Τα αίτια της βίαιης συμπεριφοράς ενός παιδιού μπορεί να είναι:
1.Το Περιβάλλον στο σπίτι
Η οικογενειακή βία τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνη για τις επιθετικές συμπεριφορές των παιδιών. Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εμφανιστεί υπό μορφή βιαίας έκρηξης.
2. Η Κατάθλιψη
Ένα συναισθηματικό παιδί που θεωρεί ότι αισθάνεται εγκλωβισμένο, μπορεί να εκδηλώσει την κατάθλιψη του με βίαιη συμπεριφορά. Στην περίπτωση αυτή υπάρχουν σημάδια που οι γονείς μπορούν να τα εντοπίσουν.
3. Τα Όπλα στην κατοχή της οικογένειας
Ένα όπλο στο οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να κάνει το παιδί πιο δεκτικό στη βία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και το ίδιο το όπλο επιθετικά. Εδώ το παιδί δρα τις περισσότερες φορές μιμητικά.
4. Το στρες και το άγχος
Όταν το παιδί πιέζεται ψυχολογικά από το σχολείο και το σπίτι και δε γνωρίζει κάποια άλλη μέθοδο να λύσει τα προβλήματα του, συνήθως εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά. Στις περιπτώσεις αυτές προϋπάρχει περίοδος αυτοαπομόνωσης του παιδιού (το παιδί προτιμά να μένει μόνο του).
5. Η μίμηση αυτών που βλέπει στην τηλεόραση
Σε εποχές ,όπου στα παιδιά προβάλλονται εύκολα από την τηλεόραση και το Ιντερνέτ (ταινίες, παιχνίδια κλπ), τα πρότυπα βίας, μπορεί αυτά να οδηγήσουν στη μίμηση ακραίων συμπεριφορών. Αυτό έχει παρατηρηθεί κυρίως στις προηγμένες χώρες ,που η πρόσβαση στην τηλεόραση και το Ιντερνέτ είναι εύκολη.
6. Η αποδοχή από τα υπόλοιπα παιδιά
Η ανάγκη που έχουν τα παιδιά για αποδοχή από τα άλλα παιδιά με τα οποία έρχονται σε επαφή (ειδικότερα όταν αυτά είναι μέλη μιας συμμορίας), τα ωθεί στη βιαιότητα για να γίνουν αποδεκτά από την ομάδα. Εδώ οι γονείς μπορούν να παρέμβουν ελέγχοντας τις παρέες των παιδιών τους.
7. Η έλλειψη επικοινωνίας με το περιβάλλον
Τα παιδιά σε κάθε φάση της ζωής τους και ανεξάρτητα από την ηλικία τους έχουν ανάγκη από την καθοδήγηση των μεγαλύτερων. Ο σωστός προσανατολισμός και η επικοινωνία με τους γονείς τους μπορούν να αποτρέψουν τη βίαιη συμπεριφορά.
Συμπερασματικά η βίαιη συμπεριφορά ενός παιδιού, είναι συνήθως αποτέλεσμα μίας κατάστασης που σίγουρα δίνει τις περισσότερες φορές πρώιμα (πιο νωρίς )συμπτώματα στους γονείς και στο περιβάλλον του σχολείου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου