25/10/2011, 10:29 μμ. Τι κι αν ο αγροτικός τομέας ολοένα και συρρικνώνεται; Μία από τις κατεξοχήν αγροτικές περιοχές της Ελλάδας, όπως είναι η Λάρισα, έχει καταφέρει να προκαλέσει συζητήσεις που φτάνουν μέχρι τη... Γερμανία, εξαιτίας του αριθμού-ρεκόρ (αναλογικά με τον πληθυσμό της) των υπερπολυτελών Porsche Cayenne, που κατέχουν πολλοί εκ των κατοίκων της!
Τη "αποκάλυψη" έκανε ο πρώην επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου,Ηρακλής Πολεμαρχάκις, στο περιοδικό του βρετανικού πανεπιστημίου Warwick, όπου και διδάσκει, τμήμα του οποίου δημοσιεύεται και στην εφημερίδα "Αthens News".
Στο άρθρο, το οποίο αποτυπώνει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη χώρα μας, ο καθηγητής αναφέρει ότι η πρωτεύουσα των πολυτελών τζιπ, δεν είναι, ούτε το Λονδίνο, ούτε η Νέα Υόρκη, αλλά η Λάρισα, μια πόλη, μόλις, 250.000 κατοίκων. Ο κ. Πολεμαρχάκις επισημαίνει ότι το γεγονός αυτό "έχει μετατραπεί σε θέμα συζήτησης στην Στουτγκάρδη, 'έδρα' της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας".
Ο πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού χαρακτηρίζει "περίεργο" το σχετικό ρεκόρ για μια αγροτική περιοχή, πόσω μάλλον εάν κανείς αναλογιστεί ότι ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά ανθηρός μπορεί να χαρακτηρισθεί, ενώ τα κονδύλια και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνιστούν περίπου το μισό του εθνικού αγροτικού εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, η αγροτική παραγωγή αποτελεί μόλις το 3,2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (στοιχεία 2009) από 6,65% που ήταν το 2000.
Παράλληλα, σημειώνει ότι "πριν από λίγο καιρό, ο αριθμός των Cayenne που κυκλοφορούσαν στην Ελλάδα, ήταν μεγάλύτερος από τον αριθμό των Ελλήνων που δήλωναν εισόδημα άνω των 50.000 ευρώ και πλήρωναν τους αντίστοιχους φόρους", επισημαίνοντας ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο κόστος αγοράς του πολυτελούς οχήματος!
"Η σουρεαλιστική περίπτωση της Λάρισας αποτελεί βεβαίως και μία αναλογία της δύσκολης θέσης στην οποία έχει περιέλθει η ίδια η Ελλάδα", αναφέρει ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι η ΄χωρα μας, "βρίσκεται σε οικτρή θέση εξαιτίας του εύκολου χρήματος, κληροδότημα των τεράστιων πιστώσεων που προσέφερε σε δημόσιο και ιδιώτες η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη και εξαιτίας ενός συνδυασμού άλλων παραγόντων, μεταξύ των οποίων η διαφθορά, η ξοφλημένη πολιτική κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν μπόρεσε να παράσχει στους πολίτες τις απαιτούμενες δεξιότητες".
Τέλος, ο πρώην συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου παρομοίασε την οικονομική κρίση με την ιατρική, σημειώνοντας ότι αναζητώνται γρήγορες λύσεις-θεραπείες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο.
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου