αν λάβει ψηφό εμπιστοσύνης απόψε δεν πρόκειται να λάβει την 6η δόση, καθώς «η καταβολή της προϋποθέτει το χρέος να είναι βιώσιμο και να έχει υπογραφή δανειακή σύμβαση». Η ανεξάρτητη βουλευτής επεσήμανε ότι περιμένει να ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού για να καθορίσει τη στάση της απόψε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Δημήτρης Λιντζέρης ο οποίος τόνισε ότι «αναμένω από τον πρωθυπουργόκατά την ομιλία του απόψε στην Βουλή να αποσαφηνίσει πλήρως τις τελικές του αποφάσεις και αυτό ακριβώς θα προσδιορίσει την ψήφο μου», επισημαίνοντας παράλληλα ότι εδώ και πολλούς μήνες έχει καταθέσει την πρότασή του για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
''Ναι'' ψηφίζει και ζητά εκλογές μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης ο Χρήστος Πρωτόπαπας από το βήμα της Βουλής.
«Ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ζητά η Έλενα Παναρίτη και εξηγεί ότι πρέπει να ακούσει πρώτα την ομιλία του Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βυλής. Σύμφωνα με την κυρία Παναρίτη δεν μπορεί να συνεχίσει η κυβερνητική αστάθεια. «Μία κυβέρνηση έξι εβδομάδων δεν κραταέι νερό» και πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Παπανδρέου συμφωνήσει με τον κύριο Σαμαρά σε μία μεταβατική κυβέρνηση παίρνει μία απόφαση με ρίσκο.
O Oδυσσέας Βουδούρης, από τη πλευρά του, τόνισε: «Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση υπό τον όρο να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, αύριο κιόλας». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αν αυτή η εντολή δεν επιτευχθεί «εκ των πραγμάτων δεν μπορεί η κυβέρνηση αυτή να συνεχιστεί». Όπως είπε, είναι παράδοξο να καλούνται οι βουλευτές να στηρίξουν «μία κυβέρνηση που έχει πάψει να έχει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».
«Θα ήταν καλύτερα να είχαν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να μην φτάναμε στη γελοποίηση των θεσμών», δήλωσε βουλευτής Νάσος Αλευράς.
Η Άντζελα Γκερέκου λέει «ναι» στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης για άμεσες διεργασίες για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας, ψήφιση της δανειακής σύμβασης, εκταμίευση της 6ης δόσης και καθορισμός χρονοδιαγράμματος για εθνικές εκλογές. Ωστόσο, η κυρία Γκερέκου θεωρεί ότι σε περίπτωση αποτυχίας των προσπαθειών του κ. Παπανδρέου για συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά, τότε χρειάζεται «συνέχιση της στήριξης της κυβέρνησης από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, μέχρις ότου να γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί απολύτως η ευρωπαϊκή θέση και πορεία της χώρας και στη συνέχεια δέσμευση για σαφή ημερομηνία εθνικών εκλογών σε εύλογο διάστημα».
«Η σημερινή ψήφος είναι ψήφος εθνικής ανάγκης, εάν δεν τιμηθεί αποσύρεται», τόνισε κατά την ομιλία της η Εύα Καϊλή και επανέλαβε ότι περιμένει να ακούσει την ομιλία του πρωθυπουργού. Η κυρία Καϊλή αφού έκανε απολογισμό πεπραγμένων του πολιτικού συστήματος κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς «να δείξουν το δρόμο» και την αντιπολίτευση «να υπερβεί τον κακό της εαυτό». Νωρίτερα, η κ. Καϊλη είχε τονίσει ότι, η απόσυρση της πρόθεσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος αλλάζει τα δεδομένα βάσει των οποίων είχε λάβει τις αποφάσεις της τις προηγούμενες μέρες. «Είναι όλα ρευστά και δεν μπορώ να λάβω τώρα τις τελικές μου αποφάσεις αυτή τη στιγμή» σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως γνώμονάς της είναι το εθνικό συμφέρον.
«Περιμένω να ακούσω από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών καθαρές λύσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα εκεί που πρέπει, σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», δήλωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά. Πρόσθεσε ότι εάν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, τα πράγματα μπορεί να πάρουν άσχημη τροπή κατά την ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης έκανε λόγο για «πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Γ. Παπανδρέου, που κορυφώνεται ακριβώς την ώρα που κλιμακώνει η κυβέρνηση την επίθεσή της στην φοροδιαφυγή και σπάει το τραπεζικό απόρρητο. Πολλοί παράγοντες των μαζικών μέσων ενημέρωσης, δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι τα θαλασσοδάνεια θα είναι παρελθόν».
«Δεν μπορώ πέμπτη φάλαγγα στο Κοινοβούλιο. Δεν μου κάνει γονατιστός πρωθυπουργός. Με το χέρι στην καρδιά, δεν δέχομαι πρωθυπουργό με όρους. Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε όρθιο Έλληνα πρωθυπουργό], ανέφερε ο Σήφης Βαλυράκης.
«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κυρίως στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, γιατί αυτή την εντολή έχω πάρει από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ στην Πέλλα. Αυτό δεν σημαίνει πως δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε οποιοδήποτε κυβερνητικό μόρφωμα προκύψει μελλοντικά], είπε ο Β. Γιουματζίδης.
Αναφορικά με την κοινοβουλευτική διαδικασία, η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα.
Αναμένεται να τοποθετηθούν οι αρχηγοί των κομμάτων με σειρά αντιστρόφως ανάλογη προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη, ενώ με την καθοριστική για τις περαιτέρω εξελίξεις ομιλία του Πρωθυπουργού θα κορυφωθεί η διαδικασία και θα διενεργηθεί η ψηφοφορία.
Επίσης αναμένεται να μιλήσουν: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και οι υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης, Άννα Διαμαντοπούλου και Χάρης Καστανίδης.
Υπενθυμίζεται ότι στη συζήτηση δεν μετέχουν οι βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι απεχώρησαν χθες, μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, αλλά θα επιστρέψουν για να μετάσχουν στην ψηφοφορία.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να συγκεντρώσει τα «ναι» από τους μισούς συν έναν παρόντες βουλευτές, και πάντως όχι λιγότερες από 120 ψήφους.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου