Βλαστικά κύτταρα «νοσούν» με Πάρκινσον

Ελπίδες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον προσφέρει μια ομάδα επιστημόνων από τη Βρετανία.

ΟΙ ερευνητές κατόρθωσαν για πρώτη φορά να παραγάγουν με βλαστικά κύτταρα νευρώνες που νοσούν με μια από τις πιο επιθετικές μορφές της ασθένειας.


Το επίτευγμα θα δώσει στους ειδικούς τη δυνατότητα να «προσομοιώσουν» την ασθένεια στο εργαστήριο και να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που οδηγούν στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων.


Ετσι θα είναι σε θέση να ελέγξουν την αποτελεσματικότητα νέων φαρμάκων ώστε να επιβραδύνουν ή και να ανακόψουν την πορεία της νόσου. Απώτερος στόχος, όπως τονίζουν, είναι η πλήρης θεραπεία της.


Από κύτταρα του δέρματος
Στο πλαίσιο της μελέτης, η οποία διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications», οι ερευνητές πήραν δείγματα από το δέρμα ασθενούς ο οποίος είχε διαγνωστεί με μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες μορφές της νόσου του Πάρκινσον.


Χρησιμοποιώντας ως βάση αυτά τα δείγματα πέτυχαν να αναπτύξουν νοσούντα εγκεφαλικά κύτταρα. Η συγκεκριμένη μορφή της νόσου του Πάρκινσον είναι από τις πιο επιθετικές και μπορεί να διαγνωστεί πολύ νωρίς, λίγο μετά την ηλικία των 30. Αν και είναι σπάνια, οι ειδικοί θεωρούν ότι αποτελεί μια ιδανική «βάση» για τις έρευνές τους.

 
Αυτό γιατί οι ασθενείς που την παρουσιάζουν έχουν διπλάσιο αριθμό γονιδίων που παράγουν την πρωτεΐνη α-συνουκλεΐνη η οποία εμπλέκεται σε όλες τις μορφές της νόσου. Επίσης, το γεγονός ότι η μορφή αυτή εξελίσσεται πολύ γρήγορα διευκολύνει την εξέταση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων.

Καλύτερες θεραπείες
Η παρακολούθηση της εξέλιξης της ασθένειας και των τρόπων με τους οποίους οδηγεί στον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων με μοντέλα στο εργαστήριο αναμένεται ότι θα αποβεί πολύτιμος οδηγός για τον σχεδιασμό νέων φαρμάκων.

«Τα υπάρχοντα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον μετριάζουν τα συμπτώματα της πάθησης» δήλωσε ο δρΤάιλο Κιούναθ, του Κέντρου Εκφυλιστικής Ιατρικής του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.


«Η προσομοίωση της νόσου σε ένα τρυβλίο με πραγματικούς νευρώνες που νοσούν με Πάρκινσον μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε φάρμακα τα οποία θα μπορούν να σταματήσουν ή και να αναστρέψουν την ασθένεια».
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου