Στις διαμαρτυρίες πήραν μέρος συνολικά περίπου δύο χιλιάδες άτομα, ενώ οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν μπροστά στη Βουλή, στη Σόφια, όπως και στη Βάρνα. Στις δύο πόλεις σημειώθηκε και η μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων της αστυνομίας και της χωροφυλακής, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.
Όπως αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα του βουλγαρικού Τύπου, τα όργανα της τάξης κατέφυγαν, κατά κύριο λόγο, στη μέθοδο της "μαλακής αποθάρρυνσης" των συλλαλητηρίων και των πορειών διαμαρτυρίας, δια του ελέγχου προσωπικών στοιχείων στις προσβάσεις προς τα προκαθορισμένα, μέσω διαδικτύου, σημεία συγκέντρωσης των διαδηλωτών, δια της σύλληψης των κάτοχων των επικίνδυνων αντικειμένων κ.λπ. Η μέθοδος αυτή απέδωσε σε μεγάλο βαθμό, αφού πουθενά στη χώρα δεν σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, ενώ εμφανιστήκαν ενδείξεις αποκλιμάκωσης της έντασης.
Στο μεταξύ, ο σημερινός Τύπος δίνει ευρεία δημοσιότητα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ότι, "η ειρήνη μεταξύ των εθνοτήτων είναι το μοναδικό κατόρθωμα της Βουλγαρίας, που εγγυάται την οικονομική ευημερία της χώρας- οτιδήποτε άλλο καταδικάζει τη χώρα σε αποτυχία".
Τα σχετικά δημοσιεύματα δίνουν, μάλιστα, έμφαση στην επισήμανση του κ. Μπορίσοφ ότι "σ' έναν μήνα ο λαός θα κυνηγά με τις πέτρες εκείνους, που τον τραβάνε στο δρόμο της διεθνούς απομόνωσης" όπως και στην προειδοποίηση του κ. Μπορίσοφ, ότι αναπόφευκτα θα αναλάβουν τις πολιτικές ευθύνες τους "όλοι όσοι θέλουν να κάνουν τους Τσιγγάνους σαπούνι και να διώξουν τους Τουρκόφωνους", όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο σημερινός Τύπος ενημερώνει, επίσης, για την απόφαση του προέδρου Γκεόργκι Παρβάνοφ να συγκαλέσει τοΣυντονιστικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο οποίο συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, όπως και οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό την αιγίδα του προέδρου, το ερχόμενο Σάββατο, 1 Οκτωβρίου. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν τα αναγκαία μέτρα εμπέδωσης της εσωτερικής ασφάλειας και εγγύησης της ειρήνης μεταξύ των εθνοτήτων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας του Βούλγαρου προέδρου.
"Η αντιπολίτευση ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Τσβετάν Τσβετάνοφ", είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Τρουντ για το κοινό αίτημα της αριστερής και της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης για παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών, λόγω της αποτυχίας της αστυνομίας να θέσει υπό έλεγχο τις εξελίξεις στο χωριό Κατούνιτσα, ώστε να αποφευχθούν οι εμπρησμοί των κατοικιών της οικογένειας Ράσκοφ και οι υπόλοιποι βανδαλισμοί κατά τις διαμαρτυρίες στις 23- 24 Σεπτεμβρίου.
Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση για το θέμα μεταφέρθηκε, σήμερα, στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, όπου η πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για ενημέρωση της Βουλής από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ αποφάσισε τη σχετική ενημέρωση να κάνει ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Βεσελίν Βούτσκοφ, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του αρχηγού της εθνικιστικής παράταξης Ατάκα Βόλεν Σίντεροφ.
Με αφορμή την απόφαση αυτή, ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού "Συνασπισμού για της Βουλγαρία" Μιχαήλ Μίκοφ κατήγγειλε τους κυβερνώντες, ότι "προσπαθούν να συγκαλύψουν τιςπροσωπικές ευθύνες του πρωθυπουργού Μπορίσοφ και του υπουργού Τσβετάνοφ με χωριάτικες κουτοπονηριές", όπως είπε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του από το βήμα, τις οποίες μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ.
Το "Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα" και το "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών" (ΚΔΕ) απηύθυναν πρόταση, η Βουλή να ψηφίσει ειδική απόφαση για τις εξελίξεις, ενώ ο κεντροδεξιός "Γαλάζιος Συνασπισμός" ανήγγειλε ότι αρχίζει διαβουλεύσεις για την ίδρυση προσωρινής κοινοβουλευτικής διερευνητικής επιτροπής για το θέμα.
Από την πλευρά του, πριν προχωρήσει στην ενημέρωση της Βουλής, ο υφυπουργός Βούτσκοφ δήλωσε στον Τύπο ότι τα αστυνομικά όργανα εκτέλεσαν το χρέος τους για εγγύηση της δημόσιας τάξης και της ειρηνικής συμβίωσης των εθνοτήτων στη χώρα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου