Το φυσικό αέριο της Κρήτης μπορεί να σώσει την Ελλάδα

Εδώ και 2 χρόνια ο Αντώνης Φώσκολος, Ομότιμος καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης προσπαθεί να πείσει για το κολοσσιαίο κοίτασμα που υπάρχει νότια της Κρήτης υποστηρίζοντας ότι «η Κρήτη μπορεί να σώσει οικονομικά την Ελλάδα!»
Συγκεκριμένα ο κ. Φώσκολος προσδιορίζει ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης υπάρχουν 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου! Όπως ήδη έγινε γνωστό από τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη στις αρχές του επόμενου μήνα θα προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός για πραγματοποίηση ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου.

  • Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη
«Μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού» τόνισε ο καθηγητής Γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος, «ένα άλλο μεγάλο κομμάτι, είναι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα, πόσο όμως δεν ξέρω» συμπλήρωσε.

Ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα πετρελαίου της Θάσου ανέφερε: «Η Θάσος, δίνει λιγότερο από το 1% των ετήσιων αναγκών μας, η Κρήτη στην αντίστοιχη περίπτωση θα δίνει 500%» είπε, σχολιάζοντας ότι μιλάμε για ασύλληπτα μεγέθη.

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 
Μετά τη σύσταση δημόσιου φορέα ετοιμάζεται και η στελέχωση της νεοσύστατης Επιτροπής Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, η οποία θα έχει την εποπτεία των ερευνών αλλά και της αξιοποίησης των ευρημάτων στη Νότια Κρήτη και στο Ιόνιο, ενώ στις αρχές Αυγούστου αναμένεται να προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου στη Νότια Κρήτη και σ’ ολόκληρο το Ιόνιο.

Όσον αφορά τη στελέχωση της νεοσύστατης Επιτροπής Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, ο κ. Φώσκολος ανέφερε ότι θα τοποθετηθούν άνθρωποι χωρίς να ελεγχθούν τα βιογραφικά τους σημειώματα «θα βάλουν όποιους θέλουν αυτοί, χωρίς να κοιτάξουν τα βιογραφικά τους» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας ότι: «θα γίνουν επιλογές πολιτικές και όχι επιστημονικές».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στο φορέα τόνισε ότι: «Διαφωνώ ακόμα και με τη σύνθεση του φορέα που έχει δημιουργηθεί, γιατί δεν υπάρχουν γεωλόγοι πετρελαίου. Ο φορέας δεν έχει εξειδικευμένους ανθρώπους στα πετρέλαια, ούτε μια εργασία δεν έχουν δημοσιεύσει».
Μάλιστα σε ερώτημα που αφορούσε, στο αν ο ίδιος συμμετέχει στην επιτροπή διαχείρισης, απάντησε: «όχι δεν είμαι και δεν μπορώ να είμαι, για λόγους ηθικής».

«Είναι δυνατόν να αποφασίσεις να πας να κάνεις έρευνα για πετρέλαιο και να κάνεις δύο επιτροπές από 15 άτομα; Είναι καλύτερο να πεις, ότι δε θες να κάνεις έρευνα. Φοβούμαι ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να μην κάνουν τίποτα.»

Η ΚΡΗΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Η Κρήτη μπορεί να σώσει την ελληνική οικονομία και γι’ αυτό είμαι απόλυτα σίγουρος, όποιος επιστήμονας έχει αμφιβολίες, δεν έχει παρά να έρθει για να του το αποδείξω, τόνισε και συνέχισε: «Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο, αλλά διότι όλος ο ορυκτός πλούτος της ανατολικής Μεσόγειου θα περάσει μέσα από την Κρήτη».

Το λιγότερο που μπορεί να δώσει αυτό το κοίτασμα, συμβάλλοντας στην οικονομία της Ελλάδος σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Φώσκολο «είναι 300 δις ευρώ καθαρά στην τσέπη της ελληνικής κυβέρνησης, σε διάστημα 25 ετών» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι όταν μιλάμε για μια εκμετάλλευση πετρελαίου ή φυσικού αερίου πάντα μιλάμε για 25 χρόνια. Στη συνέχεια ο ίδιος, αναφερόμενος σε δηλώσεις του αρμόδιου υφυπουργού υπογράμμισε: «ο υφυπουργός μιλάει για 15ετή εκμετάλλευση. Δεν υπάρχει κοίτασμα που η εκμετάλλευσή του να είναι 15 χρόνια. Αν δεν έχεις ιδέα από γεωλογία πετρελαίου, χαλάς το κοίτασμα σε 15 χρόνια. «Σε περίπτωση» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος «που πραγματικά ο υφυπουργός επιθυμεί να προχωρήσει το θέμα, η Ελλάδα, σε τρία χρόνια αλλάζει τελείως μορφή. Μέχρι πριν από ένα χρόνο με έβγαζαν τρελό και τώρα παραδέχονται ότι το κοίτασμα υπάρχει και έκαναν φορέα. Πρώτα ούτε για φορέα δεν ήθελαν να ακούσουν. Βέβαια εγώ δεν θεωρώ απαραίτητο το φορέα, θεωρώ ότι αν ο υφυπουργός, είχε τρεις καλούς επιστήμονες να τον συμβουλεύουν θα ήταν καλυμμένο το θέμα και δε μιλάω για τον εαυτό μου, υπάρχουν πολλοί και καλοί επιστήμονες που θα μπορούσαν να τον συμβουλεύσουν».

Όσον αφορά τις τουλάχιστον 2 ετών καθυστερήσεις ο κ. Φώσκολος ανέφερε:
«Υπάρχει μια «ομάδα» που εισάγει φυσικό αέριο από το εξωτερικό (μιλάει για την εισαγωγή από τη Ρωσία) και μας το χρεώνει δύο φορές πάνω από την κανονική τιμή, κερδίζοντας τεράστια ποσά. Άρα δεν τους συμφέρει να βρούμε το φυσικό αέριο».
Καταλήγοντας ο καθηγητής Φώσκολος επεσήμανε: «Η Κρήτη έχει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ότι θα γίνει έρευνα θα γίνει, ότι θα βγει το φυσικό αέριο θα βγει, -αλλά όχι από μας, από τους Ευρωπαίους- που ξέρουν τι έχουμε και θέλουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου