Νωρίτερα κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «Δεν είμαι κολλημένος σε καρεκλες. Θα κάνω ότι μπορώ για να προκύψει κυβέρνσηση εύρυτατης συνεργασίας», ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και πρόθυμος ακόμη και να αποχωρήσει.
«Βλέπω ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση και δεν καταλαβαίνω γιατί να μην υπάρξει και στην πράξη. Η έλλειψη συναίνεσης ανησυχεί τους εταίρους», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου. «Είναι ώρα μεγάλης ευθύνης», τόνισε ο κ. Παπούλιας προσθετοντας ότι υπάρχει «ένας δρόμος, ο δρόμος της συναίνεσης». Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις «για το καλό της πατρίδας και του λαού μας».
Η συνάντηση, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Παπανδρέου, έγινε για να τον ενημερώσει για την απόφαση του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης ευρύτερης στήριξης.
Ψήφο εμπιστοσύνης παρέσχε η Βουλή με 153 θετικές ψήφους βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στις οποίες περιλαμβάνεται και η ψήφος της κας Λούκας Κατσέλη η οποία επανεντάχθη στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος. 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν ψήφο εμπιστοσύνης. Απούσες από την ψηφοφορία ήταν ανεξάρτητες βουλευτίνες Έλσα Παπαδημητρίου και Μιλένα Αποστολάκη. Στην Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επανεντάχτηκε η Λούκα Κατσέλη κατόπιν σχετικής απόφασης του Γιώργου Παπανδρέου. Της επανένταξης αυτής, προηγήθηκε η από πλευράς της κας Κατσέλη, παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε χαρακτηρίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ως εντολή για τη διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας και την συγκρότηση μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα διασφαλίσει την ομαλή πορεία της χώρας, μέχρι τις εκλογές.
Ο κ. Παπανδρέου δεν έθεσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις εκλογές, είπε όμως ότι η κυβέρνηση αυτή έργο θα έχει να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να κυρωθεί η συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου και να δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
To χρόνο για τις κάλπες αποσαφήνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες θα έχει ζωή ως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η χώρα πρέπει τη Δευτέρα να μπορεί να εκπροσωπηθεί έγκυρα και αξιόπιστα στο Eurogroup».
Άμεση ήταν η απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος δήλωσε «Οι μάσκες έπεσαν. Ο πρωθυπουργός απέρριψε όλες τις προτάσεις μας. Η ευθύνη που επωμίζεται είναι τεράστια. Η μόνη λύση τώρα είναι οι εκλογές». Συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διευκρίνισαν οτι θα ψηφίσει τη δανειακη συμβαση μόνο αν έρθει ξεχωριστά από τα μέτρα καθώς και αν δεν ζητηθεί η πλειοψηφία των 180 ψήφων που συνιστά εκχώριση εθνικής κυριαρχίας.
«Δεν θα περάσουν οι εκβιασμοί» είπε η Αλέκα Παπαρήγα. «Αν κατάλαβα καλά, που το κατάλαβα πολύ καλά, έχετε ανάγκη από μια κυβέρνηση συνεργασίας γιατί πρόκειται να πάρετε τα αγριότερα μέτρα, χειρότερα και από αυτά που έχουν παρθεί μέχρι τώρα, και θέλετε μια κυβέρνηση με πολλά κόμματα γιατί πιστεύετε ότι έτσι θα τσακίσετε το κίνημα» πρόσθεσε η γγ του ΚΚΕ.
Έμφαση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα προταθεί έδωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ως προϋπόθεση να συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του αργά το βράδυ, ο κ. Καρατζαφέρης θεωρεί πως χρειάζεται ένα πολιτικό πρόσωπο που θα καλύπτει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα της Βουλής. Επέμεινε στην συμμετοχή πολιτικών προσώπων λέγοντας ότι πρέπει «να βάλουμε τους πρωταγωνιστές όχι τα τσικό, για να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας στην Ευρώπη». Όπως είπε «πρέπει να ακούσουμε τις προθέσεις του πρωθυπουργού, και να μην κλείσουμε την πόρτα στην προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν ακούσω δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις» τόνισε, αναφερόμενος στο εάν θα συμμετέχει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ή όχι.
Είπε επίσης ότι θα προτείνει ο ίδιος πρόσωπο για την θέση του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «που νομίζω ότι μπορεί να στεγάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βουλής. Μιλάμε για οικουμενική κυβέρνηση, εάν το πρόσωπο με καλύπτει τότε θα συζητήσω» ανέφερε.
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε στη δική του τοποθέτηση ότι «η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα έχει στόχο να συνεχίσει τις ίδιες ανάλγητες πολιτικές που ορίζουν οι δανειστές». «Όπως και να πείτε τη νέα κυβέρνηση, αυτή θα στερείται λαϊκής νομιμοποίησης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη κύκλοι του κόμματός της, έλεγαν ότι «μια κυβέρνηση στην οποία δεν συμμετέχει η ΝΔ δεν είναι κυβέρνηση μείζονος εθνικής ανάγκης όπως την εννοούμε εμείς». Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι η κ. Μπακογιάννη θα πάρει μέρος στις διαδικασίες θα ακούσει και στη συνέχεια θα καταλήξει.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου