17/09, 12:13. Σχέδιο κοινής δράσης καταρτίζουν οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αθήνας, προκειμένου να οργανώσουν μαζικές προσφυγές καταναλωτών στη δικαιοσύνη...
για το νέο χαράτσι στα ακίνητα που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.Οι νομικοί κάνουν λόγο για παραβίαση του συντάγματος και της νομιμότητας και παράλληλα αναζητούν τρόπους ώστε οι καταναλωτές να μην πληρώσουν τον φόρο, χωρίς παράλληλα να κινδυνεύουν να τους κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα.
“Οι συμβάσεις που υπογράφηκαν καθορίζουν ρητώς τις υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων. Δεν προκύπτει λοιπόν καμία άλλη υποχρέωση για τους καταναλωτές πέραν της πληρωμής του κόστους του ρεύματος που κατανάλωσαν. Η ρύθμιση που θα επιβάλλει να πληρώσουν οι καταναλωτές έναν φόρο σε τρίτο φορέα παραβιάζει αφενός τους όρους της σύμβασης και αφετέρου τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ελευθερίας των συναλλαγών” σημειώνει στην εφημερίδα Μακεδονία ο δικηγόρος και πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας.
Πώς μπορούν να αντιδράσουν οι καταναλωτέςΟ ίδιος λοιπόν αναφέρει τα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να μην πληρώσουν το νέο χαράτσι:
Όταν λάβουν τον λογαριασμό που θα περιλαμβάνει τον φόρο των ακινήτων, πρέπει να πάνε στη ΔΕΗ ή εναλλακτικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να πληρώσουν το αντίτιμο που αφορά στο ρεύμα και στα δημοτικά τέλη.
Στη συνέχεια και σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 45 ημερών (σ.σ. η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος νωρίτερα των 45 ημερών από την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού) ο καταναλωτής πρέπει να καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, ζητώντας την έκδοση προσωρινής διάταξης που να απαγορεύει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης έως ότου βγει η οριστική απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Το ειρηνοδικείο δέχεται αιτήσεις για οφειλές έως και 20.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερες οφειλές οι καταναλωτές πρέπει να απευθύνονται στο μονομελές πρωτοδικείο. Δεδομένου λοιπόν ότι η απόφαση είναι αντισυνταγματική, οι καταναλωτές πρέπει να δικαιωθούν από τα ελληνικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τον κ. Τσοβόλα, για την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων δεν απαιτείται η παρουσία δικηγόρου και συνεπώς δεν επιβαρύνεται οικονομικά ο καταναλωτής.Στο μεταξύ, σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος έχει το δικαίωμα να απαιτήσει αποζημίωση από τη ΔΕΗ για παραβίαση της σύμβασης.
thestival.gr
- Blogger Comment
- Facebook Comment
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου