Μετά τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο διεθνής Τύπος φέρνει στο προσκήνιο και σενάρια για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν.
Σε δημοσίευμά τους, οι Financial Times αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Παρασκευή ένα μηχανισμό αποβολής χωρών από την ζώνη της Σένγκεν, προκειμένου να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, να κρατήσει εκτός των συνόρων της τους μετανάστες.
Οι FT χαρακτηρίζουν την Ελλάδα ως τον "αδύναμο κρίκο" στο κοινό σύστημα ελέγχου των ευρωπαϊκών συνόρων. Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν θα προτείνει μια διάταξη, που εντός των κόλπων της Ε.Ε. αποκαλείται "ρήτρα Ελλάδα", η οποία θα επιτρέπει την προσωρινή έξοδο μιας χώρας από τη ζώνη ελεύθερης διακίνησης και επιβάλει τους συνοριακούς ελέγχους ανάμεσα σε αυτήν και τις υπόλοιπες χώρες του Σένγκεν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα από τους 104.000 μετανάστες που πέρασαν παράνομα στην Ευρώπη, οι 88.000 έφτασαν μέσω των ελληνικών συνόρων, ενώ εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει την κύρια πύλη εισόδου τους στην Ε.Ε. και για το 2011.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η πρόταση της Κομισιόν θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα και θα θεωρείται ως η ύστατη λύση, σε περίπτωση που μια χώρα δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ορισμένοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο.
Παράλληλα, οι FT τονίζουν ότι παρά τη συνδρομή της FRONTEX και την οικονομική συνδρομή των Βρυξελλών η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να διαφυλάξει τα σύνορά της και ότι έχει χάσει τη συμπάθεια των εταίρων της και για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τους μετανάστες. Όπως επισημαίνεται οι ελληνικές αρχές δίνουν άσυλο μόνο στο 1% των μεταναστών, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 70% στη Σουηδία.
Βάσει της συνθήκης Σένγκεν οι υπήκοοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα να εισέλθουν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να προβούν σε οποιοδήποτε περαιτέρω έλεγχο, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα διαβατήριο ή ταυτότητα κάποιου κράτους μέλους της ΕΕ.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 μέλη της Συμφωνίας από τα οποία τα περισσότερα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέλη είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ιταλία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Νορβηγία η Ισλανδία, η Εσθονία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Σλοβενία. Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2008 το Λιχτενστάιν υπέγραψε την ένταξή του στη ζώνη ελεύθερης διακίνησης των 24 χωρών της ΕΕ. Η Ελλάδα μπήκε στη ζώνη Σένγκεν τον Μάρτιο του 2000.
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια
Με μία μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για δημοσιεύματα που δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια απαντά στο δημοσίευμα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το υπουργείο τονίζει ότι πραγματοποιεί ελέγχους στα ελληνικά σύνορα κι επιμένει στην κατασκευή του "τείχους" στον Έβρο. Ωστόσο, δεν κάνει καμία αναφορά στις διαδικασίες παροχής ασύλου, για τις οποίες κι επικρίνεται.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Δημοσιεύματα αυτή της μορφής δημιουργούν σύγχυση και διαστρεβλώνουν την αλήθεια, δεδομένου ότι η χώρα μας τον τελευταίο χρόνο κάνει ένα τιτάνιο έργο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Frontex για τη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι στα λιμάνια και στα αεροδρόμια της χώρας. Εφαρμόζεται το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των συνόρων».
Επιπλέον, έχει υποβληθεί έγκαιρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται εντός των επομένων ημερών η έγκρισή του, το αναθεωρημένο πρόγραμμα με δράσεις, του 2011 για τη θωράκιση των εξωτερικών μας συνόρων.
Αμέσως μετά ξεκινάει η διαδικασία για την υλοποίηση των έργων. Ήδη, στο χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή της Ορεστιάδας, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου εγκατάστασης ενός συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης των συνόρων με χρήση θερμικών καμερών επί ιστών σε σταθερά σημεία και αξιοποίηση ειδικού λογισμικού ανίχνευσης.
Τέλος, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 9 Σεπτεμβρίου 2011, ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φράχτη στο χερσαίο τμήμα των συνόρων μας στον Έβρο , με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 4η Οκτωβρίου του 2011.
Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 12 Μαΐου 2011, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής είχε δηλώσει πως «η Ελλάδα θεωρεί ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εντός του ενιαίου χώρου Schengen, θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού γιατί αποτελεί το βασικότερο πυλώνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Και ότι «, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα τα οποία θα ενισχύουν τις προσπάθειες των Κρατών - Μελών για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα κατατείνουν στην καλύτερη αστυνόμευσή τους με σκοπό την αποτροπή της παράνομης εισόδου μεταναστών».
Επίσης , ο Υπουργός είχε υπογραμμίσει ότι «θα πρέπει να μειωθεί το βάρος που επωμίζονται τα Κράτη - Μέλη στα εξωτερικά σύνορα λόγω των αυξημένων πιέσεων των παράνομων μεταναστευτικών ροών με εφαρμογή του μέτρου της ανακατανομής παράνομων μεταναστών σε Κράτη-Μέλη, ανάλογα με πληθυσμιακά ή γεωγραφικά κριτήρια».
Βασική αρχή της χώρας μας, όπως έχει εκφρασθεί άλλωστε επανειλημμένα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρήστο Παπουτσή, είναι ότι «σε μία δυσχερή συγκυρία, όπως η παρούσα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντί να αναζητά διέξοδο με επαναφορά μηχανισμών που παραπέμπουν στο παρελθόν και στην προ-ευρωπαϊκής ένωσης εποχή, θα πρέπει να εργασθεί προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης , να ενισχύει τα κράτη-μέλη που στα εξωτερικά τους σύνορα διαχειρίζονται το τεράστιο βάρος της πίεσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών."
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου